Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρεσέντο απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν
Presidential Press Service via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρεσέντο απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν

  • A-
  • A+
Στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας ● Ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Αν. Μεσόγειο. ● Στο τραπέζι και η διεύρυνση για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Τραβάει το σχοινί ο Τ. Ερντογάν κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ισχυρίστηκε ότι με βάση τη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη, «οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειές της διεθνώς».

Την ίδια ώρα, ευρύτατη στήριξη στις ελληνικές θέσεις σχετικά με «τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκιράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» έλαβε η Αθήνα, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, χθες, στις Βρυξέλλες.

«Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε ο τουρκοσ προεδροσ την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις ελληνικές θέσεις, ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο, «τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν» και εξέφρασε την ικανοποίησή του ιδιαίτερα για τη συμπαράσταση της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και της Ιταλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης «με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημειώνοντας πως τις τελικές αποφάσεις θα λάβει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, η Αγκυρα εξακολουθεί, παρά τη διπλωματική της απομόνωση, να εμμένει στον δρόμο των προκλήσεων και χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε και στο Αιγαίο και ότι η χώρα του θα συνεχίσει την «ενεργητική στρατηγική» της, προγραμματίζοντας άλλες πέντε γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο 2020.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στους Ευρωπαίους ομολόγους του (συμμετείχαν 21 υπουργοί), με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Η μεγάλη προσέλευση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τη διεύρυνση, αλλά και της αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, σημείωναν διπλωματικές πηγές. Από τους παρευρισκόμενους υπογραμμίστηκε ο θετικός χαρακτήρας της ελληνικής πρωτοβουλίας, καθώς είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο σχετικά με τη διεύρυνση.

Θετική εξέλιξη

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και σημείωσε πως έγινε «μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Ο Νίκολα Ντίμιτροφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική πρωτοβουλία και τόνισε: «Είμαστε γείτονες, γινόμαστε πολύ καλοί φίλοι και έχουμε πράγματα να κάνουμε».

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικό μέτωπο με Λιβύη ενάντια στη διεθνή νομιμότητα
Ερντογάν και Σαράτζ υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», αλλά και στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας • Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο...
Τουρκικό μέτωπο με Λιβύη ενάντια στη διεθνή νομιμότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
Την πρώτη του επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να στηρίξει εμπράκτως, έστω και με καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που...
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράθυρο εκτόνωσης;
Λίγα 24ωρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η Τουρκία επιχειρεί να βγάλει από το τραπέζι την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της, με τον Ερντογάν να υπόσχεται λύση των προβλημάτων μέσω της διπλωματικής οδού.
Παράθυρο εκτόνωσης;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός πυρετός και μηνύματα στήριξης στην Αθήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Μήνυμα Μισέλ προς Ερντογάν ότι η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο ♦ Στήριξη και από Γαλλία ♦ Επαφές Δένδια με ομολόγους του.
Διπλωματικός πυρετός και μηνύματα στήριξης στην Αθήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας