Οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας - Ρωσίας επιβεβαιώθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο υπουργείο.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις των περιφερειακών εξελίξεων που συζήτησε με τον ομόλογό του, «ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας, οι νεοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανα το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της γείτονος που αποσταθεροποιεί το σύνολο χωρών της περιοχής».
«Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ. για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρας στη Συρία «υπονομεύοντας τις επιτυχίας κατά του Ισλαμικού κράτους και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται στις διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ σηματοδοτεί την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας.
Όπως είπε ο πρώτος, οι δύο άνδρες στις συνομιλίες του έδωσαν έμφαση στην ενέργεια και τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, εξέτασαν το διμερές εμπόριο, την πιθανότητα αύξησης επενδύσεων και τις προοπιτκές για ενίσχυση εργασίας στον τουρισμό.
Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε το μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021 ως ενδεικτικό της κοινής βούλησης για ένα βήμα μπροστά στον πολιτιστικό τομέα.
«Με βάση το διεθνές δίκαιο επιλύονται οι διαφορές»
«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.
Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» και ότι μόνο έτσι μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να έρθει το στάδιο των διαπραγματεύσεων.
«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου» σημείωσε.
Ιστορικές οι σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι δύο χώρες και οι λαοί τους συνδέονται με μια μακροχρόνια, ισχυρή φιλία που εδράζεται στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας.
«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Ξεκίνησαν πριν από την ανεξαρτησία της χώρας μου και δεν λησμονούμε ότι η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδος για την ανεξαρτησία», σημείωσε και προσέθεσε: «Προσβλέπουμε στην εκπροσώπηση της Ρωσίας στο υψηλότερο επίπεδο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης το 2021».
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα, κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιθυμεί και εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Οργανισμών αυτών και της Ρωσίας, μέσω των θεσμοθετημένων δομών.
«Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και παράλληλα αποτελεί διεθνή παράγοντα», ανέφερε.
Επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα και ιδιαίτερα στα θέματα ενέργειας, όπου η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και στην επέκτασή της σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας με μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς φιλίας». Υπενθύμισε δε ότι κατά την έναρξη της πανδημίας η μία χώρα βοήθησε την άλλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των πολιτών.
Επισήμανε ότι σε διμερές επίπεδο, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον η μείωση του διμερούς εμπορίου να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν, ενώ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή για την οικονομική βιομηχανική επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας