Κάθε επίσκεψη πρωθυπουργού σε μια υπερδύναμη φέρνει αποτελέσματα κυρίως στο συμβολικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει μεν στην Αθήνα με το «Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2015-2016» και με διαβεβαιώσεις από τη ρωσική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν γρήγορα ζητήματα που αφορούν τον αγωγό φυσικού αερίου, το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και τις επενδύσεις μέσω κοινοπραξιών σε τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, το άμεσο όφελος της Ελλάδας εξαρτάται από τα μηνύματα που εστάλησαν από τη Μόσχα σχετικά με την οικονομία και την εθνική κυριαρχία.
Οι χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με το προεδρείο της κρατικής Δούμας, με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Κύριλλο κινούνταν περισσότερο στο εθιμοτυπικό σκέλος μιας πρωθυπουργικής επίσκεψης. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, επέλεξε το βήμα του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας για να ξεκαθαρίσει ότι «για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί “λύση” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της ευρωζώνης», ιδιαίτερα αφού η κρίση στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην ευρωζώνη.
Η «επανεκκίνηση και αναζωογόνηση» των σχέσεων με τη Ρωσία έγινε βασικά μέσω της υπενθύμισης προς την Ευρώπη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διαδραματίσει τον ρόλο του «πυλώνα και της γέφυρας ειρήνης και σταθερότητας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», αλλά και να λειτουργήσει «ως χώρα κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, μεταφορών, διασυνδεσιμότητας, πολιτισμού, τουρισμού».
Η ρωσική ηγεσία δείχνει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα μετά τη μακρά «αποχή» της από το συγκεκριμένο πεδίο. Μπορεί οι συζητήσεις να βρίσκονται στην αρχή τους, ωστόσο τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά για τη συγκέντρωση πόρων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε η πρόθεση της Μόσχας να επενδύσει τόσο στις υποδομές όσο και στην ενέργεια, τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και προπληρώνοντας μέχρι το 2019 μάλιστα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό φυσικού αερίου, δείχνει ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Επιστέγασμα πάντως της στενότερης επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας θα αποτελέσει τον Ιούνιο η συμμετοχή του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών στο οικονομικό φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.
Το έτερο μήνυμα σεβασμού των ευρωπαϊκών αποφάσεων που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες αφορά την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα την Ουκρανία, για την οποία επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ. «Πρέπει να ξανανοίξουμε τη συζήτηση για μια θετική ατζέντα επανεκκίνησης του διαλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κρίνοντας αναγκαία την ενίσχυση του «ρόλου του ΟΑΣΕ με σκοπό την οικοδόμηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι τάσσεται «υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και –μαζί- του δικαιώματός τους να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας