• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.3°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ σε πρόσφατη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας (δεξιά)

AP Photo/Michael Sohn)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραντεβού με την Ιστορία για τη Βόρεια Μακεδονία

 • A-
 • A+
Το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. περιμένουν τα Σκόπια από τη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου ● Βαρυσήμαντη ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ που περιμένει την επιβράβευση για τη δημοκρατική στροφή, τις μεταρρυθμίσεις και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, η Βόρεια Μακεδονία θα γνωρίζει αν η Ε.Ε. θα είναι συνεπής με τις υποσχέσεις που έδινε στα Σκόπια πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνέρχεται αύριο με τη συμμετοχή των 28 υπουργών Εξωτερικών και ιδίως στη διήμερη, 17 και 18 Οκτωβρίου, σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., θα αποφασιστεί αν θα δοθεί και με ποιες προϋποθέσεις το εναρκτήριο λάκτισμα για να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων με τελικό στόχο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ, πραγματοποίησε μια βαρυσήμαντη ομιλία στο Περιφερειακό Σχολείο Διπλωματίας, που συνήλθε στα Σκόπια, με τη συμμετοχή πολλών νέων διπλωματών από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ε.Ε., με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες μέσω της επίλυσης διαφορών στα Βαλκάνια».

Ο Νίκολα Ντιμίτροφ αρχικά αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και σημείωσε: «Το ευκολότερο πράγμα που μπορούσα να κάνω ως υπουργός ήταν να αγνοήσω το ζήτημα του ονόματος. Είναι πραγματικά δύσκολο να δημιουργήσεις πολιτικό κεφάλαιο ή να γίνεις δημοφιλής όταν επιλύσεις ένα δύσκολο ζήτημα. Οσο περισσότερο διατηρείται ένα ζήτημα, κι αυτή ήταν μια διαμάχη περίπου 27 χρόνων, τόσο πιο δύσκολο είναι να το επιλύσεις.

«Να πάμε μπροστά»

Πολλοί έκαναν πολιτικές καριέρες πάνω στη διαμάχη, ωστόσο, αν θέλεις να βοηθήσεις τη χώρα σου να προχωρήσει, να κινηθεί μπροστά, πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη και να βάλεις τα δυνατά σου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι «η πρόκληση μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει μεταφερθεί σε αυτούς που θα τη φέρουν εις πέρας, επομένως η δουλειά μας δεν τελειώνει πραγματικά με την υπογραφή της Συμφωνίας και το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι αντίπαλοι της συμφωνίας επικεντρώνονται στα αρνητικά και όχι στα θετικά. Και μερικές φορές, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα fake news, τα αρνητικά δημιουργούνται.

»Επομένως, υπάρχει σημαντική δουλειά να γίνει μετά την υπογραφή. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πλέον επικυρωθεί, βρίσκεται σε ισχύ και είμαστε στη φάση της εφαρμογής της. Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι αν την εφαρμόσουμε σωστά, με σοφία και αφοσίωση, δεν θα περάσουν πολλά χρόνια και πολλοί από αυτούς που αντιτίθενται στη συμφωνία θα την ενστερνιστούν και οι πολίτες θα αναρωτιούνται πώς και δεν το κάναμε αυτό στις αρχές ή στα μέσα του ‘90. Χάσαμε πολλά χρόνια.

»Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε με την αρνητική δυναμική και πρέπει να επενδύσουμε σε μια θετική δυναμική. Πιστεύω ακόμα ότι τα ενωμένα Βαλκάνια είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν χωρίς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς τις προσπάθειες της Ε.Ε., μιλώντας από τη δική μας οπτική, 14 χρόνια ως υποψήφια χώρα και με 10 θετικές συστάσεις της Επιτροπής που πιστοποιούν ότι είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, στη διαδικασία ένταξης.

»Τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17 και 18 Οκτωβρίου), θα έχουμε ένα ραντεβού με την Ιστορία. Θα είναι πολύ δύσκολο να πούμε στους πολίτες μας ότι δεν τα καταφέραμε αυτή τη φορά, αλλά θα τα καταφέρουμε στην 11η προσπάθεια.

Ευρωπαϊκό πνεύμα

»Επιδείξαμε θάρρος και ευρωπαϊκό πνεύμα στην επίλυση των εσωτερικών μας υποθέσεων. Υπάρχει μια εμφανής δημοκρατική στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την εγχώρια ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πραγματοποιήσει άλματα στις ελευθερίες των ΜΜΕ, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τη δημόσια διοίκηση και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Αρα, από όποια γωνία κι αν το κοιτάξει κανείς, πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κοινωνία από αυτήν που κληρονομήσαμε τον Ιούνιο του 2017. Κι αν η Ε.Ε. δεν ενθαρρύνει αυτήν την τάση, αν δεν την αναγνωρίσει με μια θετική απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης, αυτό θα στείλει μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν είναι σοβαρή όταν σχεδιάζει και υιοθετεί τα συμπεράσματα και τις στρατηγικές της.

Ο τίτλος της στρατηγικής που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, με τίτλο “αξιοπιστία”, εισάγει την έννοια της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής προοπτικής. Πιστεύω λοιπόν ότι το διακύβευμα αυτόν τον Οκτώβριο είναι πολύ υψηλό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για την Ε.Ε. αλλά και για όλη την περιοχή, γιατί το μήνυμα που θα σταλεί σε εμάς είναι ένα μήνυμα και για την υπόλοιπη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Και για να το θέσω με πιο θετικούς όρους, μια θετική απόφαση μπορεί να είναι μια νίκη για εμάς, την περιοχή και την Ε.Ε. Δεν φοβόμαστε, αλλά αντιθέτως καλωσορίζουμε τον ενδελεχή έλεγχο της διαδικασίας ένταξης. Η διαδικασία είναι πιο σημαντική από τον τελικό στόχο της ένταξης.

»Αν θέλουμε να κρατήσουμε την επόμενη γενιά στην πατρίδα της, πρέπει να γίνουμε εμείς οι ίδιοι Ευρωπαίοι. Το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής θα βρεθεί σε μερικές ημέρες σε σταυροδρόμι. Εάν έχουμε τη σωστή απόφαση, θα υπάρχει για εμάς ένα φωτεινό μέλλον, μια ενθάρρυνση και μια πολιτική ώθηση να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε αυτόν τον δύσβατο δρόμο που ξεκινήσαμε πριν από τόσο πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε χθες με συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια δέσμευση για πλήρη εφαρμογή και από την ελληνική...
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
Με τη δεύτερη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν πρώτο απολογισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν...
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
Ο κ. Πομπέο θα προετοιμάσει μεταξύ άλλων το έδαφος για τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο, Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μία μέρα μετά την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την...
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας