Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  3 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 14.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  15%
Διπλωματικά πυρά κατά «Γιαβούζ»
AP Photo/Lefteris Pitarakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλωματικά πυρά κατά «Γιαβούζ»

 • A-
 • A+
Την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση του τουρκικού σκάφους στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου καυτηριάζουν με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Ρωσίας και Αιγύπτου, ενώ ολλανδική εταιρεία αποσύρει δύο πλοία υποστήριξης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε χθες με ανακοίνωσή του την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Γιαβούζ» εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» επισημαίνει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνει: «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί, για ακόμα μία φορά, την Τουρκία «να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

«Αυτοσυγκράτηση»

Την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε χθες και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου.

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για την έλευση και νέου τουρκικού σκάφους με σκοπό τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα καλεί όλες τις χώρες «να αποφύγουν να προχωρήσουν σε βήματα που ενισχύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία και να καταβάλουν προσπάθεια για την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των μεταξύ τους συμφερόντων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την «προφανή ανάγκη επανεκκίνησης το συντομότερο δυνατόν του ενδοκοινοτικού διαλόγου για τη διευθέτηση του Κυπριακού με στόχο την εξεύρεση λύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «είναι έτοιμη να στηρίξει παρόμοιες προσπάθειες».

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, με την οποία υπογραμμίζεται η «αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου» ενώ σημειώνεται ότι «η αποφασιστικότητα (της Τουρκίας) να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της αυξάνει τον βαθμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι Ολλανδοί

Το μπαράζ διπλωματικών ανακοινώσεων στήριξης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολούθησε και η ανακοίνωση της ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτριας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME και VOS PRINCE, σύμφωνα με την οποία αποσύρει τα δύο ολλανδικά πλοία υποστήριξης του «Γιαβούζ».

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του “Γιαβούζ” σε κυπριακά ύδατα» ανακοίνωσε η «Vroon Offshore Services».

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέα εμπόδια στα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει σύντομα γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ενώ δεν έχουν κάνει ακόμα γνωστές τις προθέσεις τους οι ιδιοκτήτες του τρίτου πλοίου υποστήριξης, POSH SINCERO, συμφερόντων Σιγκαπούρης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
Απτόητη, αδιάλλακτη, απορριπτική και με διάθεση κλιμάκωσης, η Αγκυρα απαντάει στην απόφαση των 28 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, για επιβολή μέτρων εναντίον της λόγω της παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή...
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη σε Κύπρο
Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της μεγαλονήσου • Ικανοποιημένος δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε....
Στήριξη σε Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομπρέλα προστασίας στην Κύπρο
Βαθαίνει η τετραμερής συνεργασία, με την προσθήκη θεμάτων ασφαλείας. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Αθήνας βρέθηκε επίσης ο αγωγός EastMed και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προωθηθεί...
Ομπρέλα προστασίας στην Κύπρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας