Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Σύνοδο με στόχο τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας
AP Photo

Στη Σύνοδο με στόχο τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας

 • A-
 • A+

Στη βελγική πρωτεύουσα στρέφεται το ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, στη σκιά των συνεχόμενων προκλήσεων από την Άγκυρα, και υπό το φως των αποκαλύψεων για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του πρακτορείου Reuters, το μπλοκ των «27» αναμένεται να καταδικάσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου θα αναφέρει ότι  «το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)».

Σε άλλο σημείο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έχει συνταχθεί στην τελική του μορφή αναφέρεται επίσης ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
 
Μηνύματα προς την Τουρκία φρόντισε να στείλει και η Γερμανία με αφορμή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να «συμμεριστεί ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο καλώντας παράλληλα την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο». 

Παρά τις δηλώσεις καταδίκης, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι ηγέτες των κρατών-μελών να αποφασίσουν πιο δραστικά μέτρα κατά της Άγκυρας.

Μπαράζ επαφών για τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα αρκετές επαφές στη βελγική πρωτεύουσα με τα ελληνοτουρκικά να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 • Στις 12:15 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ και στις 12:30 (τοπική ώρα) θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
   
 • Στις 14:00 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Pablo Casado.
   
 • Στις 15:30 - 19:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
   
 • Στις 19:30 - 22:30 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ενδεικτικώς στην τηλεφωνική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1,Στέλιος Πέτσας, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη σημασία που θα έχει το κείμενο αυτό για την περίοδο από εδώ και πέρα.

Αρχικώς, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία των επαφών, τόσο του πρωθυπουργού προσωπικά, όσο και της ελληνικής διπλωματίας, με άλλες χώρες εντός ή εκτός της Ευρώπης, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων -κατά το Διεθνές Δίκαιο- ενεργειών της, με αποκορύφωμα -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- τη σύναψη της άκυρης συμφωνίας της με τη Λιβύη.

Για το κείμενο συμπερασμάτων ειδικότερα, με βάση τη μέχρι τώρα διατύπωσή του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά:

1. Να καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

2. Να εκφράζει ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

3. Να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε στη συνέχεια της συνέντευξής του, τα τρία αυτά σημεία δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε οι υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο και οι υπουργοί (της Ε.Ε.) να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, που όμως έχει ήδη διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής (Ιουνίου - Οκτωβρίου). Προκειμένου, συνέχισε, να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις αν χρειαστεί, ανέφερε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

Μπαράζ μηνυμάτων και διαβουλεύσεων

Η χθεσινή ημέρα είχε αρκετές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας. Εκτός από την Ε.Ε. Ρωσία και Βερολίνο έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην Άγκυρα, ενώ τα ελληνοτουρικά κυριάρχησαν και στη συζήτησης της Ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου από την ΕΕ

Η Μόσχα ζητά να τηρηθεί το δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζητά το Βερολίνο

Κόντρες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία Τσίπρα

Τσίπρας: Ευρωπαϊκές κυρώσεις τώρα ή φρεγάτες αργότερα

Σταθερά στον δρόμο των προκλήσεων η Άγκυρα

Είδε Βούτσιτς, έστειλε μήνυμα σε Ερντογάν

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας-Βαρβιτσιώτης στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο κορυφής
Εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων, με τον Νίκο Δένδια να συμμετέχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα προετοιμάσει τη σύνοδο
Δένδιας-Βαρβιτσιώτης στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο κορυφής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα νησιά και τον εναέριο χώρο βάζει στην ατζέντα του διαλόγου ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
Τρεις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Ιμπραήμ Καλίν διευρύνει την ατζέντα του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ ζητά και χρονοδιάγραμμα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Τα νησιά και τον εναέριο χώρο βάζει στην ατζέντα του διαλόγου ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτει την ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο
Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να περιγράφει την ατζέντα πίσω από την επίσκεψη, σε μία κρίσιμη...
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτει την ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα ρευστά για την ειδική σύνοδο κορυφής για τα ελληνοτουρκικά
Η εικόνα που δίνουν οι Βρυξέλλες είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία μπαίνουν σε φάση διαλόγου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα επιβολής κυρώσεων ● Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ερντογάν.
Ολα ρευστά για την ειδική σύνοδο κορυφής για τα ελληνοτουρκικά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διερευνητικές επαφές και «όλα στο τραπέζι»
Ο Στ, Πέτσας χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των επαφών αλλά εκτίμησε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Δυσαρέσκεα στον Μακρόν εξέφρασε ο Ερντογάν.
Διερευνητικές επαφές και «όλα στο τραπέζι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας