Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υστατη έκκληση Ζάεφ στους ηγέτες της Ε.Ε.
AP Photo/Boris Grdanoski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υστατη έκκληση Ζάεφ στους ηγέτες της Ε.Ε.

  • A-
  • A+
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας με επιστολή προς τους «28» ζητεί να δοθεί από τη σύνοδο κορυφής το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας τα θετικά σημεία, αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε περίπτωση αρνητικής απόφασης.

Επιστολή στους ηγέτες της Ε.Ε. έστειλε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε μια ύστατη προσπάθεια να λάβει η χώρα του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τη γαλλική πρόταση για αναμόρφωση της μεθοδολογίας για τις διαπραγματεύσεις με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του, προτείνει και αποδέχεται να προχωρήσουν οι δύο αυτές διαδικασίες παράλληλα, ενώ προειδοποιεί πως κάθε καθυστέρηση θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση, θα τεθεί υπό αίρεση η αξιοπιστία της Ε.Ε. και θα υπάρξουν πολλές αρνητικές συνέπειες.

Ολόκληρη η επιστολή

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας:

«Αξιότιμοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μη σβήσετε τα αστέρια που προσπαθούμε να αγγίξουμε, μην καταστείτε εμπόδιο, γίνετε ήρωές μας. Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο μοναδικός μας δρόμος.

Για δεύτερη φορά εντός του τρέχοντος έτους η χώρα μας και ο λαός μας βρίσκονται σε κατάσταση ιδιαίτερης αναμονής και προσδοκίας. Περί τα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου κατέφτασε μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι η Βόρεια Μακεδονία επέτυχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά ότι λόγω μόνο των ημερολογιακών ευθυγραμμίσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα λάβουμε την καλή είδηση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση τον Οκτώβριο.

Και να ο Οκτώβριος. Ηρθαμε στις Βρυξέλλες και αναμένουμε την είδηση που αξίζουμε για απόφαση να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον στρατηγικό μας στόχο: την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Κατανοούμε και αποδεχόμαστε ότι μεμονωμένα μέλη της Ε.Ε. θεωρούν αναγκαία την έναρξη και ολοκλήρωση της συζήτησης για τη νέα μεθοδολογία για τις διαπραγματεύσεις. Και εμείς είμαστε υπέρ αυτού.

Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι και οι δύο διαδικασίες μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα. Η μεθοδολογία μπορεί να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί, και αυτό δεν συνιστά διόλου εμπόδιο η Βόρεια Μακεδονία να λάβει θετική απόφαση τώρα αμέσως, για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Χρειαζόμαστε μια θετική απόφαση αυτήν ακριβώς τη στιγμή, άμεσα.

Η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για μας σημαίνει μια νέα διαδικασία καθηκόντων, προθεσμιών και επίπονης εργασίας των πολιτών, των θεσμών και όλης της κοινωνίας. Αυτή είναι η διαδικασία του ανοίγματος των κεφαλαίων που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τα πρότυπα της Ε.Ε. και να βελτιώσουμε τη ζωή στη Βόρεια Μακεδονία σε όλους τους τομείς.

Υστερα από δέκα θετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αισιόδοξα συμπεράσματα του Συμβουλίου (το 2018 και το 2019) και όλα τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματά μας και τα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα στην ευρωπαϊκή πορεία -έπειτα απ’ όλα αυτά που κάναμε-, η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, όλοι οι θεσμοί, εγώ ως πρωθυπουργός, η αντιπολίτευση και κυρίως ο λαός μου είμαστε βέβαιοι και πεπεισμένοι, όσο ποτέ άλλοτε, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, και αυτό συμβαίνει επειδή, τόσο από πολιτικής άποψης όσο και από θεσμικής, είμαστε έτοιμοι, ενώ οι πολίτες μας είναι περισσότερο από έτοιμοι.

Εχουμε ολοκληρώσει πολλά και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που απορρέουν από τη διαδικασία αυτή.

Κάθε καθυστέρηση θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.

Θα υπάρξουν αυξημένα επίπεδα απογοήτευσης στους πολίτες και μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου που στήριξαν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέεται με το άνοιγμα των (διαπραγματευτικών) κεφαλαίων για την ένταξη στην Ε.Ε.

Θέλω να προειδοποιήσω καλοπροαίρετα ότι εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη και αυτή που πράγματι αξίζουμε θετική απόφαση, τότε ενδέχεται να τεθούν υπό αίρεση τόσο η αξιοπιστία της Ε.Ε. όσο και η εμπιστοσύνη των πολιτών μας στην Ενωση.

Αυτό σίγουρα θα ωθήσει τις οπισθοδρομικές δυνάμεις στη χώρα και θα ενισχύσει το ενδιαφέρον τρίτων πλευρών στην περιοχή. Εάν η Ε.Ε. επιδείξει απουσία ή αδυναμία για τα Δυτικά Βαλκάνια, τότε οι τρίτες πλευρές θα καλύψουν το κενό».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρότερα και αδιαπραγμάτευτα τα νέα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.
Η κυβέρνηση Ζάεφ ελπίζει να ενισχυθεί πολιτικά από μια θετική απόφαση που θα έρθει εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ήδη στα Σκόπια ανα­προσαρμόζονται οι εκλογικές στρατηγικές των κομμάτων.
Αυστηρότερα και αδιαπραγμάτευτα τα νέα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελπίδα και αγωνία για τη Βόρεια Μακεδονία
Μία εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., κορυφώνεται η αγωνία στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για το αν θα λάβουν και με ποιους όρους...
Ελπίδα και αγωνία για τη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία δημοσκόπηση του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) φέρει τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ να προηγείται του συνασπισμού των εθνικιστών με 3,6...
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
Την πρώτη του επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να στηρίξει εμπράκτως, έστω και με καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που...
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα καλεί Σκόπια
Στο προσκήνιο τα Δυτικά Βαλκάνια ● Κινητικότητα, έστω και καθυστερημένα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας ● Οι επαφές Δένδια και Βαρβιτσιώτη με Ευρωπαίους και...
Αθήνα καλεί Σκόπια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας