Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία

Η συνάντηση Δένδια - Χριστοδουλίδη διεξήχθη μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, σε «μια συγκυρία κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και δυστυχώς εντείνονται», όπως σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία

  • A-
  • A+
Μια νέα καταδίκη της Αγκυρας με λήψη συγκεκριμένων μέτρων θα επιδιώξουν Ελλάδα και Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 14 Οκτωβρίου ● Η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, σκοπός της επίσκεψής του ήταν να συντονίσουν οι δύο χώρες τα επόμενα βήματά τους, εν όψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του οποίου Ελλάδα και Κύπρος θα ενημερώσουν τους εταίρους για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξεταστεί ο βέλτιστος τρόπος της κοινής αντίδρασης, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Ελλάδα και Κύπρος θα επιδιώξουν την εκ νέου καταδίκη της Αγκυρας, με λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει δηλώσει πως θα εγγράψει το θέμα των παράνομων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο»

Η συνάντηση Δένδια - Χριστοδουλίδη διεξήχθη μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, σε «μια συγκυρία κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και δυστυχώς εντείνονται», όπως σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής». Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «ταραξία περιχαρακωμένο στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε το «ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, «συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή», τονίζοντας μάλιστα ότι «οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή».

Σχετικά με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι την προοπτική αυτή «δυστυχώς τη δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο, και πως έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε χθες πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση στο αδειοδοτημένο θαλάσσιο τεμάχιο 7, ενώ θα υπάρξει και σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Το θέμα αυτό συζήτησαν τηλεφωνικά οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να καταδικάζει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματισθούν.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως είναι σημαντική αυτή η κατηγορηματική τοποθέτηση, «λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και την επιρροή που μπορεί να έχουν τα διπλωματικά μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στήριξη απο Τούσκ

Τη στήριξη της Ε.Ε. προς την Κύπρο εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Με ανάρτησή του στο twitter, σημείωσε ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν μόνο τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Η Ε.Ε. στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο».

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα «να πάρει πρακτικά μέτρα αμυντικής και διπλωματικής αποτροπής μιας δεύτερης, μετά το 1974, κατοχής της Κύπρου, αυτή τη φορά ως προς την Αιγιαλίτιδα, δηλαδή την κυριαρχία στη θάλασσα, καθώς και την ΑΟΖ».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Αθήνα στέλνει προς την Αγκυρα μηνύματα αδυναμίας και αδιαφορίας και τονίζει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κατανοεί ότι «η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο μεγαλύτερες των κενών γραμμάτων». «Στόχος της Τουρκίας», επισημαίνει, είναι «να εξαφανίσει την ουσία του Κυπριακού, που είναι η κατοχή», θέλοντας να εμφανίσει «ως κύριο πρόβλημα του Κυπριακού τη μελλοντική κατανομή εισοδημάτων από φυσικούς πόρους».

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ψευτοπατριώτες, που πρόσφατα για τη σλαβομακεδονική γλώσσα (την οποία οι ίδιοι είχαν αναγνωρίσει στον ΟΗΕ από το 1977) έριξαν τόνους κροκοδείλιων δακρύων και πυροβόλησαν μεγατόνους συκοφαντιών, κατάπιαν τη γλώσσα τους για το Κυπριακό. Μαζί τους σιωπά στην Αθήνα όλη η αντιπολίτευση, περιοριζόμενη, όπως και η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε ανέξοδες καταδίκες των τουρκικών προκλήσεων».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρά μηνύματα προς Ερντογάν
Συνεχίζονται οι δηλώσεις αποδοκιμασίας από ΗΠΑ και Ε.Ε. προς την Aγκυρα για τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σκληρά μηνύματα προς Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη βλέπει ο Δένδιας στη Λευκωσία
Mε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. Επίκεντρο της συνομιλίας ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη βλέπει ο Δένδιας στη Λευκωσία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός μαραθώνιος για τον Ν. Δένδια
Αθήνα και Λευκωσία θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η πολιτική κατευνασμού φέρνει αντίθετα...
Διπλωματικός μαραθώνιος για τον Ν. Δένδια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία τεντώνει το σχοινί με NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ
Στην ανάγκη να διαμορφώσει η Ε.Ε. «μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση» έναντι των τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία τεντώνει το σχοινί με NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συνταγή της ακινησίας
Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά από τις Βρυξέλλες κυρώσεις που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, αλλιώς απειλεί με «οριζόντιο βέτο» σε κάθε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Ούτε η Ε.Ε. πάντως, αλλά ούτε και...
Η συνταγή της ακινησίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας