Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις στη συνάντηση του Καΐρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις στη συνάντηση του Καΐρου

  • A-
  • A+
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας χαρακτήρισαν ως άκυρες τις μνημονιακές συμφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ στηλίτευσαν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουν όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι συμμετείχαν οι ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Η συνάντηση τελικά ήταν είναι τετραμερής (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία), καθώς η Ιταλία έχει ρόλο παρατηρητή και δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις υπουργοί εξέφρασαν την κοινή τους στάση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των εντάσεων στην περιοχή που πυροδοτούνται και από την προκλητική στάση της Τουρκίας, καθώς και τη διάθεση αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις.

Άκυρα τα μνημόνια, προκλητική η Άγκυρα

Μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι ο στόχος της ανάπτυξης (που θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία) παρακωλύεται επί του παρόντος από τις συνεχιζόμενες κρίσεις, οι οποίες «πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».

Υιοθετώντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις, οι υπουργοί έκριναν ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν πρόσφατα η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβύη) συνιστούν «παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα μνημόνια αυτά «υπονόμευσαν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα» και κρίνονται ως «άκυρα».

Ειδικότερα, το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες».

Οι τέσσερις υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο, καταδικάζοντας «σθεναρά» τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της. Μάλιστα, οι υπουργοί στο κοινό ανακοινωθέν κάλεσαν την Άγκυρα «να παύσει αμέσως» όλες τις παράνομες δραστηριότητες ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Επίσης, έκριναν ότι το μνημόνιο ασφαλείας και κάθε απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση της έντασης. Στο σημείο αυτό, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αναμένουν από την Άγκυρα να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο.

Επισήμαναν επίσης ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη είναι μέσω της διπλωματίας, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να εργαστούν για αυτόν τον σκοπό.

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί προσεχώς.

Ικανοποίηση από Δένδια

Εμφανώς ικανοποιημένος από τη συνάντηση εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στάθηκε υπέρ των διπλωματικών ενεργειών στη Λιβύη. Στην επίσημη τοποθέτησή του, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Ήρθε η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση», προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις μνημονιακές συμφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, τις οποίες χαρακτήρισε ως άκυρες, ενώ στηλίτευσε την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση που του έγινε εάν έπειτα από τη σημερινή συνάντηση, «ορθώνεται πραγματικά ένα ανάχωμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης».

Πρόσθεσε με νόημα πως «οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», ενώ εξήρε την παρουσία της Γαλλίας στη συνάντηση, η οποία -όπως τόνισε- «αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, ενώ υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή ακυρώνει επί της ουσίας το «ανυπόστατο» –όπως το χαρακτήρισε– μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και...
Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας: Προϋπόθεση για ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων
Επίσκεψη αστραπή στη Λιβύη πραγματοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου της χώρας, Αγκουίλα Σάλεχ.
Δένδιας: Προϋπόθεση για ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Δένδιας: Άκυρα για Ελλάδα και Αλγερία τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης
Ελλάδα και Αλγερία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός στις εχθροπραξίες και σε κάθε είδους ξένη εμπλοκή στη Λιβύη, επεσήμανε από το Αλγέρι ο υπουργός Εξωτερικών.
Ν. Δένδιας: Άκυρα για Ελλάδα και Αλγερία τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία η Ισπανίδα ΥΠ.ΕΞ.
Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του, δεν επέφερε την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τη Μαδρίτη, όπως ενδεχομένως να ανέμενε η ελληνική πλευρά.
Απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία η Ισπανίδα ΥΠ.ΕΞ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας