• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρά βήματα για ασφαλή ταξίδια

 • A-
 • A+
Σε διαρκείς επαφές με ομολόγους του ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ. προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις για άρση των περιορισμών της καραντίνας και επανεκκίνηση του τουρισμού, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πρόσκληση Δένδια στους Ευρωπαίους πολίτες να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα που πέτυχε να αποτελεί ασφαλή προορισμό.

Ακόμα ένα βήμα προς τον τελικό στόχο, την αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών και την επανεκκίνηση των διασυνοριακών ταξιδιών, έκαναν χθες δέκα υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., με την υιοθέτηση κοινού πλαισίου αρχών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ισπανίας, Κροατίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης και συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα ως προς τα διασυνοριακά ταξίδια είναι η προσέγγιση των σταδιακών βημάτων με συντονισμό και συμφωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ε.

Οι δέκα υπουργοί συμφώνησαν στην αναζήτηση τρόπων που να επιτρέπουν τα ταξίδια αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού. Σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός για την άρση των περιορισμών και της καραντίνας καθώς και την αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών, ενώ επισημαίνουν πως θα είναι σημαντικό να εργαστούν «σε μία κοινή αντίληψη υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών». Στον βαθμό που «οι υφιστάμενες θετικές τάσεις θα συνεχίζουν να οδηγούν σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού», τότε «θα μπορεί να επιτευχθεί προοδευτικά η αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών».

Σήμερα συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης η σύνοδος κορυφής της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που λαμβάνουν οι γειτονικές χώρες και τη σταδιακή αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ τους. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των τεσσάρων χωρών.

Δυτικά Βαλκάνια

Τον συντονισμό ενεργειών εν όψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, θα εξετάσουν σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Κροατίας, η οποία ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε. Η τηλεδιάσκεψη αυτή πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκου Δένδια και Νίκολα Ντιμιτρόφ, και σε συνέχεια της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών των εν λόγω μέτρων, μέσω και της οικονομικής στήριξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην πορεία προς την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν στην Αθήνα οι υπουργοί Υγείας της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Βασίλης Κικίλιας και Βένκο Φίλιπτσε. Συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ταχεία ροή στα σύνορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να παρέχεται στους πολίτες αμοιβαία εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των δύο χωρών σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορονοϊό κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα ή τη Βόρεια Μακεδονία. Πολύ σύντομα τα δύο υπουργεία θα προετοιμάσουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Χθες, ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε μέσω του γερμανικού πρακτορείου RND πρόσκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της και εργάζεται προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί σύντομα με ασφάλεια τους επισκέπτες της. Εύσημα στην Ελλάδα έδωσε χθες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε πως «η Ελλάδα είχε μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία» και ευχήθηκε η χώρα να μπορέσει φέτος να υποδεχτεί τουρίστες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσα από τον σεβασμό δικαιωμάτων και ελευθεριών ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας
Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο έστειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Μέσα από τον σεβασμό δικαιωμάτων και ελευθεριών ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
«Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Καστανιές όπου βρέθηκε χθες, συνοδευόμενος από τον Ελληνα...
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές απαιτήσεις μια ανάσα από Κρήτη και Ρόδο
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες ο πρέσβης της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, στον οποίο διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για...
Τουρκικές απαιτήσεις μια ανάσα από Κρήτη και Ρόδο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ ενημερώθηκε από τον Ν. Δένδια για τις τουρκικές προκλήσεις Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της».
Νέο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου δικά μας
Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή θα πρέπει να συνεργαστούν με την Αγκυρα, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της...
Τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου δικά μας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολόγησε το ξήλωμα των 105 πυραμίδων οριογραμμής
Ενας 36χρονος πολίτης της ΠΓΔΜ κάτοικος μεθοριακού χωριού (βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ελλάδα) ομολόγησε χθες ότι είναι ο δράστης της καταστροφής των 105 πυραμίδων οριογραμμής στα...
Ομολόγησε το ξήλωμα των 105 πυραμίδων οριογραμμής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας