Σε γραμμή περαιτέρω κλιμάκωσης σε όλα τα επίπεδα κινείται η Τουρκία, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. να δώσει κι άλλο χρόνο για διάλογο στον Τ. Ερντογάν, μέχρι την ειδική σύνοδο κορυφής, 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου πρόκειται να τεθούν συνολικά προς συζήτηση οι ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει να συγκινείται με τις χειρονομίες αβροφροσύνης της Ευρώπης, αντιθέτως ανέβασε κι άλλο τους τόνους, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών» και «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».
Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο δεν περιορίστηκε σε πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας αλλά αυτή τη φορά τις ίδιες απειλές εκστόμισε και κατά της Γαλλίας!!! «Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει το στόχο του”, είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: “Αποδέχεται ο ελληνικός λαός ό,τι θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει το τίμημα λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».
Οπως σε όλες τις εθνικές επετείους το τελευταίο διάστημα έτσι και χθες στην ημέρα νίκης στο Ντουμλούπιναρ, στην τελευταία μάχη του ελληνο-τουρκικού πολέμου το 1922, ο Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» υπογραμμίζοντας ότι «το 2023, θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας μας, ως μια πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».
Συνέδεσε μάλιστα ευθέως τη σημερινή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την ελληνική εκστρατεία στη Μ. Ασία, λέγοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που προσπάθησαν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από 100 χρόνια».
Νέες απειλές
Σε απόλυτη εναρμόνιση με τη ρητορική του Τ. Ερντογάν και όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέβασαν περαιτέρω τον τόνο των απειλών κατά της Ελλάδας επαναφέροντας μάλιστα στην ημερήσια διάταξη το casus belli της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας από το 1995 στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια. Και ο αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου τόνισαν ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο».
Απαντώντας η Αθήνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζει πρωτοφανείς τις δηλώσεις και επισημαίνει ότι «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία». Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τόνισε (στη «Real News») ότι «ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου».
Πέραν της επαναφοράς του casus belli στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε συνέχεια των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, για άλλους τρεις μήνες, με διαδοχικές Navtex. Η πρώτη από αυτές εκδόθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε., με παράλληλη διενέργεια ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Μαζί με τη χρονική επέκταση φαίνεται πως υπάρχει και επιχειρησιακή αναβάθμιση, αφού σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχει δοθεί εντολή από τον υπουργό Αμυνας Χ. Ακάρ προς τους πλοιάρχους των τουρκικών πολεμικών πλοίων «να απαντούν αμέσως σε πιθανές προκλήσεις, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση».
Η εντολή ισοδυναμεί με προανάκρουσμα σύγκρουσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Τ. Ερντογάν και προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και προς την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.
Δεδομένου ότι η Αγκυρα επιμένει σε όλους τους τόνους ότι οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται σε περιοχές της δικαιοδοσίας της (ΑΟΖ που οριοθέτησε με τη Λιβύη και στα όρια της ελληνικής υφαλοπρηπίδας καθώς αρνείται ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ) δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο της Ε.Ε., να δημιουργηθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Ακσόι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει την Τουρκία ή να ζητά τον τερματισμό των ερευνών για υδρογονάνθρακες, τη στιγμή που οι έρευνες περιορίζονται σε ύδατα άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Με νέα επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, με αφορμή τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Αγκυρα δηλώνει ότι, με βάση αυτές τις συμφωνίες, «η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτοδικαίως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», ενώ ειδικότερα για την Κρήτη τονίζει πως «με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία έχει λάβει μειωμένη επήρεια». Η τουρκική άποψη είναι ότι «το Καστελόριζο όπως και άλλα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».
Βολές κατά Μέρκελ
Η συζήτηση στην Αγκυρα πάει όμως πολύ πιο πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες, με τον κυβερνητικό εταίρο του Τ. Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί, να ζητάει συνολική επανεξέταση του καθεστώτος των νησιών της Δωδεκανήσου για να αντισταθμιστεί όπως είπε «η αδικία που έχει υποστεί η Τουρκία» απόψεις που συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος του Τ. Ερντογάν Φ. Οκτάι.
Παράλληλα και οι δύο ανεβάζουν τους τόνους προς την Ε.Ε. και την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ ότι με τις δηλώσεις τους «καλούν σε σταυροφορία» κατά της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου αποφεύγουν τις προσωπικές επιθέσεις στην Α. Μέρκελ, πλην όμως από τις δηλώσεις των άλλων παραγόντων γίνεται φανερό ότι η Αγκυρα περιμένει περισσότερα από το Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας