Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοιχτό το γερμανικό παράθυρο για διάλογο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιχτό το γερμανικό παράθυρο για διάλογο

  • A-
  • A+
Η Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει μια ελληνοτουρκική συνάντηση διπλωματικών συμβούλων πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ενώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Ρ. Τ. Ερντογάν κρατούν ανοιχτή αυτή την προοπτική, παρά την επιθετική ρητορική από την πλευρά της Αγκυρας.

Mε διπλή γλώσσα συνεχίζει να απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας του και στη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να διαμορφωθεί χώρος διαλόγου ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Αγκυρας και μάλιστα πριν από τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.

Χθες, λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αν. Μέρκελ η τουρκική ηγεσία επανήλθε στην προσφιλή της ρητορική, των επιθέσεων κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, σαν να έχει εξασφαλίσει ήδη πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυστηρές πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων ο Τ. Ερντογάν ανέφερε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο πως «όλοι οι συνομιλητές μας έχουν πλέον καταλάβει ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς και την πειρατεία» και πρόσθεσε: «Οσοι προσεγγίζουν την Τουρκία με ειλικρίνεια θα αντιμετωπίζονται πάντα με καλή πρόθεση. Εάν δοκιμάζουν την υπομονή και αποφασιστικότητά μας θα παίρνουν πάντοτε την απάντηση που τους ταιριάζει». Σε ανάλογους τόνους ήταν οι αναφορές του για τις εστίες κρίσης στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη: «Εάν η Τουρκία κάνει πίσω, θα μπορούσε ο ανεπαρκής-φιλόδοξος που ηγείται της Γαλλίας να κάνει πολιτική;».

Μόλις την προηγουμένη ο Τ. Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Αν. Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η καγκελάριος της Γερμανίας θέλει την επανεκκίνηση της διαδικασίας του Βερολίνου, με συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων Ε. Σουρανή και Ι. Καλίν, πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μείνει ο κατάλογος κυρώσεων Μπορέλ ανοιχτός για περαιτέρω συζήτηση και να μετατεθεί η απόφαση σε άλλη σύνοδο. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Αγκυρα είναι ότι στη σύνοδο στις 24-25 Σεπτεμβρίου δεν θα αποφασιστούν αυστηρές κυρώσεις. Μια τέτοια διαβεβαίωση φυσικά δεν μπορεί να δόθηκε από τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., πλην όμως επειδή για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία, ο Τ. Ερντογάν μπορεί να έχει τη διαβεβαίωση άλλων χωρών ή έστω μίας χώρας, που αρκεί για να μπλοκαριστεί η διαδικασία απόφασης.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατάει ανοιχτή την προοπτική διαλόγου σημειώνοντας στη συζήτηση του περιοδικού Economist ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον Τ. Ερντογάν «αλλά οι σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχία για τις τουρκικές Navtex που αφορούν την Κύπρο, αλλά σε ό,τι αφορά τη διμερή σχέση Ελλάδας-Τουρκίας τόνισε ότι βλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας».

Πίεση προς Κύπρο

Η Τουρκία έχει επιλέξει να αυξήσει την πίεση προς την Κύπρο, αφενός με την παράταση των ερευνών του «Μπαρμπαρός» και του «Γιαβούζ» και αφετέρου στο πεδίο των διεργασιών για το Κυπριακό, δηλώνοντας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν θα αποδεχτεί μια διαδικασία διαπραγματεύσεων χωρίς την ισότιμη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς, και θέτει θέμα «μιας νέας διαπραγμάτευσης για λύση δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με την Αν. Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζ. Κόντε και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό τις απειλές της Τουρκίας.

Σαφή θέση κατά των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο πήρε το Ευρωκοινοβούλιο και, με ψήφους 601 υπέρ (καταγράφηκαν όμως και 57 κατά και 36 αποχές), κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση, να απόσχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την ακραία ρητορική». Παρά το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Τουρκία στις Βρυξέλλες οι επιθετικές δηλώσεις των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν.

Χθες σειρά είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φ. Καϊμακτσί, ο οποίος μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής EPC δήλωσε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Θρακικό, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος.

«Οι σύμβουλοί μας είναι σε επαφή...»

Πιο κοντά στην έναρξη των διερευνητικών επαφών βρίσκονται πλέον Ελλάδα και Τουρκία, αφού οι δίαυλοι επικοινωνίας των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν έχουν επανενεργοποιηθεί. Το είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, αναφέροντας: «Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών πολύ σύντομα». Το επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε πως «από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX, μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτού του είδους οι επικοινωνίες» και πρόσθεσε: «Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, είναι αν τα λόγια τα οποία απευθύνει η Τουρκία θα έχουν συνέχεια και αν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «εφόσον η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, «αν αυτό είναι εφικτό», να γίνει και πριν από την ειδική σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, μετά το καλωσόρισμα του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό να συναντηθούν και στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit τον Νοέμβριο, ενώ όσον αφορά ενδεχόμενη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι και ότι μπορεί αυτό να γίνει στο μέλλον. Αλλωστε οι δηλώσεις Ζάεφ για τη μετεκλογική αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη («έδωσε μάχες για εμάς») και η υποδοχή από τον πρωθυπουργό του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας πρώτη φορά στην Αθήνα επισφράγισαν και με τον πιο επίσημο τρόπο τη στροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό.

Δεν είναι συμφέρουσα η μέγιστη σκληρότητα έναντι της Τουρκίας...

Τον ενεργό ρόλο της Γερμανίας, και ειδικά της καγκελαρίου Μέρκελ, στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας περιέγραψε ανάγλυφα ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρέσβης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απειληθεί με κυρώσεις η Τουρκία, αλλά και με επιδείνωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στόχος της Γερμανίας, που ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο στην Ε.Ε., είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και ειρηνική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η καγκελάριος έχει σημειώσει μέχρι τώρα κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών». Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχτεί η χώρα του ότι τηρεί ίσες αποστάσεις και δεν είναι πιο επιθετική με την Αγκυρα, ο πρέσβης απάντησε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. «Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην Ε.Ε.», επισήμανε και κατέληξε: «Δεν μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πολιτικό παιχνίδι της Μέρκελ
Αβέβαιη μέχρι αργά το βράδυ ήταν η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., καθώς Μητσοτάκης και Αναστασιάδης αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας που αφήνει στο...
Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πολιτικό παιχνίδι της Μέρκελ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα ρευστά για την ειδική σύνοδο κορυφής για τα ελληνοτουρκικά
Η εικόνα που δίνουν οι Βρυξέλλες είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία μπαίνουν σε φάση διαλόγου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα επιβολής κυρώσεων ● Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ερντογάν.
Ολα ρευστά για την ειδική σύνοδο κορυφής για τα ελληνοτουρκικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
Με μικρό καλάθι μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και να θέσει το θέμα της νέας κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πίστωση χρόνου στον Ερντογάν δίνει η Γερμανία
Αλλη μία εβδομάδα διορία προς τον Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, ώστε αν ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να προκαλέσει τετελεσμένα με το «Ορούτς Ρέις» να επισπεύσει τις...
Νέα πίστωση χρόνου στον Ερντογάν δίνει η Γερμανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Ορούτς Ρέις» σχεδόν στα 12 μίλια, οι κυρώσεις εκτός ατζέντας
Με τεχνάσματα συνεχίζει η γερμανική Προεδρία την προσπάθεια να διατηρήσει ανοιχτή στο τραπέζι της Ε.Ε. τη «θετική ατζέντα» για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις με το «Ορούτς Ρέις»...
Το «Ορούτς Ρέις» σχεδόν στα 12 μίλια, οι κυρώσεις εκτός ατζέντας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας