Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΝΑΤΟ, Παρίσι και Βερολίνο χαιρετίζουν τις διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας

φωτογραφία αρχείου

Presidential Press Service via AP, Pool

ΝΑΤΟ, Παρίσι και Βερολίνο χαιρετίζουν τις διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας

  • A-
  • A+

Με επιδοκιμασίες υποδέχθηκε τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι Γαλλία και Γερμανία την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος σήμερα τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα... Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», ανέφερε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας να δηλώνει πως ο Μακρόν χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα.

Παράλληλα, ο Μακρόν κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων και να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο. Επίσης, ζήτησε από την Τουρκία –σύμφωνα πάντα με τη γαλλική προεδρία– να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο πλαίσιο που έχει οριστεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων της στη Συρία.

Σε ανάλογο πνεύμα με το παραπάνω ήταν και η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως ανέφερε, η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ τους, κάνοντας λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά (θα βοηθήσει) και ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία». 

Ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά για το εάν τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα είχαν πλέον νόημα, όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές συνομιλίες. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι «ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε το ενδιαφέρον ή συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για εκτενείς και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως έχει τονίσει ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία - θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιλεκτική αμοιβαιότητα από την Αγκυρα
Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αρνούνται να εκδώσουν γκιουλενικούς στην Αγκυρα ενώ δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε την απελευθέρωση γκιουλενικού δικαστή που κρατείται στις τουρκικές φυλακές. ● «Καυτή πατάτα» για...
Επιλεκτική αμοιβαιότητα από την Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διερευνητικές επαφές και «όλα στο τραπέζι»
Ο Στ, Πέτσας χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των επαφών αλλά εκτίμησε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Δυσαρέσκεα στον Μακρόν εξέφρασε ο Ερντογάν.
Διερευνητικές επαφές και «όλα στο τραπέζι»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αν δεν καθίσει στο τραπέζι η Ελλάδα, τους όρους θα τους θέσουμε εμείς»
Επίθεση στην Ελλάδα γιατί «έφυγε από το τραπέζι του διαλόγου» έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει διάλογος «χωρίς προϋποθέσεις». 
«Αν δεν καθίσει στο τραπέζι η Ελλάδα, τους όρους θα τους θέσουμε εμείς»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γάλλος ΥΠΕΞ: Πολλές οι επιλογές για κυρώσεις στην Τουρκία
«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος» δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, σημειώνοντας πως θα είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Πολλές οι επιλογές για κυρώσεις στην Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αξιώνει η Αγκυρα
Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θέτει εκ νέου η Αγκυρα με καταγγελτικά δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα και δηλώσεις περί κατάφωρης παραβίασης των Διεθνών Συνθηκών από την...
Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αξιώνει η Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κωλυσιεργεί το Βερολίνο υπέρ της Αγκυρας
Tη στρατηγική της κωλυσιεργίας συνεχίζει το Βερολίνο στο πεδίο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ρισκάροντας να βάλει σε δοκιμασία και τη συνοχή της Ε.Ε. που εμφανίζεται πλέον ξεκάθαρα με δύο διαφορετικές γραμμές.
Κωλυσιεργεί το Βερολίνο υπέρ της Αγκυρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας