Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολυμερής διάσκεψη στρωμένη με «αγκάθια»

Αίνιγμα, το εάν θα αποδώσει η προσπάθεια του Σαρλ Μισέλ

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυμερής διάσκεψη στρωμένη με «αγκάθια»

  • A-
  • A+
Τραπέζι για πολλούς παίκτες, αλλά «κομμένο» στα μέτρα της Αγκυρας, προσπαθεί να στήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ● Ο χρόνος για την προετοιμασία ευρείας συνάντησης των μεσογειακών χωρών είναι ωστόσο ελάχιστος, με την Τουρκία να εξαντλεί όλα τα περιθώρια μέχρι τη σύνοδο κορυφής.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν πάει να αντιστρέψει ακόμη και τους όρους του πολιτικού παζαριού με την Ε.Ε., διαμηνύοντας ότι «η στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι τεστ ειλικρίνειας», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ συνεχίζει την προσπάθεια να βρει ένα τραπέζι για συζήτηση στα μέτρα της Αγκυρας, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο κορυφής (24-25 Σεπτεμβρίου) είναι πολύ λίγος για την προετοιμασία μιας ευρείας διάσκεψης μεσογειακών χωρών.

Χθες ο Σ. Μισέλ επικοινώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ενώ την προηγούμενη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ. Ερντογάν και συνεχίζει τον κύκλο των συνεννοήσεων με την Κύπρο, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει και κύκλο προκαταρκτικών επαφών με μεσογειακές χώρες εκτός Ε.Ε., χωρίς να είναι σαφές εάν επιδιώκει μια διάσκεψη επιλεγμένων χωρών, στα πρότυπα εκείνης του Βερολίνου για τη Λιβύη ή μία συνάντηση όποιων προαιρούνται για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η πολυμερής διάσκεψη που έσπευσε να προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή, δεν έχει ακόμα πλαίσιο, ατζέντα, ούτε κατάλογο προσκεκλημένων χωρών. Εχει όμως ένα σωρό προαιρέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι πολιτικά και διπλωματικά αδύνατον να γίνουν αποδεκτές όχι μόνον από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες.

Και είναι ενδεικτική αυτού του προβληματισμού η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα Στ. Πέτσα ότι στην επικοινωνία του Σ. Μισέλ με τον Κ. Μητσοτάκη «έγιναν κάποιες συζητήσεις για την πολυμερή διάσκεψη και περιμένουμε το αναλυτικό πλαίσιο για να τοποθετηθούμε». Είναι αυτονόητο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «να είναι παρούσα η Κύπρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση της Τουρκίας».

Δεν είναι όμως μόνον το θέμα της Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται σε επίσημες συνομιλίες η Τουρκία, αντιπροτείνοντας η Λευκωσία να εκπροσωπείται σε επίπεδο κοινότητας, ίσα και όμοια με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Τουρκία θέτει όρους και για την παρουσία της Αιγύπτου, η οποία όμως είναι άμεσα εμπλεκόμενη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Νέες Navtex

Για την Αγκυρα, αυτό το μνημόνιο είναι «κόκκινη γραμμή» όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φ. Οκτάι και από αυτή τη γραμμή δεν σκοπεύει να αποστεί ούτε και μετά τη λήξη της τρέχουσας Navtex για το «Ορούτς Ρέις». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία είχε προαναγγείλει και τις προηγούμενες Navtex, οι έρευνες του σεισμογραφικού θα παραταθούν στην περιοχή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Το τελευταίο που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. να δείχνει ότι πασχίζει για μία πολυμερή διάσκεψη, χωρίς διατύπωση των προσκλήσεων και του πλαισίου διεξαγωγής της. Η Αθήνα αναμένει ότι αυτό θα ξεκαθαριστεί στην επίσκεψη του Σ. Μισέλ την ερχόμενη προσεχή Τρίτη, ώστε να γίνει σαφές προς όλους ποια πλευρά δεν θέλει διπλωματική διευθέτηση της κατάστασης και να μην επαναληφθεί η σύγχυση που προκλήθηκε από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Και η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ και η πρωτοβουλία Μισέλ, κινήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου, καθώς η καγκελάριος Α. Μέρκελ δεν έχει πλέον χρονικό περιθώριο για να προσφέρει στον Τ. Ερντογάν άλλη ευκαιρία.

Την Πέμπτη η διάσκεψη Med 7, που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Γαλλίας στην Κορσική, αναμένεται να στείλει άλλο ένα μήνυμα προς την Αγκυρα αλλά και το Βερολίνο, για την προώθηση κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας που είχε χθες συνάντηση με τον ομόλογό του της Μάλτας Ε. Μπαρτόλο, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει «να απαντήσει χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα ασφάλειας αλλά και στο μεταναστευτικό» και πρόσθεσε πως έχει τη δυνατότητα να το πράξει «απολύτως αποτελεσματικά».

Επισήμανε μάλιστα προς τον ομόλογό του ότι «η Μάλτα, ένα νησιωτικό κράτος, δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ενωσης, την Κύπρο».

Η Μάλτα έχει κάνει οριοθέτηση των ΑΟΖ χωρίς να υφίσταται προκλήσεις και έμπρακτες αμφισβητήσεις από άλλη χώρα σε αντίθετη με την Κύπρο. Από την πλευρά του, ο Ε. Μπαρτόλο αναγνώρισε ότι η Μάλτα «ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να ενεργήσει για την ασφάλεια στο Νότο» ειδάλλως θα την πάρουν στα χέρια τους άλλοι και «είναι πολύ πιθανό να στραφούν και εναντίον σου» δείχνοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη.

Στην Κύπρο επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος σύμφωνα με ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτες οι ενέργειες που αυξάνουν την πιθανότητα σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο», εντούτοις όπως τόνισε «η Λευκωσία και η Αγκυρα έχουν την πολιτική βούληση για την αποτροπή περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Συνεχής οξύτητα

Από την πλευρά της η Αγκυρα δείχνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ώστε να επιβάλει τους δικούς της όρους, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται απομονωμένη πολιτικά. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τ. Ερντογάν, με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου στην ημερήσια διάταξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ενημέρωσε για τις διπλωματικές επαφές και τα αποτελέσματα που είχαν, καθώς και για τις διπλωματικές κινήσεις στο μέτωπο της Λιβύης.

Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Στίουαρτ Πίτς και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου επανέλαβε στον νατοϊκό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα απέρριψε την πρωτοβουλία Στόλτεμπεργκ. Παράλληλα δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα να προστατεύσει τα δικαιώματά της σε όλη την περιοχή της γαλάζιας πατρίδας και στην Κύπρο».

Η συνεχής οξύτητα των αξιωματούχων στην Αγκυρα μεταφέρεται ολοένα και πιο συχνά πλέον με παροξυσμό στα τουρκικά μέσα και χθες ήταν η σειρά του προεδρικού συμβούλου Χ. Κασίν να απειλήσει με βομβαρδισμό και βύθιση το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» που πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο. Και ο κυβερνητικός εταίρος του Τ. Ερντογάν Μ. Μπαχτσελί μίλησε σε πολεμικούς τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι επιβουλεύεται τα δίκαια της Τουρκίας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλία Μισέλ για διάλογο
Νέο κύκλο επαφών για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σ. Μισέλ, με επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα για να διαμορφωθεί μια κοινά αποδεκτή βάση...
Πρωτοβουλία Μισέλ για διάλογο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αγκυρα
Χαρακτηριστικά ορόσημου για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας και των προκλήσεων που συνεχίζει στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει πλέον το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., που αρχίζει σήμερα...
Ζητείται ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φθινοπωρινή σύναξη για μια προβληματική σχέση
Στον αέρα το μορατόριουμ και οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μετά την αντίδραση της Αγκυρας με έκδοση NAVTEX για ναυτικά γυμνάσια στις 10 και 11 Αυγούστου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Φθινοπωρινή σύναξη για μια προβληματική σχέση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία ξαφνικά βιάζεται!
Υστερα από μία μακρά περίοδο προκλήσεων, στην Αγκυρα φαίνεται πως έχει ωριμάσει η σκέψη για διάλογο με την Αθήνα και πλέον απομένει η επίσημη πρόσκληση ● Βασική έγνοια του Ερντογάν, η εξομάλυνση των σχέσεων με...
Η Τουρκία ξαφνικά βιάζεται!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη Βερολίνου στην Αγκυρα για τα εξοπλιστικά
Θέση υπέρ της Αγκυρας πήρε ανοιχτά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας για το ζήτημα των εξοπλισμών, λέγοντας ότι το εμπάργκο «στρατηγικά δεν είναι ο ορθός δρόμος».
Στήριξη Βερολίνου στην Αγκυρα για τα εξοπλιστικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας