• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 13.2°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 12.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 8.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.5°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 17.7°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.1°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 13.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  76%

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, με τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ, και τον Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομπρέλα προστασίας στην Κύπρο

 • A-
 • A+
Βαθαίνει η τετραμερής συνεργασία, με την προσθήκη θεμάτων ασφαλείας. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Αθήνας βρέθηκε επίσης ο αγωγός EastMed και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προωθηθεί η συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου να υπογραφεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Την πλήρη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης εξέφρασαν χθες με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των Ηνωμένων Πολιτειών, Φράνσις Φάνον, μετά το πέρας της 1ης τετραμερούς (στο σχήμα 3+1) υπουργικής ενεργειακής διάσκεψης που διεξήχθη στην Αθήνα.

Οι τέσσερις υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις ΗΠΑ να επαναβεβαιώνουν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου θα πρέπει να διαμοιραστούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην 1η τετραμερή ενεργειακή διάσκεψη

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης «την έντονη υποστήριξή τους για τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου».

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και σημείωσε ότι η συνάντηση των τεσσάρων «δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», τόνισε ο Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική και επιτυχημένη τη διάσκεψη, σημειώνοντας ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο τους. Ο κ. Στάινιτζ υπογράμμισε τη στήριξη που δίνει ο αμερικανικός παράγοντας στην ενεργειακή αλλά και την ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών και στην προώθηση του αγωγού EastMed ο οποίος θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Γέφυρα σταθερότητας

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου, εξέφρασε στην κοινή συνέντευξη Τύπου την ικανοποίησή του για την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη που προσέφεραν οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπουργοί Ενέργειας στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς της πόρους. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία προς όφελος των λαών της περιοχής».

Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την αμερικανική παρουσία στο πλευρό της τριμερούς συνεργασίας και τον κοινό στόχο για τη δημιουργία του νότιου ενεργειακού διαδρόμου που θα μεταφέρει ενέργεια από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ο Φράνσις Φάνον τόνισε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ε.Ε. με τα έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, έργα τα οποία συμβάλλουν, όπως τόνισε, στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Οι τέσσερις υπουργοί έθεσαν και νέες παραμέτρους στη συνεργασία, όπως από κοινού αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά και άλλων απειλών για την ασφάλεια, ενώ έδωσαν έμφαση και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης καταστροφών.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκε ο αγωγός EastMed και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προωθηθεί η συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου να υπογραφεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική διυπουργική συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018, έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2019 και θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σήμερα, αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του, Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, για να συζητήσουν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
Απτόητη, αδιάλλακτη, απορριπτική και με διάθεση κλιμάκωσης, η Αγκυρα απαντάει στην απόφαση των 28 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, για επιβολή μέτρων εναντίον της λόγω της παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή...
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία για ΑΟΖ, Ανατ. Μεσόγειο και μνημόνιο με Λιβύη
Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει «σαφείς» τις ανησυχίες της στην Τουρκία για τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία για ΑΟΖ, Ανατ. Μεσόγειο και μνημόνιο με Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη σε Κύπρο
Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της μεγαλονήσου • Ικανοποιημένος δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε....
Στήριξη σε Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικά πυρά κατά «Γιαβούζ»
Την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση του τουρκικού σκάφους στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου καυτηριάζουν με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Ρωσίας και Αιγύπτου, ενώ ολλανδική εταιρεία...
Διπλωματικά πυρά κατά «Γιαβούζ»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρά την απειλή κυρώσεων, η Τουρκία τραβάει το σχοινί
Την ώρα που η Αγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου κλιμακώνει τις προκλήσεις, αναγγέλλοντας πως οι Τουρκοκύπριοι θα...
Παρά την απειλή κυρώσεων, η Τουρκία τραβάει το σχοινί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας