Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ικανοποιημένο το Μαξίμου από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ικανοποιημένο το Μαξίμου από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα

  • A-
  • A+

Ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων της τετραήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Όπως σημειώνουν, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σαγκάη «έχοντας ως προτεραιότητα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας και να πείσει Κινέζους επενδυτές ότι τώρα είναι η ώρα να δουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία».

Κατά τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες «και μόνο το γεγονός ότι δύο πολύ μεγάλες τράπεζες - όχι μόνο στην Κίνα, αλλά παγκοσμίως - ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα, θα αρκούσε για να μιλήσει κανείς για μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Η Bank of China άμεσα, μέσα στο Νοέμβριο, ανοίγει το δικό της υποκατάστημα, ενώ θα ακολουθήσει το παράδειγμα η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα (ICBC), με τον πρόεδρο της οποίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαγκάη, λίγες ώρες πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σημαντική εξέλιξη προέκυψε και από το διάλογο του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας πλατφόρμας στον κόσμο ALIBABA. Η κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα με το πελατολόγιο των 700 εκατομμυρίων πελατών, θα εντάξει και ελληνικά προϊόντα στις πωλήσεις της, ενώ θα προσελκύει ακόμα περισσότερους κινέζους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τα απευθείας δρομολόγια της Air China στη γραμμή «Αθήνα-Πεκίνο», από το ερχόμενο καλοκαίρι, θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας και με τη Σαγκάη, με δρομολόγιο της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Juneyao, φαίνεται λογική η εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στην Κίνα, ότι, μέχρι το 2021, οι τουρίστες από την ασιατική χώρα, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ως εξαιρετικής σημασίας αξιολογούν στο Μαξίμου και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην έδρα της Cosco. Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί, ενέκρινε το νέο master plan της εταιρείας, ενώ, για τα επόμενα βήματα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον. Στα γραφεία της Cosco, από κοινού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο έθεσαν το στόχο να κάνουν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Ειδικότερα για τη ναυτιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι, την τελευταία 15ετία, 1.000 ελληνόκτητα πλοία κατασκευάστηκαν στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι, αν αυτά μπορούσαν να εξοπλιστούν με ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό, θα ήταν κάτι επωφελές και για τις δύο χώρες.
Στη Σαγκάη οι επαφές του πρωθυπουργού με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, αλλά και με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων καταδεικνύει - σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες - «το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά αλλά και την εμπιστοσύνη τους».

Σχεδόν σε όλες του τις ομιλίες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα βγαίνει από μια επίπονη 10ετή οικονομική κρίση και οριστικά γυρίζει σελίδα. Επ' αυτού, αναφέρθηκε επανειλημμένα στα αρνητικά επιτόκια των ελληνικών γραμματίων, στην άνοδο του χρηματιστηρίου, στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Εκτίμησε ότι το 2020 θα έχουμε ανάπτυξη 3% και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και διαμορφώνει φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επιχειρήσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι επαφές του πρωθυπουργού στην Κίνα επιβεβαίωσαν - όπως παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες - το διαχρονικά άριστο κλίμα στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις. Κατά τους ίδιες πηγές, ειδικά στη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, το κλίμα ήταν άριστο, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε λίγες ημέρες και στην Αθήνα, όπου οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες.

Για την Διεθνή Έκθεση στη Σαγκάη, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι, ενώ αντίστοιχα, διπλάσια ήταν και η παρουσία ελληνικών εκθεμάτων. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ομιλία του πρωθυπουργού σε ένα κοινό εκατοντάδων εκλεκτών καλεσμένων από όλο τον κόσμο, στην επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης, «του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία
Δηλώσεις για μια νέα εποχή συμπόρευσης και συνεργασίας, καθώς και για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κυριάρχησαν κατά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με την πολιτική...
Επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπουν οι δεκαέξι συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας και η κοινή διακήρυξη
Την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας μνημόνευσαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Τι προβλέπουν οι  δεξαέξι συμφωνίας που...
Τι προβλέπουν οι δεκαέξι συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας και η κοινή διακήρυξη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζινπίνγκ: «Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Κίνας»
Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας - Πεκίνου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κίνας που βρίσκεται στη χώρα μας για διήμερη επίσημη επίσκεψη.
Τζινπίνγκ: «Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Κίνας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Open for business η Ελλάδα, δηλώνει από την Κίνα ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, τονίζοντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ως εμπορικός κόμβος και...
Open for business η Ελλάδα, δηλώνει από την Κίνα ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα και Κίνα προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, το μήνυμα Μητσοτάκη από Σαγκάη
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της τελετής των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης  China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη.
Ελλάδα και Κίνα προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, το μήνυμα Μητσοτάκη από Σαγκάη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ