Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τριπλή καταδίκη στις προκλήσεις του Ερντογάν

Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης ενώνουν συμβολικά τα χέρια τους στη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο Κάιρο

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριπλή καταδίκη στις προκλήσεις του Ερντογάν

  • A-
  • A+
Οι ηγέτες Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου συναντήθηκαν στο Κάιρο και στηλίτευσαν τις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ ● Τι συζήτησαν για ενεργειακή συνεργασία και Κυπριακό.

Στην καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της προκλητικής στάσης της στο Αιγαίο προχώρησαν χθες οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης, κατά την 7η τριμερή σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά με την ιδιότητα αυτή σε τέτοια σύνοδο, «η Κύπρος και η Αίγυπτος αλλά και η Ελλάδα καταδικάσαμε ρητά -κι αυτό αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν- τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση», προσθέτοντας ότι «καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που επίσης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του: τόσο υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7».

Φόρουμ Φυσικού Αερίου

Κατά την τριμερή σύνοδο, οι κ. Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευση των τριών χωρών στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο να εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στην Κύπρο για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, οι κ. Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης χαιρέτισαν τη σύσταση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου που θα συντονίζει την ενεργειακή πολιτική επτά χωρών της περιοχής. Παράλληλα, συνομολόγησαν συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και συνυπέγραψαν τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης επενδύσεων.

Αποφάσισαν επίσης τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, η οποία θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και στο ζήτημα προστασίας από τη θαλάσσια ρύπανση, ενώ συζήτησαν το πρόγραμμα «Νόστος» για τη διασπορά.

Παράλληλα οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης είχαν διμερή συνάντηση, όπου συζήτησαν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Μας απασχόλησαν οι εξαγγελίες προθέσεων για ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν σαφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «μας απασχόλησε και το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά σε μια ακόμη έκνομη ενέργεια στη θαλάσσια περιοχή που όχι μόνο βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες» και κατέληξε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι για τους επιβαλλόμενους χειρισμούς βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με τη Λευκωσία και ενόψει της συνόδου κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Οπως βρισκόμαστε και σε συνεργασία με όλους τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύνοδο επιβεβαιώθηκε και η πρόθεση των δύο πλευρών να επανεκκινήσει ο διάλογος για τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου και ως εκ τούτου τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας και θα το συζητήσω αύριο [σ.σ. σήμερα] με τον πρόεδρο Τουσκ», ενώ πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Με τον Ντόναλντ Τουσκ

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 15.00 στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας για να συμμετάσχει στο 6o Athens Democracy Forum.

Η συζήτηση αυτή μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τουσκ πραγματοποιείται εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής και στην ατζέντα της αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί το προσφυγικό, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί και θέμα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένες.

Πέρα από τη συμμετοχή του στη σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, ενώ χθες το απόγευμα βρέθηκε στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου, Χρήστο Καβαλή.

Στην επίσκεψη στο Κάιρο τον πρωθυπουργό συνόδευαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Σήμερα στις 11.30 ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ στις 13.00 θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην ατζέντα της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ο προγραμματισμός της Κ.Ο. και οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο το Κυπριακό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε χθες τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο...
Στο προσκήνιο το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτυχία για τον Κ. Μητσοτάκη η «διαφορετική αντίληψη» της Ε.Ε. για την Τουρκία
Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Λευκωσία για τις εργασίες της όγδοης συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.
Επιτυχία για τον Κ. Μητσοτάκη η «διαφορετική αντίληψη» της Ε.Ε. για την Τουρκία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο
Στη Λευκωσία θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας»
Απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών  Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων, που συζητήθηκε στην έβδομη τριμερή σύνοδό , σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό στις επαφές Μητσοτάκη με Γκουτέρες, Αναστασιάδη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη συνεισφορά του, ενώ Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συντόνισαν τις επόμενες κινήσεις τους.
Το Κυπριακό στις επαφές Μητσοτάκη με Γκουτέρες, Αναστασιάδη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχολόγια για τα καυτά θέματα
Διερευνητικό το πρώτο τετ α τετ. Στο τραπέζι από προσφυγικό και Κυπριακό, μέχρι Σχολή της Χάλκης και μειονότητα της Δυτ. Θράκης. Aποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου...
Ευχολόγια για τα καυτά θέματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας