• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%

Η οικοδέσποινα της διάσκεψης, Ανγκελα Μέρκελ, καλωσορίζει τον Ταγίπ Ερντογάν

Turkish Presidency Press Service
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμμερίζονται την ανησυχία μας αλλά μας έχουν στο «περίμενε»

 • A-
 • A+
Στον απόηχο της Διάσκεψης για το Λιβυκό ο Ν. Δένδιας έλαβε νέες διαβεβαιώσεις από τους ομολόγους του ότι τα μνημόνια που υπέ­γρα­ψαν η Τουρκία με τη Λιβύη θεωρούνται άκυρα και κενά περιε­χομέ­νου, ενώ διά του Γερμανού ΥΠ.ΕΞ. δικαιολογήθηκαν πως αυτά δεν αποτε­λού­σαν αντικείμενο της συνάντησης και γι’ αυτό δεν κλήθηκε η χώρα μας...

Από διαβεβαιώσεις και συμπαράσταση προς την Ελλάδα άλλο τίποτα, αλλά για την ταμπακέρα της Διάσκεψης του Βερολίνου για το Λιβυκό, στην οποία βρέθηκε εκτός η Αθήνα, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»... Η κυβέρνηση όμως διατηρεί ελπίδες ότι τελικά η Γερμανία θα καλέσει την Ελλάδα να συμμετάσχει στη διαδικασία του Βερολίνου. Και περιμένει, ξεχνώντας τις απειλές περί άσκησης βέτο για εσωτερική κατανάλωση.

Κατά τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών ο Νίκος Δένδιας πήρε πάλι από τους εταίρους και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, διαβεβαιώσεις ότι συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, τα οποία θεωρούν άκυρα και κενά περιεχομένου. Ακόμα και ο Γερμανός υπουργός δικαιολόγησε την απόφαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στο Βερολίνο, με το επιχείρημα ότι τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια δεν αποτελούσαν αντικείμενο της διάσκεψης. Ποιος δουλεύει ποιον.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Δένδιας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης τόσο για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου της Κυριακής όσο και για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα δεν υπάρχει λέξη για την ομόφωνη απόφαση των 27 στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου σχετικά με τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται άκυρα και κενά περιεχομένου, ενώ παράλληλα εκφράζεται η πλήρης αλληλεγγύη των εταίρων στην Ελλάδα.

Πάντως, ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε «θετικά» τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τηρηθεί η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη και είπε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Η κυβέρνηση, λοιπόν, παραμένει στο «περίμενε». Προβλέψιμο... Μάλιστα, όπως παρατήρησαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Αθήνα προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει στην επανενεργοποίηση της θαλάσσιας και αεροπορικής επιχείρησης «Σοφία» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων με πλοία και αεροπλάνα.

Επιχείρηση «Σοφία»

Για την πανευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Σοφία», ο αρχικός ρόλος της οποίας ήταν η επιτήρηση των προσφυγικών ροών στην κεντρική Μεσόγειο, έγινε χθες εκτενής συζήτηση, και στο τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα η επανεκκίνησή της με νέα εντολή την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτήν, και στα οποία όπως είδαμε θα συμμετέχει και η Ελλάδα. Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε πάντως από την Ιταλία και τον ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Λιβύη. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί, αφού οι χώρες-μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες.

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η ναυτική επιτήρηση δεν αρκεί: «Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», τόνισε εξάλλου ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Προς το παρόν, στο τραπέζι των 27 βρέθηκε χθες ένας κατάλογος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τον κατάλογο παρουσίασε ο Κύπριος υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για την καθυστέρηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. για όσους εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

Ο Ζ. Μπορέλ διαβεβαίωσε τον Κύπριο ΥΠΕΞ ότι η διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος της και δεν θα αργήσει η επιβολή κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε., τις οποίες ορισμένοι θέλουν να καθυστερήσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσκληση για τη διαδικασία του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα
Την πρώτη επίσημη αντίδραση της Αθήνας, μία ημέρα έπειτα από τη διάσκεψη του Βερολίνου, είχαμε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών.
Πρόσκληση για τη διαδικασία του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στα στενά του Ορμούζ
Την πολιτική στήριξη οκτώ χωρών-μελών της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας) κερδίζει το σχέδιο για την αποστολή ναυτικής δύναμης στα στενά του Ορμούζ προκειμένου να προστατευθούν τάνκερ και εμπορικά...
Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στα στενά του Ορμούζ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας