Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Αθήνα προειδοποιεί τα Τίρανα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αθήνα προειδοποιεί τα Τίρανα

  • A-
  • A+

Αυστηρό μήνυμα-προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Αλβανίας απηύθυνε χθες με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η προστασία και η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και περιουσία για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία θα αποτελέσει τη λυδία λίθο εν όψει της απόφασης της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ως «χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» η πρόσφατη υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου «Για την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών της ιδιοκτησίας στην Αλβανική Δημοκρατία».

«Οι αλβανικές αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα» επισημαίνει η Αθήνα και προσθέτει: «Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι “οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία”».

«Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στον νόμο που ψηφίστηκε» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προειδοποιεί τα Τίρανα: «Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».

Το κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του και πριν από την ψήφιση του νόμου για την ιδιοκτησία ότι «μέσω αυτού του νομοσχεδίου, ο [πρωθυπουργός Εντι] Ράμα ανοίγει τον δρόμο για την εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου του για την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κυρίως στην παραλιακή περιοχή, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, στερώντας περιουσιακά τους νόμιμους ιδιοκτήτες και εκχωρώντας δικαιώματα ιδιοκτησίας στα συμφέροντα των ολιγαρχών – πελάτες της προσωπικής εξουσίας του».

Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Ομόνοια, κατηγορώντας την κυβέρνηση στα Τίρανα πως είναι «εκτεθειμένη σε συμπράξεις με σκοτεινά συμφέροντα στην παραλιακή ζώνη, όπου η ακίνητη περιουσία έχει ιδιαίτερη αξία».

Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία συνεχίζουν να αντιδρούν με βασικό επιχείρημα τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και των αλβανικών συμμοριών στις δύο χώρες, ιδίως όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος.

Η Βόρεια Μακεδονία

Αντίθετα, φαίνεται πως έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, με τα Σκόπια να ελπίζουν ότι θα ανοίξει η πόρτα για τις Βρυξέλλες, με πρώτο βήμα την υιοθέτηση σχετικής απόφασης πρότασης από τη σύνοδο της κροατικής προεδρίας στο Ζάγκρεμπ στα τέλη Μαρτίου και πριν από τις επικείμενες εκλογές (12 Απριλίου) στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, έχει εντείνει τις συναντήσεις του και σχεδόν ολοκληρώνει τον μαραθώνιο συνομιλιών με Ευρωπαίους ομολόγους του και αύριο θα υποδεχτεί τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα επισκεφτεί επισήμως για πρώτη φορά τα Σκόπια.

Αύριο επίσης ο κ. Ντίμιτροφ, για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθεί και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Σύσσωμες οι βαλτικές χώρες, αλλά και οι χώρες του Βίζεγκραντ, είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ε.Ε. περνάει από τα δικαιώματα της μειονότητας»
Η Αλβανία πρέπει να επιστρέψει «σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καλεί τα Τίρανα να σεβαστούν τα...
«Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ε.Ε. περνάει από τα δικαιώματα της μειονότητας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Η παραδοχή ότι σημαντικά κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετική άποψη κατά πόσον θα πρέπει η Ευρώπη να συνεχίσει με διεύρυνση ή με εμβάθυνση, δεν πρέπει να αποτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια...
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να πολεμήσουμε τις παλιές διαφορές και τα στερεότυπα»
Παράθυρο για την είσοδο σε μια νέα εποχή στις ελληνοαλβανικές σχέσεις άνοιξε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα - Ο Ελληνας υπουργός ξεκαθάρισε τη βούληση της χώρας για...
«Να πολεμήσουμε τις παλιές διαφορές και τα στερεότυπα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταγκό με ολίγον τσάμικο
Κατά την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα έγινε σαφές προς τους γείτονες ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας περνάει από την Ελλάδα, πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα του...
Ταγκό με ολίγον τσάμικο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στριμωγμένα τα Τίρανα θυμήθηκαν τους Τσάμηδες
Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Εντι Ράμα, έθεσε και πάλι θέμα Τσάμηδων, ενώ μία εβδομάδα πριν για το ίδιο θέμα είχε κάνει δηλώσεις ο...
Στριμωγμένα τα Τίρανα θυμήθηκαν τους Τσάμηδες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας