Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διπλωματικός πονοκέφαλος το ταξίδι του ιρανικού τάνκερ
AP Photo/Marcos Moreno
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλωματικός πονοκέφαλος το ταξίδι του ιρανικού τάνκερ

  • A-
  • A+
Το πλοίο που απελευθέρωσαν οι Αρχές του Γιβραλτάρ πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο κατάφορτο με πετρέλαιο ● Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τις χώρες της περιοχής να το συλλάβουν και να κατάσχουν το φορτίο του ● Φήμες διεθνών πρακτορείων ότι θα καταπλεύσει στην Καλαμάτα δεν επιβεβαιώνονται ● Σε πλήρη εγρήγορση, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας παρακολουθούν τις εξελίξεις

Το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1», που είναι έμφορτο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο, έχει μεταβληθεί σε μήλον της Εριδος μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και διπλωματικό πονοκέφαλο για τις παράκτιες χώρες της περιοχής.

Η πληροφορία που μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πως ο τελικός προορισμός του ιρανικού τάνκερ είναι η Καλαμάτα κινητοποίησε άμεσα τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών της Ελλάδας τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, «βρίσκονται σε συνεχή επαφή».

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει» και επισημαίνουν πως «δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές».

«Η Αθήνα βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το «Adrian Darya 1» θα καταπλεύσει στην Καλαμάτα, καθώς ο προορισμός που δηλώνει το πλοίο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου, το λιμάνι της Καλαμάτας δεν έχει το απαραίτητο βάθος ούτε και τις υποδομές για να δεχτεί το τεράστιο δεξαμενόπλοιο, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει διυλιστήριο για να παραλάβει το φορτίο. Επισήμως, οι ιρανικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τον τελικό προορισμό του δεξαμενόπλοιου.

Διεθνές ένταλμα

Χθες το απόγευμα το στίγμα του «Adrian Darya 1» ήταν κοντά στις ακτές της Αλγερίας και αν τελικά κατευθυνθεί προς τη Μεσσηνία, αναμένεται, με βάση την ταχύτητα που πλέει, να προσεγγίσει την Πελοπόννησο το βράδυ του Σαββάτου.

Από την περασμένη Κυριακή, όταν οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν μετά από σχεδόν έναν μήνα διακράτησης και παρά το διεθνές ένταλμα που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές να αποπλεύσει το δεξαμενόπλοιο από τον Βράχο, έχει σημάνει συναγερμός στα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς οι Αμερικανοί πιέζουν ασφυκτικά τις κυβερνήσεις της περιοχής προκειμένου να συλληφθεί το σκάφος και να κατασχεθεί το φορτίο του.

Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι το πλοίο ανήκει μέσω εταιρειών-βιτρίνα στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, οργάνωση την οποία το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική. Αντίθετα, η Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον επίσημο κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οσο για το ζήτημα των κυρώσεων, οι βρετανικές αρχές αποφάνθηκαν ότι οι μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν έχουν εφαρμογή στην Ε.Ε.

Επίσης, η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι πιθανός τελικός αποδέκτης του φορτίου είναι η Συρία, στην οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο. Ομως η Τεχεράνη εγγυήθηκε στις Αρχές του Γιβραλτάρ ότι το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα παραδοθεί σε συριακό λιμάνι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές του Γιβραλτάρ έδωσαν άδεια απόπλου στο «Adrian Darya 1» και ισχυρίστηκε ότι η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι το «Adrian Darya 1» «μεταφέρει παράνομο φορτίο πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει τις εκστρατείες τρόμου και καταπίεσης των καθεστώτων της Συρίας και του Ιράν» και υπογράμμισε ότι «οι εταιρίες και τα πληρώματα που τα υποβοηθούν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι παρέχουν υλική υποστήριξη σε χαρακτηρισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε την «αυστηρή της θέση» προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό τάνκερ.

«Εκφοβισμός»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «εκφοβίζουν» τρίτες χώρες προκειμένου να μην παραλάβουν ιρανικό πετρέλαιο, αν και, όπως επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία, το ιρανικό πετρέλαιο δεν περιλαμβάνεται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.

Ο Μοχάμαντ Ζαρίφ τόνισε από το Ελσίνκι ότι η ακινητοποίηση του τάνκερ από τους Βρετανούς κομάντο στο Γιβραλτάρ «δεν στηριζόταν σε κανέναν νόμο» και κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι έχουν πολιτικά κίνητρα και επιδιώκουν «περαιτέρω κλιμάκωση».

Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση για να τερματίσει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ τα τελευταία 250 χρόνια. Εχουμε υπερασπιστεί τους εαυτούς μας. Και έχουμε δώσει καλά μαθήματα σε όσους πραγματοποίησαν εισβολές εναντίον μας» τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν το λάθος να συλλάβουν το πλοίο γιατί αυτό θα είναι ενάντια στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και αυτή η πράξη θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρελθέτω το... βαπόριον τούτο
Την «καυτή πατάτα» μιας πιθανής προσέγγισης ή αγκυροβόλησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya 1» σε ελληνικά χωρικά ύδατα προσπαθεί να αποφύγει η Ελλάδα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης...
Παρελθέτω το... βαπόριον τούτο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και προβλέψιμος και υποτελής και γκαφατζής
Ο πρωθυπουργός με δήλωσή του από την Ουάσινγκτον επικρότησε τη δολοφονία Σουλεϊμανί, προκαλώντας διαβήματα από την πλευρά της Τεχεράνης ● Πώς το επικοινωνιακό επιτελείο προσπάθησε να το μπαλώσει.
Και προβλέψιμος και υποτελής και γκαφατζής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκλιμάκωση made in USA
Αμερικανική παρέμβαση για μείωση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά ● Χαμηλοί τόνοι και στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο.
Αποκλιμάκωση made in USA
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ ενημερώθηκε από τον Ν. Δένδια για τις τουρκικές προκλήσεις Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της».
Νέο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας