Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταδικάζουν τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταδικάζουν τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

  • A-
  • A+
Ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι ντι Μάιο, θεωρούν τη συμφωνία Ερντογάν - Σαράτζ «παράνομη και ανυπόστατη που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και απειλεί την ειρήνη» ● Κατά τη συνάντησή τους, χθες, στη Ρώμη συμφώνησαν επίσης στην ταχεία οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών

Τη Ρώμη, μια κομβική για τα ελληνικά συμφέροντα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, με τον οποίο συναντήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες και πρώτη φορά σε αμιγώς διμερές επίπεδο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών ήταν οι εξελίξεις περί τη Λιβύη, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας και το μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως υπήρξε με τον Ιταλό ομόλογό του κοινή αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια μεταξύ της Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (ασφάλειας και θαλάσσιων ζωνών) «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ με το ένα από αυτά τα μνημόνια «επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Διπλωματικές πηγές από τη Ρώμη αναφέρουν ότι στη συνάντηση Δένδια-Ντι Μάιο συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στη Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες, και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι Αθήνα και Ρώμη συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αποστολής «Σοφία», με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σύμπτωση απόψεων υπάρχει επίσης και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης οι «σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησε με τον κ. Ντι Μάιο «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastΜed», επισημαίνοντας ότι «εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία».

Οπως είναι γνωστό, η Ρώμη δεν έχει ακόμη υπογράψει την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον EastMed, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων αλλά και οικολογικών οργανώσεων σε τοπικό επίπεδο.

Στη συνάντηση της Ρώμης δεν βγήκε «λευκός καπνός» ούτε και στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, καθώς το ζήτημα εξακολουθεί να εξετάζεται από τεχνικές επιτροπές.

Σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται: «Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και πιστών διαπραγματεύσεων, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των καλών σχέσεων γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την επιθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους».

«Πλήρης επήρεια»

Δημοσίευμα του Ωμέγα Press αναφέρει ότι η Ιταλία έχει θέσει ως αίτημα, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, να έχουν το δικαίωμα ιταλικά αλιευτικά να ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Σε αντάλλαγμα, η Ρώμη θα αποδεχθεί πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά του Ιονίου, ένα πάγιο ελληνικό αίτημα που εφόσον ικανοποιηθεί, δημιουργεί πολύ θετικό νομικό προηγούμενο και σε μελλοντικές οριοθετήσεις ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και άλλων γειτονικών της χωρών. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ελληνική διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί σήμερα στη Μάλτα, όπου πρόκειται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Τζορτζ Βέλα, και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εβαρίστ Μπαρτόλο. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από θέματα διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κοινή αντίληψη Αθήνας-Ρώμης για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης»
Ελλάδα και Ιταλία συμφωνούν ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι παράνομα και ανυπόστατα, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, που συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό...
«Κοινή αντίληψη Αθήνας-Ρώμης για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητάμε για ΑΟΖ με την «άλλη» Λιβύη
Ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών και ο Ακίλα Σάλεχ συζήτησαν για τον καθορισμό των ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι σε εκείνο της αυθαιρεσίας, που συνιστά το ψευδομνημόνιο Σαράτζ - Αγκυρας, και...
Συζητάμε για ΑΟΖ με την «άλλη» Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας: Προϋπόθεση για ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων
Επίσκεψη αστραπή στη Λιβύη πραγματοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου της χώρας, Αγκουίλα Σάλεχ.
Δένδιας: Προϋπόθεση για ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός πυρετός - Στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας
Επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης, πραγματοποιεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας,...
Διπλωματικός πυρετός - Στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία μάς φέρνει πιο κοντά
Ελλάδα και Αίγυπτος διαπραγματεύονται μια συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, με στόχο να ανακόψουν την τουρκική επεκτατικότητα ● Οι χθεσινές συναντήσεις του Ν. Δένδια στο Κάιρο.
Η Τουρκία μάς φέρνει πιο κοντά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας