• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.5°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.5°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.8°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.2°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
Presidential Press Service via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δώστε λεφτά ή ανοίγω τις πόρτες»

 • A-
 • A+
Κρεσέντο απειλών από τον πρόεδρο της Τουρκίας. ● Θέλει άμεσα να δημιουργήσει (έστω και μονομερώς) «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις των Κούρδων της περιοχής ● Το σχέδιό να μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες σε μια στενή λωρίδα, κατά μήκος των συνόρων
Με όπλο τις προσφυγικές ροές, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα, αν δεν λάβει οικονομική βοήθεια και, κυρίως, αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιό του για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», υπό τουρκικό έλεγχο, στη Συρία.

«Ή θα συμβεί αυτό ή, διαφορετικά, πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες [...] Ή δίνετε υποστήριξη ή, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση» προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, ακόμη και μονομερώς, με ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ε.Ε. με «οπλο» τους πρόσφυγες

Το σχέδιο της Αγκυρας είναι να μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες –από τα 3,6 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί σήμερα– σε μια στενή λωρίδα συριακού εδάφους, κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων και εντός των εδαφών της Βορειοανατολικής Συρίας την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτή τη ζώνη, μήκους 450 και βάθους 5-30 χιλιομέτρων, φιλοδοξεί να χτίσει μόνιμους οικισμούς για τους πρόσφυγες, με χρήματα που ζητάει τώρα από την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα.

Βραχυπρόθεσμα, το σχέδιο αυτό θα του επιτρέψει να απαλύνει τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς αυξάνει –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει φτάσει στο 65%– η δυσφορία των Τούρκων πολιτών για την παρουσία τόσο πολλών προσφύγων, σε μια περίοδο που η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ηδη, δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί σε άλλες πόλεις εκδιώκονται από την Κωνσταντινούπολη και μεταφέρονται σε καταυλισμούς στα σύνορα με τη Συρία, ενώ γίνονται και απελάσεις.

Μακροπρόθεσμα, η ζώνη, με μόνιμους κατοίκους ένα εκατομμύριο σουνίτες Σύρους, θα αλλοιώσει τις δημογραφικές ισορροπίες της περιοχής, και θα λειτουργήσει ως σφήνα, ως «υγειονομική ζώνη» μεταξύ των κουρδικών πληθυσμών που ζουν ένθεν κακείθεν των συνόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας είχε δηλώσει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους και σημείωσε με έμφαση ότι «η μετεγκατάσταση στη ζώνη εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων που ζούσαν (πριν από τον πόλεμο) σε άλλες περιοχές της Συρίας δεν θα γίνει αποδεκτή».

Κατασκευή πόλεων

Ομως η Τουρκία επιμένει και δεν λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις των κούρδων της Συρίας: «Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην Αγκυρα.

«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να χτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη Βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» ανέφερε και συνέχισε: «Δεχτήκαμε με ανοιχτές αγκάλες ανθρώπους που έτρεχαν να γλιτώσουν από τις βόμβες. Δεν ανοίξαμε τα σύνορά μας μόνο σε 200 πρόσφυγες, όπως έκαναν ορισμένες χώρες της Δύσης. Σήμερα, αυτές οι χώρες μάς ευγνωμονούν. Είναι τιμή μας αυτό που κάναμε, ακόμη κι αν αυτοί μας έδωσαν μηδενική βοήθεια». Στην ομιλία του σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. έχει δώσει για τις ανάγκες των προσφύγων μόλις τρία δισ. ευρώ στην Τουρκία, ενώ η χώρα έχει δαπανήσει ήδη πολύ περισσότερα για αυτό τον σκοπό.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό και σημείωσε: «Εχουμε εμπιστοσύνη πως μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο με καλή πίστη μαζί με τους Τούρκους εταίρους μας». Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «παρέχει σημαντική υποστήριξη στην Τουρκία, για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την προστασία των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία» και υπενθύμισε ότι «μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. έχει μεταφέρει στην Τουρκία 5,6 δισ. από τα συνολικά έξι που είχαν συμφωνηθεί, και το υπόλοιπο του ποσού θα εκταμιευτεί σύντομα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η διπλωματική μάχη για το προσφυγικό
Κρίσιμα ραντεβού σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις για το προσφυγικό ζήτημα και την εξέλιξη της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η διπλωματική μάχη για το προσφυγικό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΟΗΕ θα εξετάσει το σχέδιο Ερντογάν
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συστήσει αμέσως ομάδα για να μελετήσει την πρότασή του και να εμπλακεί σε συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές, σε ευθυγράμμιση...
Ο ΟΗΕ θα εξετάσει το σχέδιο Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρώπη απειλεί, η Αγκυρα συνεχίζει
Η Ε.Ε. για πρώτη φορά εγκατέλειψε τις ανακοινώσεις-ευχολόγια και στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου καλώντας τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει σε κυρώσεις. O υπουργός Ενέργειας...
Η Ευρώπη απειλεί, η Αγκυρα συνεχίζει
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φρένο ΗΠΑ στην Τουρκία
Η συνεχιζόμενη εθνικιστική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν και η προκλητικότητα στο Αιγαίο ανάγκασαν την Ουάσινγκτον να της απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση χωρίς καν να το γνωρίζει η Αθήνα, ενώ βαρύ είναι το...
Φρένο ΗΠΑ στην Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνθήκες πάνε, συνθήκες έρχονται
Αν και «ημιτελής ή λανθασμένη», η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που «μάζεψε» την πρόσφατη αμφισβήτηση των συνόρων από την Αγκυρα, θέτοντας όμως ταυτόχρονα ζήτημα...
Συνθήκες πάνε, συνθήκες έρχονται
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει κλειστός ο Εβρος
«Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ο Εβρος» (για να περάσουν πρόσφυγες) δήλωσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο...
Παραμένει κλειστός ο Εβρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας