• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.0°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 0.8°C / 9.8°C
  0 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.8°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  0 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  87%

Μετά τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι ο Νίκος Κοτζιάς προέβη σε δηλώσεις προς τους Έλληνες ανταποκριτές.

AP Photo/Andrew Harnik

Κοτζιάς: «Κανείς τρομοκράτης δεν θα αφεθεί ελεύθερος»

 • A-
 • A+

Για το θέμα της τρομοκρατίας και το γνωστό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μπαίνοντας στη συζήτηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κανείς από τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος και οι τροποποιήσεις που γίνανε το Σάββατο.

Εξήγησε στον Αμερικανό ομόλογό του, που περιμένει να δει τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο νόμο, ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές.

Ο Τζον Κέρι υπεραμύνθηκε του ζητήματος λέγοντας ότι είναι θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Ο κ. Κοτζιάς είπε πως «είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Είναι γνωστή - και μάλιστα το υπογραμμίσαμε, η ελληνική αντιπροσωπεία - η κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται αυτές στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου.

Ως προς το χαρακτήρα του νόμου ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι αυτός «προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε. Δεν έχουμε σε αυτά αντιρρήσεις. Αλλά υπογραμμίσαμε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα και ένας άνθρωπος, όχι μόνο ο συγκεκριμένος για τον οποίο γίνεται η συζήτηση, αλλά όλοι στους οποίους αναφέρεται ο νόμος. Θα πρέπει με ανθρωπιστική ευαισθησία να ανταποκριθούμε. Εξάλλου, μας το έχουν επιβάλει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ιδιαίτερα αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο δεύτερος άξονας της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οικονομικά τη χώρα και η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο.

Αισιόδοξος για τη στάση των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως «ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους». Μάλιστα, ο κ. Κέρι είπε ότι σε λίγες μέρες θα στείλουν στην Ελλάδα προτάσεις από την πλευρά τους που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε «ότι όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση. Εγώ προσωπικά, όπως εξηγώ πάντα και όπως έχω εξηγήσει και δημοσίως, θεωρώ ότι για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός. Πρέπει να είναι μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις». Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι το παραπάνω δεν ειπώθηκε στη συνάντηση, αλλά βγαίνοντας το συζήτησε ο ίδιος  το κατ’ ιδίαν με την κ. Nuland.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία διευκρινίστηκε στον κ. Κοτζιά η στάση των ΗΠΑ και εκείνος με τη σειρά του εξήγησε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, τη βοήθεια που στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για το τελευταίο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ: Ανησυχία για την αποφυλάκιση Ξηρού πριν την επίσκεψη Κοτζιά
Επίσημη τοποθέτηση για την πιθανή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού είχαμε από την Αμερική. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε ότι εάν αφεθεί ελεύθερο το μέλος της 17 Νοέμβρη, θα επαναλάβει τα...
ΗΠΑ: Ανησυχία για την αποφυλάκιση Ξηρού πριν την επίσκεψη Κοτζιά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Ο «θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», βρέθηκε χθες και σήμερα στο επίκεντρο διήμερης διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών,...
Στο τραπέζι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κέρι: Προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί στη νέα κυβέρνηση
Στους στενούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και στην ικανότητα της χώρας μας για μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι...
Κέρι: Προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί στη νέα κυβέρνηση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική δυσαρέσκεια για αποφυλάκιση Ξηρού
Την έντονη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο θα απελευθερωθεί υπό όρους ο Σάββας Ξηρός, θα μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο...
Αμερικανική δυσαρέσκεια για αποφυλάκιση Ξηρού
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Κοτζιά στα τέλη Απριλίου
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις επιβεβαιώνει η πρόσκληση που απηύθυνε ο Τζον Κέρι στον Νίκο Κοτζιά για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το...
Επίσκεψη Κοτζιά στα τέλη Απριλίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν “βγαίνει” ο ΕastMed»
Την ικανοποίησή του για το πάγωμα του υποθαλάσσιου αγωγού εξέφρασε ο Τ. Ερντογάν δηλώνοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία» • Η τροπή του σχεδίου EastMed έχει προκαλέσει έντονη πολιτική...
«Δεν “βγαίνει” ο ΕastMed»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας