Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελπίδα και αγωνία για τη Βόρεια Μακεδονία
EPA/GEORGI LICOVSKI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελπίδα και αγωνία για τη Βόρεια Μακεδονία

  • A-
  • A+
Με τη γερμανική Βουλή να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., στα Σκόπια επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένοντας να δουν τι θα πράξουν Ολλανδία, Δανία και Γαλλία, που τον περασμένο Ιούνιο είχαν μπλοκάρει την απόφαση ● Στη Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπογραμμίζει σε κάθε δημόσια παρέμβαση πως η χώρα του έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που είχε θέσει η Ε.Ε.

Αποστολή στα Σκόπια και το Τέτοβο 

Μία εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., κορυφώνεται η αγωνία στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για το αν θα λάβουν και με ποιους όρους ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Στα Σκόπια επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ιδίως μετά και την πρόσφατη απόφαση της Μπούντεσταγκ, του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, να δώσει «πράσινο φως» και στις δύο χώρες (καθαρό «ναι» για τη Βόρεια Μακεδονία, θετική απόφαση ωστόσο με πολλά προαπαιτούμενα για την Αλβανία). «Μετά την απόφαση του Βερολίνου, θα είναι πολύ δύσκολο για τους Γάλλους να πουν ένα καθαρό “όχι”, όπως έκαναν τον περασμένο Ιούνιο», εκτίμησε διπλωματική πηγή στα Σκόπια.

Οι αντιρρήσεις

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι οι αντιρρήσεις της Ολλανδίας και της Δανίας, που μαζί με τη Γαλλία μπλόκαραν τον περασμένο Ιούνιο την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και μετέθεσαν τη λήψη της απόφασης για τον Οκτώβριο, αφορούν κυρίως τα Τίρανα και θα ήταν άδικο να συμπαρασυρθούν τα Σκόπια.

Ωστόσο η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία παραμένουν ακόμη «συνδεδεμένες», καθώς δεν προχώρησε η πρόταση για διαχωρισμό και εξέταση της κάθε υποψηφιότητας ξεχωριστά (decoupling) και η όποια απόφαση ληφθεί στο Συμβούλιο θα αφορά και τις δύο.

Οι Ολλανδοί, όπως και οι Γάλλοι, δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους και είναι πολύ πιθανόν να δημοσιοποιήσουν τη θέση τους την τελευταία στιγμή, μέσα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται το παζάρι με τους Γερμανούς να συνεχιστεί μέχρι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Χθες βράδυ άρχισε συζήτηση στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και θα ακολουθήσει ευρύτερη συζήτηση αύριο, στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι η Ολλανδία κλίνει προς θετική απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία με την προϋπόθεση να ψηφιστεί στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ο νόμος για τη Γενική Εισαγγελία. Ο νόμος εκκρεμεί, καθώς δεν έχουν ακόμη βρει κοινό τόπο η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πεντάροφσκι, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντίμιτροφ, όλοι υπογραμμίζουν σε κάθε δημόσια παρέμβαση, πως η χώρα τους εκπλήρωσε όλους τους όρους που είχε θέσει η Ε.Ε., προχώρησαν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό αλλάζοντας το συνταγματικό τους όνομα και το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να βρεθεί λύση με την Ελλάδα, προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας και με τη Βουλγαρία, ψήφισαν και εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα αναμένουν την Ε.Ε. να εκπληρώσει τη δική της υπόσχεση και να δώσει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τελευταίο περιθώριο

Ομως κατ’ ιδίαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και υπουργοί στα Σκόπια δεν κρύβουν την αγωνία τους, καθώς εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλη αναβολή και η απόφαση της Ε.Ε. θα είναι καθοριστική τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι μεν πολύ σημαντική, αλλά για τον απλό λαό ο βασικός στόχος είναι η Ευρώπη. Ο κόσμος έχει κουραστεί να περιμένει, πάνε πάνω από δέκα χρόνια που η χώρα βρίσκεται στον προθάλαμο της Ε.Ε. και δεν περνάει το κατώφλι, οι νέοι συνεχίζουν να παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης, η οικονομική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ συνεχίζει να υπάρχει δυσφορία μεταξύ των Σλαβομακεδόνων για την αλλαγή του ονόματος και τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς που έγιναν προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να περάσουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE προηγείται στις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες και είναι έτοιμο να ζητήσει εκλογές, ενώ την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του και να πάει στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2020. Ομως χωρίς θετική απόφαση για την Ε.Ε. θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρότερα και αδιαπραγμάτευτα τα νέα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.
Η κυβέρνηση Ζάεφ ελπίζει να ενισχυθεί πολιτικά από μια θετική απόφαση που θα έρθει εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ήδη στα Σκόπια ανα­προσαρμόζονται οι εκλογικές στρατηγικές των κομμάτων.
Αυστηρότερα και αδιαπραγμάτευτα τα νέα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υστατη έκκληση Ζάεφ στους ηγέτες της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας με επιστολή προς τους «28» ζητεί να δοθεί από τη σύνοδο κορυφής το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας τα θετικά σημεία, αλλά και τις...
Υστατη έκκληση Ζάεφ στους ηγέτες της Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία δημοσκόπηση του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) φέρει τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ να προηγείται του συνασπισμού των εθνικιστών με 3,6...
Οικονομία, κορονοϊός και διαφθορά οι προτεραιότητες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
Την πρώτη του επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να στηρίξει εμπράκτως, έστω και με καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που...
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα καλεί Σκόπια
Στο προσκήνιο τα Δυτικά Βαλκάνια ● Κινητικότητα, έστω και καθυστερημένα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας ● Οι επαφές Δένδια και Βαρβιτσιώτη με Ευρωπαίους και...
Αθήνα καλεί Σκόπια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας