Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφώνησαν στην ανάγκη ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ε.Ε.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρκ Ρούτε

AP Photo/Michael Corder

Συμφώνησαν στην ανάγκη ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Οι επενδύσεις, η οικονομική συνεργασία και η ανάπτυξη, αλλά και θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και το Brexit, τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε. Όπως τόνισαν, η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Ολλανδίας, ειδικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σένγκεν, είπε πως δεν ξεχνά «ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας».

Η Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις με τον Μαρκ Ρούτε, πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. 

«Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ολλανδίας είναι «άριστες. Αυτήν τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι. Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση».

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε, η συζήτηση επικεντρώθηκε «στο πώς μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», ενώ πρόσθεσε ότι η Ολλανδία θέλει να δώσει στην Ελλάδα «τεχνογνωσία π.χ. στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

Εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που είπε επίσης ότι η Ελλάδα «έχει τεράστιες  δυνατότητες, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, υπάρχουν σχέδια για συνεργασία», προσέθεσε ότι «υπάρχει ενέργεια στον επιχειρηματικό κόσμο, η Ελλάδα είναι σε θετική κατάσταση». Σημείωσε ότι «υπήρξαν δύσκολα χρόνια, έγιναν συμφωνίες και υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Ο κ. Ρούτε υπογράμμισε ότι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη. Και συμπλήρωσε ότι η Ολλανδία μπορεί και έχει διάθεση να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και να ενισχύσει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Μαρκ Ρούτε μίλησε και για τον ρόλο της Τουρκίας λέγοντας ότι θα πρέπει να εκπληρώσει το μέρος της Συμφωνίας με την Ε.Ε. που της αναλογεί, ωστόσο σημείωσε, η Τουρκία έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν είναι ότι δεν έχει κάνει τίποτε, έχει και εκείνη πρόβλημα αφού δέχθηκε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της» ανέφερε.

«Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως π.χ. το Brexit και το μεταναστευτικό», ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός που ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και τον Οκτώβριο στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα «μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας».

Ευχαρίστησε τον Μαρκ Ρούτε «για τη θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον».

Όσον αφορά την οικονομία και τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιθυμεί να «ανοίξει η πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις», ενώ τόνισε ότι η Ολλανδία είναι χώρα «πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ξένες επενδύσεις θα «φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον Ολλανδό ομόλογό του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα: 

«Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της ελληνικής και της ολλανδικής οικονομίας» είπε, σημειώνοντας ότι τέτοιος είναι «ο αγροτοδιατροφικός τομέας, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτησε δέσμη μέτρων και plan B για το μεταναστευτικό
Για εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως αν δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, τότε η Ευρώπη θα...
Ζήτησε δέσμη μέτρων και plan B για το μεταναστευτικό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Να μην κάνουμε περισσότερα με λιγότερα
Για μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με εκείνες της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου στο θέμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Να μην κάνουμε περισσότερα με λιγότερα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε προσφυγικό, ανάπτυξη και αγρότες εστίασε ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, επιδιώκει υψηλότερα εισοδήματα για τους αγρότες και επιθυμεί έμπρακτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. 
Σε προσφυγικό, ανάπτυξη και αγρότες εστίασε ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά
Την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ζήτησε και πήρε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας