Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Σύνοδο με στόχο τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας
AP Photo

Στη Σύνοδο με στόχο τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας

 • A-
 • A+

Στη βελγική πρωτεύουσα στρέφεται το ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, στη σκιά των συνεχόμενων προκλήσεων από την Άγκυρα, και υπό το φως των αποκαλύψεων για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του πρακτορείου Reuters, το μπλοκ των «27» αναμένεται να καταδικάσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου θα αναφέρει ότι  «το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)».

Σε άλλο σημείο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έχει συνταχθεί στην τελική του μορφή αναφέρεται επίσης ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
 
Μηνύματα προς την Τουρκία φρόντισε να στείλει και η Γερμανία με αφορμή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να «συμμεριστεί ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο καλώντας παράλληλα την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο». 

Παρά τις δηλώσεις καταδίκης, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι ηγέτες των κρατών-μελών να αποφασίσουν πιο δραστικά μέτρα κατά της Άγκυρας.

Μπαράζ επαφών για τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα αρκετές επαφές στη βελγική πρωτεύουσα με τα ελληνοτουρκικά να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 • Στις 12:15 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ και στις 12:30 (τοπική ώρα) θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
   
 • Στις 14:00 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Pablo Casado.
   
 • Στις 15:30 - 19:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
   
 • Στις 19:30 - 22:30 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ενδεικτικώς στην τηλεφωνική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1,Στέλιος Πέτσας, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη σημασία που θα έχει το κείμενο αυτό για την περίοδο από εδώ και πέρα.

Αρχικώς, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία των επαφών, τόσο του πρωθυπουργού προσωπικά, όσο και της ελληνικής διπλωματίας, με άλλες χώρες εντός ή εκτός της Ευρώπης, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων -κατά το Διεθνές Δίκαιο- ενεργειών της, με αποκορύφωμα -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- τη σύναψη της άκυρης συμφωνίας της με τη Λιβύη.

Για το κείμενο συμπερασμάτων ειδικότερα, με βάση τη μέχρι τώρα διατύπωσή του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά:

1. Να καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

2. Να εκφράζει ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

3. Να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε στη συνέχεια της συνέντευξής του, τα τρία αυτά σημεία δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε οι υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο και οι υπουργοί (της Ε.Ε.) να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, που όμως έχει ήδη διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής (Ιουνίου - Οκτωβρίου). Προκειμένου, συνέχισε, να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις αν χρειαστεί, ανέφερε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

Μπαράζ μηνυμάτων και διαβουλεύσεων

Η χθεσινή ημέρα είχε αρκετές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας. Εκτός από την Ε.Ε. Ρωσία και Βερολίνο έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην Άγκυρα, ενώ τα ελληνοτουρικά κυριάρχησαν και στη συζήτησης της Ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου από την ΕΕ

Η Μόσχα ζητά να τηρηθεί το δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζητά το Βερολίνο

Κόντρες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία Τσίπρα

Τσίπρας: Ευρωπαϊκές κυρώσεις τώρα ή φρεγάτες αργότερα

Σταθερά στον δρόμο των προκλήσεων η Άγκυρα

Είδε Βούτσιτς, έστειλε μήνυμα σε Ερντογάν

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την (τουρκική) ταμπακιέρα κουβέντα από τον Τραμπ
Μπροστά στο φακό των τηλεοπτικών συνεργείων ο Αμερικανός πρόεδρος δε θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Για την (τουρκική) ταμπακιέρα κουβέντα από τον Τραμπ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ίσες αποστάσεις Αμερικανών αξιωματούχων στα ελληνοτουρκικά
Σκιές στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο λίγο πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ίσες αποστάσεις Αμερικανών αξιωματούχων στα ελληνοτουρκικά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρά του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών για τη συνάντηση Δένδια-Χάφταρ
Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, την Κυριακή, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της διεθνώς...
Πυρά του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών για τη συνάντηση Δένδια-Χάφταρ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καρενμπάουερ: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο και επανέλαβε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στάση της Άγκυρας.
Καρενμπάουερ: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Στρατηγική μας να μην ζητηθούν κυρώσεις για την Τουρκία»
Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη βουλή ότι η χώρα επιφυλάσσεται να θέσει θέμα κυρώσεων σε επόμενη φάση, έτσι ώστε να έχει στη φαρέτρα της και άλλα όπλα.
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Στρατηγική μας να μην ζητηθούν κυρώσεις για την Τουρκία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας