Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γρ. Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»

  • A-
  • A+
Με τη δεύτερη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν πρώτο απολογισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν ακόμα ● «Ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. η έναρξη ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Με ομιλία στο συνέδριο του Economist, με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων», ολοκληρώθηκε η δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία.

Την πρώτη φορά, τον περασμένο Απρίλιο, πραγματοποίησε την ιστορική, πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, όπου προήδρευσε με τον Ζόραν Ζάεφ του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ τώρα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχο είχε την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τη διατήρηση της δυναμικής για συνεργασία που η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του ότι «έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», επισημαίνοντας ότι «προφανώς παραμένουν και άλλα που πρέπει να γίνουν ειδικά σε σχέση με τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα, την εφαρμογή της Συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο για τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και την πρόοδο της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα».

«Ολοι μας, όμως, γνωρίζουμε ότι το πιο αποφασιστικό βήμα έχει ήδη γίνει, οι χώρες μας δεν είναι χώρες που η μια έχει γυρισμένη την πλάτη στην άλλη. Και πιστεύω οι λαοί μας, σιγά σιγά, θα αρχίσουν να βλέπουν τα σημαντικά οφέλη αυτής της συμφωνίας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα σημαντικό βήμα εγκαθίδρυσης μιας νέας και ουσιαστικής εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε ως κρίσιμη, θετική καμπή για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς αποτελεί «μια νίκη της διπλωματίας και της συνεννόησης απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, της αδράνειας και της εθνικής περιχαράκωσης», επεσήμανε ότι βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και «αναδεικνύει την αξία που έχει –ειδικά στην εποχή μας– να τολμάμε, να λαμβάνουμε γενναίες, προοδευτικές αποφάσεις που έχουν ανάγκη οι λαοί μας, αψηφώντας το πολιτικό κόστος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «αποτελεί μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για την Ε.Ε. να δώσει “πράσινο φως” στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προσδοκώμενα καλά νέα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα σταλεί ένα μήνυμα ότι τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα θα αναγνωριστεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και η σημασία της επένδυσης πολιτικού κεφαλαίου στην επίλυση ακανθωδών προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε επίσης ότι η χώρα του βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής για 15 χρόνια και πως, ενώ κατανοεί τις ενστάσεις ορισμένων κρατών - μελών σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε., η χώρα δεν ζητά εντούτοις, την ένταξή της τώρα, αλλά μόνο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως μια ευκαιρία μετασχηματισμού της κοινωνίας της. Αναγνώρισε επίσης ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος.

Στο συνέδριο του Economist παρενέβη και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Ουές Μίτσελ, ο οποίος στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και εξέφρασε την επιφύλαξή του, ότι σε περίπτωση που οι χώρες της περιοχής δεν καταφέρουν να ενταχθούν στην Ε.Ε., κάτι άλλο θα γεμίσει αυτό το κενό, είτε πρόκειται για τη Ρωσία για την Κίνα είτε για νέες εθνοτικές συγκρούσεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη, γράφουμε Ιστορία»
Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία με υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, οικονομική συνεργασία και διάνοιξη συνοριακών διόδων σε Πρέσπες και Πρόμαχους.
«Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη, γράφουμε Ιστορία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε χθες με συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια δέσμευση για πλήρη εφαρμογή και από την ελληνική...
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας