Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι απαντούν Μπακογιάννη, Κατρούγκαλος και Παπανδρέου για τη Χάγη
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τι απαντούν Μπακογιάννη, Κατρούγκαλος και Παπανδρέου για τη Χάγη

  • A-
  • A+

Υπέρ της ενεργητικής πολιτικής, του διαλόγου και των πρωτοβουλιών στις σχέσεις μας με την Τουρκία τάχθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα το ερώτημα: «Μας συμφέρει η Χάγη;».

Η κ. Μπακογιάννη έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και σοβαρότητα καθώς τα γεωστρατηγικά δεδομένα έχουν αλλάξει, η Τουρκία έχει αλλάξει «και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας στα νέα δεδομένα».

Έχουμε δύο επιλογές είπε: Την αρχή της ενεργητικής πολιτικής και του διαλόγου και δεύτερον την αμυντική διαχειριστική πολιτική. Εγώ πιστεύω, τόνισε, ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μόνον με την πολιτική. Προϋπόθεση είναι σαφώς η ισχυρή μας άμυνα, αλλά είναι μείζον λάθος αν αντί να προσπαθήσουμε εμείς, να περιμένουμε από τρίτους να μας επιβάλουν να καθίσουμε στο τραπέζι. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων».

«Γράφεται ότι αν πιστεύεις στην προσφυγή στη Χάγη είσαι μειοδότης. Αυτό αδυνατίζει την ουσία. Η Ελλάδα που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο τι θα κερδίσει με τη μη αποδοχή της Χάγης; Έχουμε την άμυνά μας, τις συμμαχίες μας αλλά το μεγάλο όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη για τη Χάγη, και ότι πρέπει να προηγηθούν διάφορα στάδια: Να ξεκινήσει ένας διάλογος, να μειωθεί η ένταση, να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές, να συμφωνήσει η Τουρκία ότι είναι προς όφελός της μια τέτοια λύση- γιατί έχει απλωθεί πολύ με την εξωτερική της πολιτική, δεν το αντέχει και το ξέρει.

«Το μήνυμα του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι», είπε πολλές φορές η πρώην υπουργός Εξωτερικών κι αυτό, «παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις εντάσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος αν συνομιλούμε». Επίσης, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η σημερινή ενημερώνει σε βάθος τα πολιτικά κόμματα και θα συνεχίσει να το κάνει, ως οφείλει.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εισήγησή του που μεταδόθηκε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, μίλησε για προσπάθειες αντιπερισπασμού για να μην φτάσει η μόνη υπαρκτή διαφορά σε ένα φόρουμ που πρόκειται εν τέλει να είναι πολύ πιο κοντά στις δικές μας θέσεις απ’ ότι στις τουρκικές.

«Οι αντιπερισπασμοί, λοιπόν, αυτοί είτε οι de facto με την αποστολή γεωτρύπανων είτε οι νομικοί, όπως αυτοί που αφορούν στην παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, αποτελούν προσπάθειες της να σπάσει την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει με δική της ευθύνη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης πως η προοπτική της Χάγης είναι σήμερα πιο ρεαλιστική από ότι ήταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια, γιατί «λόγω της συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας όχι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, μετά από συμφωνίες οροθέτησης της ΑΟΖ της με τις όμορες χώρες της περιοχής, αλλά και όπου μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, το νομικό καθεστώς της εκμετάλλευσης ων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλήρως αποδεκτό απ’ όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς «παίκτες», εκτός από την Τουρκία».

«Συνεπώς πρέπει να συνεχίσει να ασκείται διεθνής διπλωματική πίεση προς την Τουρκία, ούτως ώστε αυτή να αντιληφθεί ότι τίποτα δεν μπορεί να κερδίσει με μονομερείς ενέργειες, αλλά να είναι και συνείδηση της δικής μας πλευράς ότι η συμπερίληψη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να γίνει με όρους διεθνούς δικαίου και να είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος επίλυσης της διαφοράς» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσο για το εάν θεωρεί τώρα κατάλληλη τη συγκυρία για τη Χάγη σημείωσε: «Πράγματι θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε χειρότερο επίπεδο απ’ ότι ένα χρόνο πριν. Γιατί ακριβώς λόγω της σχετικής υποχώρησης της ενεργητικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει ως ένα βαθμό αναστραφεί η σχετική απομόνωση της Τουρκίας. Πράγμα που φαίνεται στην παρουσία της στα φόρα που συζητούν την κατάσταση στη Λιβύη, την ανοχή εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς των τυχοδιωκτισμών στη Συρία».

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε κατά της παθητικής λογικής στην εξωτερική πολιτική που περιγράφει μια Ελλάδα φοβισμένη σε εσωστρέφεια και χαρακτήρισε αυτή τη λογική αδιέξοδη και δειλή. «Δεν είδα καμιά αρνητική εξέλιξη όταν είχαμε μια ξεκάθαρη συζήτηση με την Τουρκία, προβάλλοντας τα θέματά μας», είπε.

Για τη Χάγη σημείωσε ότι είναι ένα από τα εργαλεία που πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με τη συγκυρία και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος αλλά και το κόστος του να αφήνει τον χρόνο να περνάει χωρίς πρωτοβουλίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε νηφαλιότητα και εθνική ευθύνη και υπερασπίστηκε το Ελσίνκι ως μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας αν και δέχθηκε ότι απαιτείται νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η υποψία ενός θερμού επεισοδίου θα βλάψει την οικονομία της Τουρκίας»
Στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της γειτονικής χώρας και για εσωτερική κατανάλωση αποδίδει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εκτιμώντας ότι ένα...
«Η υποψία ενός θερμού επεισοδίου θα βλάψει την οικονομία της Τουρκίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατρούγκαλος: Διεθνοποιήσαμε τις τουρκικές προκλήσεις
Στη στάση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, επικέντρωσε ο υπ. Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Κατρούγκαλος: Διεθνοποιήσαμε τις τουρκικές προκλήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, χωρίς να ξεφύγει η ένταση»
«Εμείς δεν επιχαίρουμε για την απομόνωση της Τουρκίας, αλλά επιθυμούμε να σταλεί μία σαφής προειδοποίηση στην Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί και να πάψει τις παράνομες ενέργειές της», τόνισε ο υπουργός...
«Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, χωρίς να ξεφύγει η ένταση»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατρούγκαλος: Ήρθε η ώρα για ένα σαφές μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατρούγκαλος: Ήρθε η ώρα για ένα σαφές μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας