Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συντονισμός κινήσεων από Αθήνα και Λευκωσία πριν τη σύνοδο κορυφής
EUROKINISSI

Συντονισμός κινήσεων από Αθήνα και Λευκωσία πριν τη σύνοδο κορυφής

  • A-
  • A+
Με ποιες προσδοκίες Ελλάδα και Κύπρος προσέρχονται στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ♦ Το θέμα των κυρώσεων και η απειλή βέτο από τη Λευκωσία.

Στη Λευκωσία μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε επαφές με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία να παρουσιαστούν με κοινή γραμμή στην αυριανή σύνοδο κορυφής όπου θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η επίσκεψη Δένδια έγινε στον απόηχο των πιέσεων που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα προς τη Λευκωσία, προκειμένου η Κύπρος να μην ασκήσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, ως αντίδραση στο σοβαρό ενδεχόμενο να μην υιοθετούν ανάλογα μέτρα και κατά της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο, τα παρόμοια περιστατικά, αναφερόμενος προφανώς στα θέματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας. 

Μάλιστα, ο Κύπριος πρόεδρος απαντώντας στο ερώτημα αν η χώρα του άσκησε βέτο στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας τόνισε με νόημα τα εξής: «Αντιθέτως! Η Κύπρος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και μάλιστα εισηγηθήκαμε αυστηρότερες τομεακές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Επιμένουμε ώστε να μην υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σήμερα, ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. υιοθέτησε καταρχάς την παραπάνω τοποθέτηση του προέδρου του. Όπως δήλωσε, «η δική μας προσέγγιση, όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει, και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Και ως Ε.Ε. οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά».

Ωστόσο, παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης άφησε να διαφανεί πως η Λευκωσία μάλλον θα υπαναχωρήσει από τη σκληρή γραμμή που είχε υιοθετήσει το προηγούμενο διάστημα. Όπως διαβεβαίωσε «ενόψει και της αυριανής συζήτησης, υπάρχει πλήρης συντονισμός επί των επιδιωκόμενων στόχων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία». 

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ζητήσει την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται στο στάδιο των διερευνητικών επαφών μαζί της. Αυτό που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση είναι να παραμείνει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων και να υπάρξει μια ευρωπαϊκή αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικών επιπτώσεων κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που αυτή συνεχίσει την ίδια προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι σημερινές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το υπουργικό συμβούλιο, όπου εξέφρασε την ελπίδα του για σαφές μήνυμα από την Ε.Ε., προσθέτοντας πως τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.... Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη δήλωσε ότι η σημερινή επαφή «εντάσσεται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας - Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, ενόψει μάλιστα και του αυριανού πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Ενός Συμβουλίου που θα κληθεί να εξετάσει συνολικά το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων». Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης» την απόσυρση του Oruc Reis, εκφράζοντας την ελπίδα της Αθήνας ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, «με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». 

Επίσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο μελλοντικών κυρώσεων προς την Άγκυρα, αποφεύγοντας να ζητήσει την επιβολή τους από το αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Όπως είπε, «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων- αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ- στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων. Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα, παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί. Η Ελλάδα έχει ζητήσει έναν κατάλογο μέτρων ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Επιθυμία μας βεβαίως παραμένει αυτά τα μέτρα να μη χρειαστεί να επιβληθούν».

Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης είχε σήμερα επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των «ζυμώσεων» εν όψει της συνόδου. Αύριο, πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις τόσο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και με τον Σαρλ Μισέλ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πίστωση χρόνου στον Ερντογάν δίνει η Γερμανία
Αλλη μία εβδομάδα διορία προς τον Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, ώστε αν ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να προκαλέσει τετελεσμένα με το «Ορούτς Ρέις» να επισπεύσει τις...
Νέα πίστωση χρόνου στον Ερντογάν δίνει η Γερμανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Τουρκία να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου»
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα συζητηθεί πάλι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
«Η Τουρκία να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ εν όψει νέας συνάντησης κλιμακίων
Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και η θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία ήταν το αντικείμενο της επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ εν όψει νέας συνάντησης κλιμακίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Δένδιας: «Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν και κοινές απαντήσεις»
«Η ΕΕ δεν είναι συνασπισμός κρατών, είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου».
Ν. Δένδιας: «Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν και κοινές απαντήσεις»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διάλογος με την Τουρκία μόνο με όρους διεθνούς δικαίου»
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έθεσε ως όρο για διάλογο με την Τουρκία, η Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το...
«Διάλογος με την Τουρκία μόνο με όρους διεθνούς δικαίου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας