Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερχεται στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ

  • A-
  • A+
Η χθεσινή συνάντηση του Μιλ. Βαρβιτσιώτη με τον Ρώσο πρέσβη Αντ. Μάσλοφ δρομολογεί την αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας.

Στην επανεκκίνηση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στοχεύουν Αθήνα και Μόσχα, με σημείο καμπής την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η προετοιμασία της επίσκεψης Λαβρόφ, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, προσβλέποντας σε τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το ζήτημα δυσκολίας εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε.,, ενώ έθιξε και το θέμα της επιβολής δασμών στην ελληνική γούνα που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να προβεί σε ενέργειες για την επίλυσή του.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα εστίασε στις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν πλέον σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και από το πρόγραμμα ελληνικών αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Μάσλοφ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, κάνοντας ειδική μνεία στη ρωσική τουριστική επένδυση μισού δισ. ευρώ σε ξενοδοχείο στην Ελούντα της Κρήτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον Αντρέι Μάσλοφ την ανησυχία της Ελλάδας σχετικά με το περιβάλλον ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου και την παρατηρούμενη αποσταθεροποίησή της από τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με αιχμή τις παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η Αθήνα προσβλέπει σε βελτίωση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων που επλήγησαν, ωστόσο άντεξαν, μετά τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από του βήματος της Βουλής, για δέσμευση της κυβέρνησης στην επιδίωξη της ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τονίσει πως «Ρωσία και Ελλάδα συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς για αιώνες. Η ειλικρινής φιλία παραδοσιακά ενώνει τους λαούς των δύο χωρών». Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα απάντησε τότε με ανάρτηση στο Twitter, χαιρετίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Ανάκληση πρέσβεων

Ωστόσο, η επιδίωξη της επανεκκίνησης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων συνοδεύτηκε και από μια τουλάχιστον ασυνήθιστη και άκομψη απομάκρυνση της πρέσβεως της Ελλάδας στη Μόσχα, Αναστασίας Αθανασίου.

Η κ. Αθανασίου, η οποία είχε παραδώσει τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην αίθουσα Αλεξαντρόφσκι του Κρεμλίνου, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ανακλήθηκε στην Αθήνα και με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα ορίστηκε νέα πρέσβης στη Μόσχα η Κατερίνα Νασίκα, μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ICAO, με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά.

Την απόφαση για την απομάκρυνση της κ. Αθανασίου, όπως και την πολύ πρόωρη αντικατάσταση του πρέσβη μας στην Αγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, είχε επικρίνει έντονα ο Νίκος Κοτζιάς με γραπτή του δήλωση, ο οποίος έκανε λόγο για «ακυρώσεις μεταθέσεων διπλωματών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια ευσυνείδητα, με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα».

«Η απόφαση αυτή εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς» είχε σχολιάσει τότε ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολιτική εκδικητικότητας της νέας κυβέρνησης. Η κ. Αθανασίου ήταν επί υπουργίας του Νίκου Κοτζιά διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου και ο Πέτρος Μαυροειδής, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών είχαν απορρίψει τις καταγγελίες Κοτζιά, με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στις αλλαγές των πρέσβεων και γνώμονας είναι η «καλύτερη διαχείριση κομβικών ζητημάτων».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα ξανακαλεί Μόσχα
«Η Ελλάδα ως παλαιό κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιδιώκει να συμβάλει θετικά στον διάλογο της Ε.Ε. με τη Ρωσία» επισήμανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι...
Αθήνα ξανακαλεί Μόσχα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωμάτη... αντί διπλωμάτη
«Αναμενόμενες και κατ’ αναλογία» απελάσεις δύο διπλωματικών υπαλλήλων από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα έκανε η Ρωσία ως αντίποινα σε αντίστοιχη κίνηση της Αθήνας, ενώ έστειλε μήνυμα απαγορεύοντας την είσοδο...
Διπλωμάτη... αντί διπλωμάτη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη
Ρώσος διπλωμάτης απελάθηκε από την Ελλάδα και σε αντίποινα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέλασε Ελληνα ομόβαθμό του από την πρεσβεία μας στη Μόσχα. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και στη συνέντευξη που...
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα του Λαβρόφ στην Αγκυρα
Κατά τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών απάντησαν από κοινού στον Ερντογάν για «τα σύνορα της καρδιάς του», ενώ κοινή στάση είχαν για το Κυπριακό και για περιφερειακά θέματα ασφάλειας, όπως...
Ισχυρό μήνυμα του Λαβρόφ στην Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πλούσια ατζέντα στην Αθήνα
Στην Αθήνα φτάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσει μεταξύ άλλων θέματα ενέργειας, οικονομίας, επενδύσεων και φυσικά το Κυπριακό. Η επίσκεψη του «τσάρου» της...
Με πλούσια ατζέντα στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικά «δίχτυα» προς πάσα κατεύθυνση
Μπαράζ επαφών με ομολόγους του πραγματοποίησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις επί παντός επιστητού.
Διπλωματικά «δίχτυα» προς πάσα κατεύθυνση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας