Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του απο τη Βόρεια Μακεδονία Νίκολα Ντίμιτροφ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

  • A-
  • A+
Σε αντίθεση με τις προεκλογικές «πατριωτικές» κορόνες της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε υπέρμαχος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Eξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε χθες στη Θεσσαλονίκη ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, σε αντίθεση με τις προεκλογικές «πατριωτικές» κορόνες της Νέας Δημοκρατίας.

«Η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία», δήλωσε επί λέξει σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε σε αμερικανικών συμφερόντων ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα.

«Είναι σημαντικό ότι αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή την πόλη [σ.σ. τη Θεσσαλονίκη], στέλνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης, της στήριξης, η περιοχή και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. γύρω από την περιοχή να υπενθυμίσουν στην υπόλοιπη Ε.Ε. αυτή την υπόσχεση και να δηλώσουν ότι σταθερή, ενωμένη, ευημερούσα Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντίμιτροφ.

«Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της Ε.Ε. στην περιοχή και τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας για να συμπληρώσει ότι «μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δυο χώρες [Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία] θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».

Για τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων αλλά και όσα σχετίζονται με την προστασία των περιουσιών, σχολίασε πως «δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις, είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής [σ.σ. της Αλβανίας] με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και συμπλήρωσε ότι «η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Για την πιθανότητα αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση που το εθνικιστικό VMRO κερδίσει τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει «σε υποθετικά σενάρια», τονίζοντας όμως ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πώς τα κράτη στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνέχεια»...

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντίμιτροφ είπε ότι «δεν είναι συνεπές να μη στηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να αγκαλιάζεις ένα από τα αποτελέσματά της που είναι ότι είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε συνεπείς, διότι δεν μπορείς να αμφισβητείς την αιτία και να σου αρέσει η επίπτωσή της». Για την πιθανότητα να πλήξει τη συμφωνία αν γίνει κυβέρνηση το VMRO εκτίμησε πως «δεν θα είναι σε θέση την επομένη των εκλογών το κόμμα αυτό να έχει την εξουσία...».

Στην προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας (προεδρεύων της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο), Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν.

«Βασικοί στόχοι είναι, πρώτον, η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο και δεύτερον η επιτυχία της διάσκεψης κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο. Εκεί θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η προσήλωση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια με ένα καθαρό, σαφές μήνυμα», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την πρόοδο των δυο γειτονικών μας χωρών, τόνισε πως έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αναμένεται θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώς τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε ακόμη και τον Μάρτιο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η χθεσινή διάσκεψη προετοίμασε τον δρόμο ενόψει της συνόδου κορυφής στο Ζάγκρεμπ και η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μια Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας του Brexit, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Για τη διάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, εκτός φυσικά του κ. Δένδια, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Κροατίας, της Σερβίας, του Κοσόβου και της Σλοβενίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νέα, παραγωγική περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας»
Την πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. συζήτησαν στο προεδρικό μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον...
«Νέα, παραγωγική περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα με οικονομική ατζέντα ο υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
Συναντήσεις με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Ν. Δένδια και τον Μ. Βαρβιτσιώτη, θα έχει σήμερα ο Μπουγιάρ Οσμάν. Η ατζέντα των επαφών του περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά...
Στην Αθήνα με οικονομική ατζέντα ο υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Την προσήλωση της Ελλάδας στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του...
Κ. Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας