Έντονες διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με αφορμή τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και εν όψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα εξετάσει το ζήτημα, με το ενδεχόμενο να υποβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, καθημερινές είναι οι δηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, από Ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών.
Χαρακτηριστική είναι η επικοινωνία που είχε σήμερα (Κυριακή) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε προς τον Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση, καλώντας την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Τέλος, επανέλαβε την πρόσκλησή του σε πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα και μερικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μην κάνουν βήματα κλιμάκωσης της έντασης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όπως σημείωσε, «οι προκλητικές δηλώσεις και τα βήματα των Ευρωπαίων πολιτικών στα περιφερειακά θέματα δεν εξυπηρετούν στην εξεύρευση λύσης». Υποστήριξε επίσης πως «η στάση της ε.ε. στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας για την περιφερειακή ειρήνη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έστειλε ένα νέο, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων» στο τραπέζι, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο Γάλλος αξιωματούχος κάλεσε τον Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκληση της ευρωπαϊκής Συνόδου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει» ο Ερντογάν, σχολίασε με νόημα ο Λεντριάν, καλώντας ουσιαστικά τον ηγέτη της Τουρκίας να αλλάξει πλήρως τη στάση του.
Συνέχεια προκλήσεων
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει στη Μεσόγειο υπό τη συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση που συνοδεύει το βίντεο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι φρεγάτες των ναυτικών μας δυνάμεων συνεχίζουν το καθήκον τους συνοδεύοντας/προστατεύοντας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε περιοχές της δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν, συνέχισε και χθες τις επιθετικές δηλώσεις του κατά της Αθήνας, τονίζοντας παράλληλα πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, με κάθε τρόπο.
Μάλιστα, κάλεσε την Ελλάδα ή να εισέλθει σε συνομιλίες για τις αμφισβητούμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. «Θα καταλάβουν είτε τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε το πεδίο της μάχης με οδυνηρές εμπειρίες», είπε χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση της Αθήνας
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, στην περίπτωση που η τελευταία δεν προβεί σε αποκλιμάκωση της έντασης.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει διαρκής κινητικότητα στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να έχει συνεχείς επαφές και επικοινωνίες με ομολόγους του στην Ευρώπη. Αύριο, Δευτέρα, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.
Εξάλλου, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα δήλωσε ότι «απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευράς και ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης- ώστε όλες αυτές οι απειλές να σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας».
Υπενθυμίζεται τέλος, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας