Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ/ΕΦΣΥΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού

  • A-
  • A+
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της εφόσον κριθεί απαραίτητο. Με την κήρυξή της επιτρέπεται στην κυβέρνηση της χώρας να νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καθώς η Βουλή παραμένει κλειστή. Οσοι εξέρχονται από τη χώρα πρέπει να υπογράφουν δήλωση πως δεν θα μπορούν να επιστρέψουν τους επόμενους τρεις μήνες.

Με μια σπάνια για τα πολιτικά ήθη της Βόρειας Μακεδονίας συναίνεση, οι αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας συμφώνησαν να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου, πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν την απόφαση ομόφωνα, σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι, καθώς εκτίμησαν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Στη σύσκεψη δεν προσδιορίστηκε νέα ημερομηνία, καθώς αυτή θα προσδιοριστεί αργότερα, με βάση την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τη μετάθεση των εκλογών ακόμη και για τον Σεπτέμβριο. Ηδη συστάθηκε μια ομάδα νομικών και συνταγματολόγων που θα εξετάσουν το νομικό πλαίσιο για την αναβολή των εκλογών, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και τα κόμματα είχαν σχηματίσει τα ψηφοδέλτιά τους.

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει και δρομολογήσει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χώρα. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ, ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Σοσιαλδημοκράτης Ολιβερ Σπάσοφσκι, επικεφαλής κυβερνητικού σχήματος στο οποίο συμμετέχουν και δύο υπουργοί του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE.

Κλειστά σύνορα

Πριν από δύο ημέρες, ο πρόεδρος Πεντάροφσκι, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω του κορονοϊού. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της εφόσον κριθεί απαραίτητο. Με την κήρυξή της επιτρέπεται στην κυβέρνηση της χώρας να νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καθώς η Βουλή παραμένει κλειστή.

Λόγω του κορονοϊού, η Βόρεια Μακεδονία έχει κλείσει τα σύνορά της με όλες τις όμορες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Κόσοβο) για τους αλλοδαπούς πολίτες, έκλεισαν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα εμπορικά κέντρα, ενώ απαγορεύονται και όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις. Οσοι εξέρχονται από τη χώρα πρέπει να υπογράφουν δήλωση πως δεν θα μπορούν να επιστρέψουν τους επόμενους τρεις μήνες. Μέχρι την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί στη χώρα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσει η διαχείριση της κρίσης από την υπηρεσιακή κυβέρνηση το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο η αναβολή ευνοεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, καθώς του δίνει ζωτικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι δύο βασικές υποσχέσεις του που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή της Ισπανίας κύρωσε με τηλεδιάσκεψη, λόγω του κορονοϊού, το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώθηκε πλέον η διαδικασία έγκρισης και από τα 29 κράτη-μέλη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στα όργανα του ΝΑΤΟ το Πρωτόκολλο Προσχώρησης και η Βόρεια Μακεδονία να καταστεί και τυπικά το 30ό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις αποστολές της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία και στο Κόσοβο.

Αισιοδοξία επικρατεί στα Σκόπια και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντίμιτροφ δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με το Παρίσι, με το Βερολίνο, τη Χάγη και την κροατική προεδρία και υπάρχουν θετικά μηνύματα, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε το τελικό κείμενο ούτε και η διαπραγμάτευση.

Σημείωσε ότι ελπίζει να ληφθεί θετική απόφαση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της 24ης Μαρτίου, που θα διεξαχθεί πιθανότατα με τηλεδιάσκεψη, για να ακολουθήσει η τελική απόφαση από τη σύνοδο κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία δημοσκόπηση του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) φέρει τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ να προηγείται του συνασπισμού των εθνικιστών με 3,6...
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία
Aπό σήμερα η σημαία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κυματίζει μαζί με εκείνες των 29 εταίρων στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, καθώς και επισήμως πλέον η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία.
Μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
Ο κ. Πομπέο θα προετοιμάσει μεταξύ άλλων το έδαφος για τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο, Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μία μέρα μετά την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την...
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα μέσω της αποχής
Η συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Απριλίου έφτασε μόλις στο πενιχρό 42,82%, το χαμηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε προεδρική εκλογή διεξήχθη από τότε που ανεξαρτη­τοποιήθηκε η χώρα (1991). Οι πολίτες...
Ηχηρό μήνυμα μέσω της αποχής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη
Οι αυριανές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσουν ένα κρας τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμες εκλογές σε υποτονικό κλίμα
Τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας τους απασχολούν περισσότερο τα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης, μιας και έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και την περιπέτεια των συνταγματικών...
Κρίσιμες εκλογές σε υποτονικό κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας