Ξεκινά στο Βερολίνο άλλη μια άτυπη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich») με τα ελληνοτουρκικά να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα καθώς ο νέος γύρος επαφών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γερμανίας δεν έδειξε να οδηγεί σε αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μια κρίσιμη σύνοδο που αναμένεται να συζητήσει τον κατάλογο Μπορέλ για κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς όμως να αναμένονται αποφάσεις καθώς αυτές θα απασχολήσουν την ειδική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση θα εξετασθούν, επίσης, η κατάσταση στη Λευκορωσία, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας καθώς και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Πριν από την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi), όπου θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ.
Την Παρασκευή, κατά το άτυπο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.
Στο περιθώριο του συμβουλίου, το πρωί της Πέμπτης (27 Αυγούστου), ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg). Είχε προηγηθεί το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον ισχυρό άντρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο Έλληνας αξιωματούχος φρόντισε να στείλει το μήνυμα λέγοντας πως «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή» με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ να καλεί εκ νέου σε διάλογο την Αθήνα και την Άγκυρα για την επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις
Για «ανησυχητική τροπή» στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της ΕΕ είναι η ισχυρή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που απειλούνται.
Πιο συγκεκριμένα ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογραμμίζει (σε ανάρτησή του) ότι «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα».
Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρεται στη συμφωνία των ευρωπαίων αξιωματούχων να σταλεί «ένα σαφές μήνυμα» στην Τουρκία προκειμένου «να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης (...)» ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του υπογραμμίζει ότι «πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
► Η Αθήνα περιμένει ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και στο ενδεχόμενο και νέας διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με την Άγκυρα αν δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας