Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ναι» της τουρκικής Βουλής στο μνημόνιο με τη Λιβύη
EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι» της τουρκικής Βουλής στο μνημόνιο με τη Λιβύη

  • A-
  • A+
Με τη «βούλα» δεν αναγνωρίζει σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη δικαίωμα σε ΑΟΖ, «παραχωρεί» μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων και αποτελεί απόπειρα εισαγωγής ενός τουρκικού «διεθνούς δικαίου», προσαρμοσμένου στους μαξιμαλιστικούς στόχους της Αγκυρας.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών», με το οποίο η Τουρκία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου έως τη νοτιοανατολική Κρήτη.

Το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε γνώση του επίμαχου μνημονίου από τρίτη πηγή που δεν ανακοινώθηκε (ούτε από τουρκική ούτε και από πλευράς των αρχών της Λιβύης) και επιβεβαίωσε ότι το περιεχόμενό του αντίκειται στις πρόνοιες και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν

Παράλληλα, έληξε χθες το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στον πρέσβη της Λιβύης να παραδώσει επισήμως το κείμενο και τους χάρτες του σχετικού μνημονίου στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και αναμενόταν να κληθεί ο πρέσβης για να του ανακοινωθεί ότι είναι persona non grata και θα πρέπει να αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης δικαίωμα σε ΑΟΖ, τους «παραχωρεί» μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων και αποτελεί απόπειρα εισαγωγής ενός τουρκικού «διεθνούς δικαίου», προσαρμοσμένου στους μαξιμαλιστικούς στόχους της Αγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο: «Η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής».

Ενώ αναρωτήθηκε: «Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο; Ολα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα».

Αντίδραση Αιγύπτου

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στις ελληνικές αντιδράσεις, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες», είπε, ενώ έδειξε να δυσανασχετεί με την αντίδραση της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ε.Ε.:

«Οπως είναι ενοχλημένες κυρίως η Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την Ε.Ε.». «Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάναμε τις απαραίτητες δηλώσεις, αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».

Η στάση της Λιβύης

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον φιλότουρκο πρωθυπουργό Φάγεζ αλ Σάραζ, που υπέγραψε τη συμφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, έχει συνταχθεί με τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (NLA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου πολιορκούν την πρωτεύουσα Τρίπολη όπου εδρεύει η υπό τον Σάραζ αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο Χαλίφα Χάφταρ καταδίκασε με δήλωσή του το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς το «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα», αμφισβήτησε ευθέως τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης να το υπογράψει, αποκάλεσε «άκυρες» τις δύο τουρκο-λιβυκές συμφωνίες για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τη στρατιωτική συνεργασία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να ματαιώσει τα σχέδια της Τουρκίας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Ο Χαλίφα Χάφταρ προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί ευθεία απειλή για τα συμφέροντα του λιβυκού λαού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση της Τρίπολης, που ενεργεί ευθέως και σε συνεργασία με την Τουρκία εις βάρος των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας.

Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο, επανέλαβε την καταδίκη «ενός αμφιβόλου νομιμότητος μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης σε μια απόπειρα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με βάση το τουρκικό διεθνές δίκαιο».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, «αρκεί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο όπως καταγράφεται είτε σε διεθνείς συμβάσεις είτε στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και όχι διεθνές δίκαιο όπως η ίδια αυθαιρέτως το ερμηνεύει» και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της και να αξιοποιήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί.

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Κύπρου να προσφύγει στη Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτό αποσκοπεί «στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτόν τον στόχο έχει».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστολή ερευνών εν όψει διαλόγου
Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι καταλύτης στην απόφαση για την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», ήταν η παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ στους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Αναστολή ερευνών εν όψει διαλόγου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκλιμάκωση και στο βάθος διάλογος
Η σταδιακή απόσυρση ορισμένων ναυτικών μονάδων της Τουρκίας στον ναύσταθμο του Ακσάζ, και η παραμονή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» αρόδο στον κόλπο της Αττάλειας, είναι ενδείξεις ότι θα υπάρξει...
Αποκλιμάκωση και στο βάθος διάλογος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητάμε για ΑΟΖ με την «άλλη» Λιβύη
Ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών και ο Ακίλα Σάλεχ συζήτησαν για τον καθορισμό των ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι σε εκείνο της αυθαιρεσίας, που συνιστά το ψευδομνημόνιο Σαράτζ - Αγκυρας, και...
Συζητάμε για ΑΟΖ με την «άλλη» Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πρόκληση από Ερντογάν, ίσες αποστάσεις τηρεί ο Τραμπ
Δεν περνάει ούτε μία μέρα χωρίς να διατυπώνονται από την Αγκυρα, και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο προκλητικές δηλώσεις που συντηρούν κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Νέα πρόκληση από Ερντογάν, ίσες αποστάσεις τηρεί ο Τραμπ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οξύμωρα τα μαθήματα διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία»
Στους υψηλούς τόνους που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών για τη Λιβύη και την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα.
«Οξύμωρα τα μαθήματα διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετραπλό μήνυμα προς την Αγκυρα
Με κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας χαρακτήρισαν άκυρες και κενές περιεχομένου τις συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης
Τετραπλό μήνυμα προς την Αγκυρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας