Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνοποίηση των προκλήσεων, διάβημα στην Αγκυρα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνοποίηση των προκλήσεων, διάβημα στην Αγκυρα

  • A-
  • A+
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ενημέρωση-καταγγελία της αποσταθεροποιητικής στάσης της Τουρκίας σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΗΠΑ καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς (ICAO, ΙΜΟ, FRONTEX) ● Βαρύνουσας σημασίας οι αναφορές προς τον Μ. Πομπέο και τον Ζ. Μπορέλ και μηνύματα, με την εξαίρεση -από την πρώτη λίστα παραληπτών- του ΝΑΤΟ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Σε σειρά καταγγελιών στον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τους Διεθνείς Οργανισμούς για τις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας προχωρεί η Αθήνα προκειμένου να διεθνοποιήσει στον μέγιστο βαθμό την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, θα ενημερώσουν τον διεθνή παράγοντα για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής ενώ η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία θα προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη αναγγελία επέκτασης του χώρου έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασιστεί οι εξής ενέργειες:

●Επιστολή-καταγγελία προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

●Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνον αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας, αλλά δημιουργεί και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

●Επιστολή προς τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζ. Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που περιλαμβάνει τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης.

●Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. - Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα. - Πραγματοποίηση από την πρεσβεία στην Αγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

●Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος τής εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

●Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια διεθνή όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά προς τον Μ. Πομπέο στη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και η αναφορά προς τον Ζ. Μπορέλ του άρθρου 42 της Συνθήκης της Ε.Ε. για τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης σε επίπεδο χωρών-μελών της Ε.Ε., κάτι που δεν απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή απόφαση αλλά αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη, δεν στερείται σημασίας το γεγονός ότι στην πρώτη λίστα παραληπτών των επιστολών της ελληνικής διπλωματίας δεν είναι το ΝΑΤΟ, ούτε όμως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Προεδρία.

Αξιολογώντας και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας με την απόφαση επέκτασης του χώρου έρευνας και διάσωσης, τη συνέχιση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» ολοένα και πλησιέστερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το ενδεχόμενο να βγει και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αλλά και τις διαδοχικές στρατιωτικές Navtex της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το διπλωματικό παιχνίδι σε όλους τους οργανισμούς, προσβλέποντας σε διεθνείς αντιδράσεις κατά του Τ. Ερντογάν.

Διπλωματικός πυρετός

Παράλληλα, συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες να ενισχύσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει σε πνεύμα καλής θέλησης και γειτονίας τις πρωτοβουλίες συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία για τη νέα τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί τα Τίρανα, όπου θα έχει συνομιλίες για τα διμερή θέματα Ελλάδας - Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένης και της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. μέχρι το Ταίναρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσεγγίζοντας τον αμερικανικό παράγοντα
Αθήνα και Αγκυρα σε διπλωματικό και παρασκηνιακό αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν ισχυρή πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων των Δημοκρατικών ● Ο ρόλος «τρίτων παικτών» στη γεωπολιτική σκακιέρα και η έωλη...
Προσεγγίζοντας τον αμερικανικό παράγοντα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ερντογάν φοβάται την προοπτική Μπάιντεν
Σε φάση αναζήτησης νέων ισορροπιών μπαίνει η Ε.Ε. υπό τον φόβο η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές να εξελιχθεί σε πολιτική κρίση, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη διεθνή σκηνή και ιδίως στον ευρωπαϊκό...
Ο Ερντογάν φοβάται την προοπτική Μπάιντεν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αγκυρα
Χαρακτηριστικά ορόσημου για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας και των προκλήσεων που συνεχίζει στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει πλέον το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., που αρχίζει σήμερα...
Ζητείται ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο
Θέμα στο ΝΑΤΟ κάνει η Αγκυρα τη νηοψία από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό εμπορικό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί και την όποια εταιρική σχέση με την Ε.Ε. να κρατήσει ζωντανή και τις...
Κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλώνει το «παιχνίδι» ο Ερντογάν
Σε κρίση χωρίς ημερομηνία λήξης εξελίσσεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να θέλει να επιβάλει με κάθε τρόπο τη δική της ατζέντα στην Ελλάδα, στις συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά και στις...
Απλώνει το «παιχνίδι» ο Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας