• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.9°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  3 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.5°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.9°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.2°C / 12.6°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινητικότητα για τον EastMed

 • A-
 • A+
Η Ρώμη φαίνεται να προκρίνει τη διασύνδεση του EastMed με τον TAP, πριν από τη βύθιση στη θάλασσα με κατάληξη το ιταλικό έδαφος, καθώς ο TAP έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες διέλευσης.

Μία μέρα μετά την 1η υπουργική διάσκεψη ενέργειας με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και την κοινή δήλωση με την οποία οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας «επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed» ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία και την Ε.Ε., έφτασε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι.

Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε εκτενώς με τον Ιταλό ομόλογό του τόσο την ολοκλήρωση του υπό κατασκευή, σε στάδιο ολοκλήρωσης, αγωγού TAP, που μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ιταλία όσο και το ζήτημα του EastMed, για τον οποίο ο Ελληνας υπουργός σημείωσε, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ότι «(ο EastMed) καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Αλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον πρωθυπουργό, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο».

Η Ρώμη πιέζεται διπλωματικά (από τις ενδιαφερόμενες χώρες, την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες) να ξεμπλοκάρει το πρότζεκτ και να επιτρέψει τη διέλευση του EastMed από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας, προοπτική που βρίσκει αντίθετους όχι μόνο τις οικολογικές οργανώσεις και την Αριστερά, αλλά και τον βασικό κυβερνητικό εταίρο της Λέγκας του Βορρά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο κ. Μιλανέζι απέφυγε χθες να δεσμευτεί, δεν ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αλλά άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό: «Μας υπενθύμισε ο κύριος υπουργός [Νίκος Δένδιας] τις υποδομές, όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για ενέργεια που περνάει μέσα από την Ελλάδα, αλλά θα καταλήξει στην Ιταλία και θα βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης. Για άλλη μία φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρονομαστή με κοινά συμφέροντα».

Είναι θετικό ότι υπάρχει και πάλι κινητικότητα με την Ιταλία για το πολύ σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα ζήτημα του East Med, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας και, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια επίλυσης των προβλημάτων, με τη Ρώμη να προκρίνει τη διασύνδεση του EastMed με τον TAP, πριν από τη βύθιση στη θάλασσα με κατάληξη το ιταλικό έδαφος, καθώς ο TAP έχει λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες διέλευσης.

Οι συνομιλίες Δένδια-Μιλανέζι διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο χώρες έχουν άριστες σχέσεις, όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, και αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις των δύο υπουργών, οι οποίοι ωστόσο δεν δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ενεργειακά, στο Brexit και στο μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κύπρου, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τη θέση που «ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεών του στο Συμβούλιο Υπουργών, τη διατύπωση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο θάλασσα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, που αναμένουν τον Οκτώβριο την Ε.Ε. να αποφασίσει κατά πόσον θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πηγές στα Σκόπια, ο κ. Μιλανέζι διατύπωσε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του εκεί, τη βούληση της Ρώμης να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και αυτή τη θέση εξέφρασε χθες και στην Αθήνα.

Αργότερα χθες το απόγευμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα πρέπει να αντιληφθεί ότι από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας εξαρτώνται τόσο η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία όσο και η εν γένει ευρωπαϊκή της προοπτική, θέση την οποία υποστήριξε και ο Ιταλός υπουργός στις δηλώσεις του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκλιμάκωση made in USA
Αμερικανική παρέμβαση για μείωση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά ● Χαμηλοί τόνοι και στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο.
Αποκλιμάκωση made in USA
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ ενημερώθηκε από τον Ν. Δένδια για τις τουρκικές προκλήσεις Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της».
Νέο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα και Χάφταρ συμφωνούν για Λιβύη και μνημόνια
Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
Αθήνα και Χάφταρ συμφωνούν για Λιβύη και μνημόνια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωγός-ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα
Ενα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας, στην Ιταλία και τις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένεται να γίνει στις 2...
Αγωγός-ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές βάσεις επί 4
Δένδιας και Πομπέο υπογράφουν συμφωνία με την οποία θα εγκατασταθούν δυνάμεις των ΗΠΑ σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη.
Αμερικανικές βάσεις επί 4

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας