Mέρα με τη μέρα κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας επιδεικτικά τις προτροπές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Από χθες το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» πλέει προς το Καστελόριζο και όλες οι κινήσεις του πλέον παραπέμπουν σε εξάντληση των ορίων της Navtex στα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού και είναι έτοιμο για νέα έξοδο το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Παράλληλα όμως επιχειρείται άλλη μια αυθαίρετη ενέργεια, η διεκδίκηση της θαλάσσιας περιοχής και του εναέριου χώρου από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης και την Κύπρο, με την ανακοίνωση για επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης μέσα στην περιοχή ελληνικής ευθύνης.
Ανακοινώνοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επέκταση του χώρου ευθύνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Μεταφορών Α. Καραϊσμαΐλογλου έδωσε στη δημοσιότητα χθες το πρωί και τον σχετικό χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο στο Ανατολικό Αιγαίο (από τα ανατολικά της Θάσου και της Σκύρου μέχρι την Κάρπαθο, την Κάσο και ανατολικά της Κρήτης και από εκεί μέχρι την Κύπρο) η αρμοδιότητα ανήκει στην Τουρκία.
Με την ευκαιρία ο Τούρκος υπουργός έστειλε και «χαιρετίσματα» στο «Φατίχ», στο «Γιαβούζ» και στο «Κανουνί» και πρόσθεσε: «Στη Γαλάζια Πατρίδα μας την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία». Ο νέος τουρκικός χάρτης έρευνας και διάσωσης ταυτίζεται με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που είχε παρουσιάσει επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Τ. Ερντογάν.
Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι είναι παράνομη η τουρκική εξαγγελία οριοθέτησης και «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζεται επίσης ότι η νέα κίνηση της Αγκυρας «δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια» και «προκαλεί σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί τη δεκαετία του 1950 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual).
Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα».
Απαντώντας στην ανακοίνωση της Αθήνας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Ακσόι, ανέφερε ότι η επέκταση γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους (μεταξύ αυτών, η διάσωση μεταναστών και προσφύγων) αλλά και για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η Αθήνα ενημερώνει από χθες τους διεθνείς οργανισμούς για την κίνηση της Τουρκίας και τις συνέπειες στην ασφάλεια των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, καθώς, πέρα από τις σοβαρές πολιτικές παραμέτρους, υπάρχουν και πρακτικές επιπτώσεις.
Στον τουρκικό χάρτη περιλαμβάνονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αν, για παράδειγμα, απαιτηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε κάποιο από αυτά, την αρμοδιότητα διεκδικεί η Αγκυρα. Για να έχει επιχειρησιακή δυνατότητα σε αυτό τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, θα πρέπει να διαθέτει σε όλα τα σημεία πλωτά και αεροπορικά μέσα, ένα είδος επικυριαρχίας χωρίς προηγούμενο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας