Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθήνα ξανακαλεί Μόσχα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέφερε στον κ. Δένδια πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

EPA/SERGEI CHIRIKOV
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθήνα ξανακαλεί Μόσχα

  • A-
  • A+

Μέσα σε εξαιρετικό και ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, διεξήχθη χθες, στη Μόσχα, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η αναθέρμανση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων μετά την περιπέτεια των απελάσεων διπλωματών (Ιούλιος 2018) είχε ήδη ξεκινήσει με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2018 και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν, ωστόσο η πρώτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρωσία με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών έδωσε την ευκαιρία στη νέα ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τις θέσεις της και να ανταλλάξει απόψεις με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σχετικά με το Κυπριακό και την αναγκαιότητα επίλυσής του, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην προαγωγή της συνεργασίας της με τη Μόσχα και τόνισε: «Αυτή η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών μας έχει από την πλευρά μας έναν διττό στόχο: αφενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάσει των υφισταμένων συνθηκών, αφετέρου τη διαμόρφωση μιας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση μας δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «με δεδομένη τη θέση της Ελλάδος ως παλαιού κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε να συμβάλουμε θετικά στον διάλογο της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα», ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία «αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας» και σημείωσε ότι επιδίωξη της Αθήνας «είναι να αναδείξουμε τους τομείς που υφίστανται ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά το πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα αναβάθμισης της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διεύρυνση των πολιτιστικών και πολιτικών σχέσεων, καθώς και το προσφυγικό.

Σε ερώτηση σχετικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα και την Ουκρανία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «η σημερινή ελληνική πολιτεία σέβεται απολύτως τον ρόλο και την αυτονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον διακριτό της ρόλο. Και βέβαια, σαν αυτονόητη συνέπεια, δεν επεμβαίνει στα στενά εκκλησιαστικά θέματα», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Προσκλήσεις

Σχετικά με το πρόγραμμα εορτασμού το 2021 των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Δένδιας, αφού επισήμανε τον ρόλο της Ρωσίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη συμβολή της στην αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας, επισήμανε ότι «είναι απολύτως πρέπον, και εκδήλωση ευγνωμοσύνης της σύγχρονης Ελλάδας, η ρωσική συμμετοχή σε αυτές τις πανηγυρικές εκδηλώσεις» και ανακοίνωσε στον κ. Λαβρόφ ότι σε εύλογο χρόνο θα αποσταλούν προσκλήσεις συμμετοχής στους εορτασμούς που θα γίνουν στην Ελλάδα προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ μετέφερε στον κ. Δένδια πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στο ερχόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν το κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές μεταξύ των δύο χώρων, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στη συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια
Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022 των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της...
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στη συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ιδια μοίρα με τους Κούρδους να περιμένει η Ελλάδα από τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ»
Προειδοποίηση της Μόσχας προς την Αθήνα, ότι οι ΗΠΑ θα επιφυλάξουν στην Ελλάδα την ίδια μοίρα με τους Κούρδους της Συρίας, έστειλε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Κίζοφ, από τη Ρόδο, που διατύπωσε...
«Ιδια μοίρα με τους Κούρδους να περιμένει η Ελλάδα από τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον, όπου συζητήθηκε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών...
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικά παιχνίδια με την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα
Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών, σχετικά με την εμπλοκή τους σε ρωσικές ενέργειες με φόντο το Μακεδονικό. Η Μόσχα, μέσω του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα,...
Ρωσικά παιχνίδια με την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο ναδίρ
Σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα...
Ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο ναδίρ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα του Λαβρόφ στην Αγκυρα
Κατά τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών απάντησαν από κοινού στον Ερντογάν για «τα σύνορα της καρδιάς του», ενώ κοινή στάση είχαν για το Κυπριακό και για περιφερειακά θέματα ασφάλειας, όπως...
Ισχυρό μήνυμα του Λαβρόφ στην Αγκυρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας