Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δολοφονία ενός «προέδρου» που... δεν πλήρωνε ΦΠΑ

Ο Φεστίμ Λατό, «πρόεδρος» της μη αναγνωρισμένης αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δολοφονία ενός «προέδρου» που... δεν πλήρωνε ΦΠΑ

  • A-
  • A+
Ο Φεστίμ Λατό, «πρόεδρος» της μη αναγνωρισμένης αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», που διέμενε στην Ολλανδία και εμπλεκόταν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εξίσου σκοτεινές με την πολιτική δράση του, βρέθηκε νεκρός σε κανάλι στο Ναϊμέγκεν και οι Τσάμηδες προσπάθησαν να κατηγορήσουν έμμεσα την Ελλάδα και τις μυστικές υπηρεσίες της ως αυτουργούς.

Το στερεότυπο της σύνδεσης του οργανωμένου εγκλήματος και της πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα η δολοφονία του «προέδρου» της μη αναγνωρισμένης από κανένα κράτος, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης, αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» (ΔτΤ), Φεστίμ Λατό.

Το πτώμα του Λατό εντοπίστηκε από περαστικό να επιπλέει σε κανάλι στο Ναϊμέγκεν της Ολλανδίας, χώρα στην οποία ζούσε τα τελευταία 25 χρόνια. Η τοπική αστυνομία εκτίμησε από την αρχή ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, όμως οι Τσάμηδες προσπάθησαν –ανεπιτυχώς– να αποδώσουν τη δολοφονία του Λατό σε πολιτικά κίνητρα και να κατηγορήσουν έμμεσα την Ελλάδα και τις μυστικές της υπηρεσίες, ως αυτουργούς.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο μόνιμος κάτοικος Ντόρτμουντ (Γερμανία) «πρωθυπουργός» της ανυπόστατης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», Αντζελο Αλιούι, υποστήριξε ότι «έγινε με πολιτικά κίνητρα» και χαρακτήρισε το θύμα «τον πρώτο ήρωα» της «ΔτΤ».

Ωστόσο, ακόμη και αλβανικά ΜΜΕ παραδέχτηκαν αυτό που προκύπτει και από διαρροές της ολλανδικής αστυνομίας σε τοπικά ΜΜΕ, ότι η εκτέλεση του 43χρονου Αλβανού Τσάμη, όχι μόνο δεν είχε πολιτικά κίνητρα, αλλά συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες του Λατό, ο οποίος φέρεται να είχε συνδυάσει τις σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητές του με την επίσης σκοτεινή πολιτική δράση του.

Τα ολλανδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Λατό, ο οποίος εμφανιζόταν και ως επιχειρηματίας, είχε κηρύξει σε πτώχευση τις εταιρείες του τον περασμένο Απρίλιο, με απόφαση δικαστηρίου, ενώ είχε και μεγάλα προσωπικά χρέη, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ολλανδός Γερούν Ζάντμπεργκ, εκπρόσωπος της –απροσδιορίστου αντικειμένου και υπόστασης– εταιρείας INEX, με την οποία συνεργαζόταν ο Λατό, δήλωσε ότι το θύμα «είχε επαγγελματική συνεργασία με επιχειρηματίες οι οποίοι δεν πληρώνουν ΦΠΑ και έκανε μαζί τους άτυπες μυστικές συμφωνίες».

Ο Λατό φέρεται να είχε υποσχεθεί σε Ολλανδούς και Ευρωπαίους «επενδυτές» ότι θα μπορούσε να τους διασφαλίσει νομιμοποίηση δραστηριοτήτων χωρίς πληρωμή φόρων, με «όχημα» τη «Δημοκρατία της Τσαμουριάς», αλλά τα εκατομμύρια που έλαβε ως προκαταβολές, χάθηκαν κάπου στον δρόμο. Ο Λατό είχε επίσης χορηγήσει «υπηκοότητες» και είχε εκδώσει διαβατήρια της ανύπαρκτης Δημοκρατίας του.

Οι εξαπατημένοι

Ομως οι δυσαρεστημένοι έκαναν ουρά καθώς ο Λατό φέρεται να είχε εξαπατήσει πέρα από τους Ευρωπαίους «επενδυτές» και πολλούς συμπατριώτες τους Αλβανούς, από τους οποίους είχε λάβει άνω των επτά εκατομμυρίων ευρώ για να προωθηθεί η υπόθεση των Τσάμηδων σε ευρωπαϊκά fora.

Η ολλανδική αστυνομία εξετάζει ήδη καταγγελίες Αλβανών της διασποράς εναντίον του Λατό για υπεξαίρεση και ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα της οικονομικής ενίσχυσης για προσωπικό όφελος, για να συντηρεί την πολυτελή ζωή του, την αλεξίσφαιρη Μερσεντές που τελικά δεν τον προστάτεψε και να πληρώνει τα πολυτελή ξενοδοχεία στα οποία κατέλυε.

Ο Ζάντεμπεργκ χαρακτήρισε στα ολλανδικά ΜΜΕ τον Λατό «έναν ευχάριστο και ήσυχο άνθρωπο». Ωστόσο, ο «ήσυχος άνθρωπος» εμφανιζόταν στα κοινωνικά δίκτυα ντυμένος με στολές παραλλαγής, άλλοτε ένοπλος, μπροστά από αλυτρωτικούς χάρτες και σημαίες της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας» του, αναρτούσε στο facebook φωτογραφίες Aλβανών, μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς» («UCC»), ντυμένους με στολές κομάντο, να χαιρετούν στρατιωτικά μπροστά από τη σημαία της ανύπαρκτης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», κάπου σε ολλανδικό έδαφος.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες μελών του UCC, με όλα τα παρελκόμενα, στολές παραλλαγής, χάρτες κ.λπ., μια εμφάνιση η οποία ίσως να ήταν στάχτη στα μάτια των εξαπατημένων Αλβανών που στήριξαν οικονομικά τον «αγώνα» του Λατό. Ο UCC είναι ανύπαρκτος, μια βιτρίνα για να πλουτίζουν κάποιοι επιτήδειοι πολεμοκάπηλοι δήθεν Αλβανοί πατριώτες.

Είναι μια βιτρίνα κενή, που συμπληρώνει την πλαστή εικόνα του «πατριώτη» Λατό, που αρέσκετο να φωτογραφίζεται με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, πρώην οπλαρχηγό του UCK, Ραμνούς Χαραντινάι, ή άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως απόδειξη για το ότι δεν πάνε τα λεφτά των συνδρομών χαμένα.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf», η δολοφονία του Λατό έγινε από κάποιους οι οποίοι εξαπατήθηκαν και έχασαν πολλά χρήματα. Η θεωρία της πολιτικής δολοφονίας με ελληνικό άρωμα κατέρρευσε, ωστόσο η διαλεύκανση της υπόθεσης από την ολλανδική αστυνομία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Αθήνα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα καλεί Σκόπια
Στο προσκήνιο τα Δυτικά Βαλκάνια ● Κινητικότητα, έστω και καθυστερημένα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας ● Οι επαφές Δένδια και Βαρβιτσιώτη με Ευρωπαίους και...
Αθήνα καλεί Σκόπια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παράθυρο» στην Ευρώπη για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
Τη χαμένη τιμή της Ευρώπης, της οποίας η αξιοπιστία λαβώθηκε σοβαρά μετά το βέτο της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής και το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών...
«Παράθυρο» στην Ευρώπη για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος η συμφιλίωση στο Κόσοβο
Με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μέρκελ και Μακρόν συγκέντρωσαν χθες στο Βερολίνο τους ηγέτες των Σερβίας, Κοσόβου, Σλοβενίας, Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Κροατίας,...
Στόχος η συμφιλίωση στο Κόσοβο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικό παιχνίδι των Τιράνων με αφορμή τις δολοφονίες
Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. της Αλβανίας, η οποία εγκαλεί τη χώρα μας για «κήρυξη εκστρατείας μίσους και βίας» με αφορμή -όπως...
Πολιτικό παιχνίδι των Τιράνων με αφορμή τις δολοφονίες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν υφίσταται θέμα “τσάμικου”»
Το ζήτημα αυτό προσπάθησε να επαναφέρει σε αλβανικά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Η ανακίνηση παρόμοιων ανύπαρκτων θεμάτων δεν βοηθά ούτε τις ήδη επιβαρημένες ελληνοαλβανικές...
«Δεν υφίσταται θέμα “τσάμικου”»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υφίσταται θέμα «τσάμικου» για την Αθήνα
Το ανύπαρκτο για την Αθήνα θέμα τσάμηδων επανέφερε με δηλώσεις του σε αλβανικά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αλβανική πλευρά έχει παραδώσει στην ελληνική...
Δεν υφίσταται θέμα «τσάμικου» για την Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας