Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ευρώπη απειλεί, η Αγκυρα συνεχίζει

Μετά το Φατίχ (φωτογραφία) και το Γιαβούζ, η Άγκυρα απέκτησε τρίτο γεωτρητικό σκάφος, το Κανουνί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη απειλεί, η Αγκυρα συνεχίζει

  • A-
  • A+
Η Ε.Ε. για πρώτη φορά εγκατέλειψε τις ανακοινώσεις-ευχολόγια και στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου καλώντας τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει σε κυρώσεις. O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας πάντως δήλωσε ότι συνεχίζει τις γεωτρήσεις.

Με έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, επισείοντας κυρώσεις κατά της Αγκυρας και όχι μόνο με ανακοινώσεις-ευχολόγια, απάντησε για πρώτη φορά χθες η Ε.Ε. στις παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για λήψη των κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας». Η απόφαση αφήνει ανοιχτό το θέμα για πιθανές κυρώσεις, υπό προϋποθέσεις, ενώ τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η σύνοδος κορυφής.

Το Συμβούλιο εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και τη λύπη του καθώς «η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες».

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπογραμμίζουν «τις σοβαρές άμεσες αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλη την έκταση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, καλείται η Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιες ενέργειες. Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο».

Σημαντική είναι και η επισήμανση του Συμβουλίου ότι η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την Ε.Ε.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο Συμβούλιο, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι τέτοιες «παράνομες ενέργειες» επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των ευρω-τουρκικών σχέσεων και πως πρέπει να εξεταστεί δέσμη κατάλληλων μέτρων που ενδέχεται να ληφθούν σε βάρος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση.

Δεύτερο χαστούκι

Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ ισχυρό ράπισμα προς την Αγκυρα είναι και η μη πρόβλεψη συζήτησης για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς η πόρτα της ένταξης παραμένει ερμητικά κλειστή.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων θα τεθούν υπ’ όψιν των ηγετών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες.

Εν όψει της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε να καταδικαστούν απερίφραστα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ωστόσο χθες, η Τουρκία δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης παρά την απόφαση στο Λουξεμβούργο, με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να δηλώνει ότι όχι μόνο συνεχίζεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής), αλλά ετοιμάζεται να αποπλεύσει από τουρκικό λιμάνι, αύριο Πέμπτη, και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», το οποίο προγραμματίζει να διενεργήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών του G20 ότι η γεώτρηση του «Φατίχ» βρίσκεται ήδη στα 3.000 μέτρα, με στόχο να φτάσει στα 5.000 μέτρα και ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε την αξίωση της Αγκυρας να έχει μερίδιο και ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και υποστήριξε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους για ίσο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων.

«Η καλή γειτονία, προϋπόθεση για την ενταξιακή διαδικασία»

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επαναλαμβάνεται ότι οι σχέσεις περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας αποτελούν σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας διεύρυνσης, παράγραφος που δεν αφορά μόνο τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία, ενώ για πρώτη φορά τίθενται επίσημα η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Επίσης, για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της, που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας.

Για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας, το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών-μελών (Γαλλία, Δανία, Ολλανδία) παραπέμπει την απόφαση για τον Οκτώβριο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομνύει στον διάλογο τη στιγμή που οξύνει την ένταση ο Ερντογάν
Χαρακτηριστικά μείζονος κρίσης τείνει να πάρει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τ. Ερντογάν να εμπλέκει στους επεκτατικούς σχεδιασμούς του όλους τους διεθνείς παράγοντες.
Ομνύει στον διάλογο τη στιγμή που οξύνει την ένταση ο Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετραπλό μήνυμα προς την Αγκυρα
Με κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας χαρακτήρισαν άκυρες και κενές περιεχομένου τις συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης
Τετραπλό μήνυμα προς την Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δώστε λεφτά ή ανοίγω τις πόρτες»
Με όπλο τις προσφυγικές ροές, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα, αν δεν λάβει οικονομική βοήθεια και, κυρίως, αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιό του για δημιουργία «ζώνης...
«Δώστε λεφτά ή ανοίγω τις πόρτες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι στο πλευρό της Κύπρου
Ικανοποίηση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ● Οι πρώτες επαφές του Ν. Δένδια στις Βρυξέλλες.
Ολοι στο πλευρό της Κύπρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας