Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθήνα καλεί Σκόπια

Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθήνα καλεί Σκόπια

  • A-
  • A+
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Κι όμως κινείται! Εστω και με καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί στην κατεύθυνση της στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει προς το παρόν μπει στο ψυγείο από τη Γαλλία, και να συνομιλήσει απευθείας, στο υψηλότερο επίπεδο, με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών μετά από εκείνη της Νέας Υόρκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο περιθώριο της διάσκεψης της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σήμερα, στη Γενεύη, αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμίτροφ, στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνεργασία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με στόχο τη σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Σήμερα επίσης, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα έχει συνάντηση με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Αντρέγια Μετέλκο-Ζγκόμπιτς, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2020 την προεδρία της Ε.Ε. Η κροατική προεδρία, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αναλάβει πρωτοβουλία να επαναφέρει το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε χθες μακρά συνομιλία με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικό απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μετά τη μη λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα, καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή. Συζητήθηκαν, μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, με πιο ισχυρή παρουσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη ως πόλη-ορόσημο στην ευρύτερη περιοχή, με την ανάδειξή της σε μεγάλο λιμάνι, ιστορικό κέντρο και «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων.

Ενταξιακή προοπτική

Στην ενημέρωση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και σημείωσε: «Η Ελλάδα ήδη από το 2003, με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής και μετέπειτα πορείας. Η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και από εκεί και πέρα, ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, στο πώς θα υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, και προαπαιτούμενο για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής πορείας».

Ο κ. Γεννηματάς συμπλήρωσε ότι η Αθήνα συνομιλεί πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους εταίρους, όμως αξιολογεί τα όποια επόμενα βήματα σχετικά με την ενταξιακή προοπτική, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά, ωστόσο εκτίμησε ότι οι αντιρρήσεις που εξέφρασε κυρίως η Γαλλία δεν πρόκειται να μεταβληθούν σύντομα:

«Η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Οποια πρωτοβουλία είναι να ανακοινωθεί θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ε.Ε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή αυτή κατεύθυνση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα που έχει συγκροτηθεί με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η επωνυμία της «αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της επικοινωνίας». Ενώ, για τη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που εξετάζει την αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων και των αναλυτικών προγραμμάτων, η οποία δεν έχει συνεδριάσει από τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η νέα σύνθεσή της με υπουργική απόφαση. Είναι βέβαιο ότι θα οριστεί νέος επικεφαλής του επταμελούς ελληνικού τμήματος της επιτροπής, στη θέση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκου Μπόλαρη, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα αντικατασταθούν και τα μέλη της επιτροπής, η οποία έχει ήδη συνεδριάσει τέσσερις φορές με την αντίστοιχη ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Γεννηματάς σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τη Βόρεια Μακεδονία και, στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά παρεμβαίνει συστηματικά οψέποτε παρατηρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή κάποιες παραλείψεις ως προς την εφαρμογή συμφωνηθέντων. Το παρακολουθούμε επισταμένα, το παρακολουθούμε στενά. Μάλιστα έχει συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ειδική task force που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των ζητημάτων αυτών και τα οποία θέτουμε συστηματικά».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παράθυρο» στην Ευρώπη για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
Τη χαμένη τιμή της Ευρώπης, της οποίας η αξιοπιστία λαβώθηκε σοβαρά μετά το βέτο της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής και το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών...
«Παράθυρο» στην Ευρώπη για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία δημοσκόπηση του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) φέρει τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ να προηγείται του συνασπισμού των εθνικιστών με 3,6...
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρότερα και αδιαπραγμάτευτα τα νέα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.
Η κυβέρνηση Ζάεφ ελπίζει να ενισχυθεί πολιτικά από μια θετική απόφαση που θα έρθει εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ήδη στα Σκόπια ανα­προσαρμόζονται οι εκλογικές στρατηγικές των κομμάτων.
Αυστηρότερα και αδιαπραγμάτευτα τα νέα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη
Διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ θα έχει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου...
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε χθες με συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια δέσμευση για πλήρη εφαρμογή και από την ελληνική...
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας