Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις

  • A-
  • A+
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν κοινό πρόγραμμα διαβουλεύσεων Ελλάδας - Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χώρων ● Στο τραπέζι και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και ο ρόλος της Τουρκίας.

Σε μια ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων, αλλά και ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συναντώνται σήμερα στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα, μέσα από μια συνεκτική προσπάθεια συνολικής επανεκκίνησης της εξωτερικής της πολιτικής, επανατοποθετείται στα περιφερειακά δρώμενα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η πρώτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινό πρόγραμμα διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χώρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα και η επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας μάς προβληματίζουν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει στον Σεργκέι Λαβρόφ το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και η αναζήτηση κοινού τόπου προς την επίλυση και διαχείριση των προκλήσεων που υπάρχουν.

Η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, υποστηρίζει σταθερά ότι η Ε.Ε. πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Στο διμερές επίπεδο, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία φιλοδοξεί η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Η Ρωσία αποτελεί επίσης σημαντικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας, με προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που διατηρούν οι δύο χώρες, επισήμανε ότι «σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας» και τόνισε ότι «η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπαγές μέτωπο κατά των τουρκικών προκλήσεων
Δένδιας και Χριστοδουλίδης συζήτησαν για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ● Σήμερα, πιθανότατα, η επικοινωνία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ για το διάβημα της Τεχεράνης σχετικά με τις δηλώσεις...
Συμπαγές μέτωπο κατά των τουρκικών προκλήσεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτική επίσκεψη με συμβολισμούς
Αντιδράσεις των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ της Τουρκίας προκάλεσε η γεμάτη συμβολισμό ιδιωτική επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Φανάρι, όπου μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, είχε σύντομη δημόσια συνομιλία με τον...
Ιδιωτική επίσκεψη με συμβολισμούς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία μάς φέρνει πιο κοντά
Οι τρεις ηγέτες δεν θα προσυπογράψουν απλά ένα εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ, το οποίο ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού και μελετών, αλλά θα ασκήσουν και θα επιβεβαιώσουν μέσω της συμφωνίας του...
Η Τουρκία μάς φέρνει πιο κοντά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωγός-ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα
Ενα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας, στην Ιταλία και τις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένεται να γίνει στις 2...
Αγωγός-ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία»
Σε πλήρη σύμπνοια βρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ολλανδίας, Νίκος Δένδιας και Στεφ Μπλοκ, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την κρίση για να ασκεί...
«Η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας