Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου δικά μας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου δικά μας

  • A-
  • A+
Νέες απειλές κατά όσων κινούνται εναντίον των τουρκικών συμφερόντων εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρουσίασε χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η τουρκική υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή πέραν των έξι μιλίων του Καστελόριζου, εκτείνεται στα όρια της Ρόδου, περικλείει την Κύπρο και φτάνει μέχρι τις παρυφές της Κρήτης!

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή θα πρέπει να συνεργαστούν με την Αγκυρα, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την Κύπρο τουρκική «εθνική υπόθεση».

Στην ομιλία του χθες, στην 11η διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, στη βάση της ισότιμης διανομής των ενεργειακών πόρων, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε και απειλές κατά όσων κινούνται εναντίον των τουρκικών συμφερόντων.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια η οποία θα υποβαθμίζει τα νόμιμα συμφέροντά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε, ενώ πίσω του, στη γιγαντοοθόνη, παρουσιαζόταν ο γνωστός από τον περασμένο Μάιο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», σύμφωνα με τον οποίο η τουρκική υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή πέραν των έξι μιλίων του Καστελόριζου, εκτείνεται στα όρια της Ρόδου, περικλείει την Κύπρο και φτάνει μέχρι τις παρυφές της Κρήτης.

«Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου», ανέφερε και κάλεσε την Ελλάδα να γίνει εταίρος της Τουρκίας σε όλα τα θέματα, με μια λύση που θα είναι κερδισμένες και οι δύο χώρες. «Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό, παραμονές της κρίσιμης συνάντησης (την Παρασκευή) Αναστασιάδη-Ακιντζί, τόνισε ότι η Τουρκία «δεν αποκλείει κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως δεν θέλει να επιβάλει και κανένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό».

«Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα»

«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανό μας το Fatih, ξεκίνησε τις εργασίες του και το Yavuz. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Eπιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Η Ε.Ε. είναι μια πολιτική ένωση και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δικαστήριο. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη, δεν υποστηρίζουμε να κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Μήνυμα στην Αγκυρα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, έστειλε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μια χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος».

Με το μνημόνιο καθορίζεται η συνεργασία των δύο υπουργείων σε θέματα Αμυντικής Διπλωματίας, Εθνικής Αμυνας καθώς και σε θέματα Διεθνών Σχέσεων αμυντικού ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ προβλέπεται η σύσταση του αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο θα στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών.

Η πρωτοβουλία αυτή, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση θέσης συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος «θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας», στέλνει στις καλένδες τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΑΕ), ενός συλλογικού αναβαθμισμένου οργάνου που είχε προωθήσει νομοθετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το νομοσχέδιο για τον οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει «εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Πρόκειται για εμβαλωματικού τύπου κίνηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το θεσμικό κενό από την πρόβλεψη του ΣΕΑ, για την αναγκαιότητα του οποίου είχαν συμφωνήσει η Ν.Δ. και άλλες πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ξανά την πρόταση για ίδρυση ΣΕΑ».

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο, στο μέγαρο Μαξίμου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση στον Ερντογάν από Πάιατ
«Δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας ότι είναι αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία ● Νέα πρόκληση από την Αγκυρα με την έκδοση NAVTEX για περιοχή ήδη...
Απάντηση στον Ερντογάν από Πάιατ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλογος και έμμεσες απειλές
Κοινό μέλλον, πέραν της κοινής ιστορίας, για Ελλάδα και Τουρκία βλέπει ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος σε ομιλία του,...
Διάλογος και έμμεσες απειλές
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιθετική πολιτική και στις γεωτρήσεις
Διά στόματος Ερντογάν η Αγκυρα ανακοίνωσε εμφατικά ότι ετοιμάζεται να βγάλει και δεύτερο γεωτρύπανο στο Αιγαίο αψηφώντας «κάποιους» (βλέπε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ) που έχουν διαφορετική άποψη • Στην Αμερική ο...
Επιθετική πολιτική και στις γεωτρήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει σε «γκρίζες ζώνες» η Αγκυρα
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η Τουρκία αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων γιατί απειλείται η ασφάλειά της»! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφωνήσει λόγο...
Επιμένει σε «γκρίζες ζώνες» η Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλήσεις-διεκδικήσεις
H Αγκυρα συνεχίζει να πιέζει την Αθήνα για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και χθες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό, με την...
Προκλήσεις-διεκδικήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στεφάνι του Καμμένου και το τουρκικό «ατύχημα»
Επίθεση με... βαριές κουβέντες από τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. κατά του Π. Καμμένου: «...Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει, Αλλάχ φυλάξοι, ένα ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Συμπεριφερόμαστε με ωριμότητα. Και...
Το στεφάνι του Καμμένου και το τουρκικό «ατύχημα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας