Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπαράθεση έπειτα από μια παραίτηση

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντιπαράθεση έπειτα από μια παραίτηση

  • A-
  • A+

Ενόχληση σε στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγες ημέρες πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος και επί της ευκαιρίας της παραίτησης του μέχρι πρότινος επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συνομιλεί με την τουρκική για τα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Μια παραίτηση που όπως ανέφεραν οι πληροφορίες υποβλήθηκε αιφνιδιαστικά στο υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη από τον απόστρατο αντιστράτηγο Νίκο Ζαχαριάδη που ήταν επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Σύμφωνα, δε, με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «lawandorder.gr» που την αποκάλυψε και συνομίλησε με τον απόστρατο αντιστράτηγο, αυτή έγινε καθώς «ο ίδιος θεώρησε πως αφού θα έχουμε εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες δεν θα ήταν πρέπον να μεταβεί στην Άγκυρα επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τον δεύτερο κύκλο των συνομιλιών με τους Τούρκους για τα ΜΟΕ, αλλά ότι θα έπρεπε αυτές να σταματήσουν μέχρι τις εκλογές, για να ενημερωθεί η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή και από εκεί και μετά είτε να συνεχιστούν είτε να σταματήσουν». 

Την άποψη του αυτή, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, ο αντιστράτηγος την εξέφρασε στον υπουργό και όταν διαπίστωσε ότι έχει διαφορετική άποψη, υπέβαλε την παραίτησή του. Ενέργεια η οποία δημιούργησε απορία στα στελέχη του υπουργείου καθώς ο απόστρατος αντιστράτηγος, ήταν συνεχώς μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας στους μηχανισμούς αυτούς και ήταν αρκετά έμπειρος καθώς για πολλά χρόνια είχε διατελέσει επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Έτσι γνωρίζει πολύ καλά ότι τα κλιμάκια που ασχολούνται με τα ΜΟΕ το κάνουν αμιγώς σε τεχνικά ζητήματα και δεν λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις. Το εκάστοτε κλιμάκιο κάνει διαπιστώσεις, καταγραφεί των θέσεων της αντίθετης πλευράς και συζητάνε μόνο επ' αυτών.

Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάγιες και το κλιμάκιο δεν έχει εντολή για διαπραγματεύσεις, υπογράμμισαν στην «Εφ.Συν» οι πηγές, επισημαίνοντας ότι για αυτό αναγράφονταν στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των πρώτων συναντήσεων στην Αθήνα αναγράφονταν ότι σκοπός των συναντήσεων ήταν «η, σε τεχνικό επίπεδο, διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων». 

Η επόμενη συνάντηση των κλιμακίων, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές είχε οριστεί για τις 17 Ιουνίου και όπως ανέφεραν ο χρόνος των εκλογών δεν έχει σχέση με τις συζητήσεις που για την ώρα γίνονται σε στρατιωτικό επίπεδο και δεν άπτονται της πολιτικής. 

Μετά όμως από τη γνωστοποίηση της παραίτησης, από τον τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή τομεάρχη Αναστάσιο Δημοσχάκη, εξεδόθη μια κοινή δήλωση με την οποία κατηγορούσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι «συνεχίζει εν κρυπτώ τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ με την Τουρκία» και ότι αυτό οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής των συναντήσεων. 

Εξ αφορμής δε αυτής οι τομεάρχες επεξέτειναν την επίθεση αναφέροντας ότι μετά από τεσσεράμισι χρόνια απραξίας «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που περιλαμβάνει κατάργηση επιχειρησιακών Σχηματισμών υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας» και ότι «προχωρά σε όργιο μεταθέσεων κληρωτών οπλιτών και κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο, σε θέσεις εξωτερικού κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας». 

Ανακοίνωση για την οποία ως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη αντίδραση από το υπουργείο. Εντούτοις στελέχη δήλωναν την ενόχλησή τους για την επιλογή της ΝΔ να ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές από τον ευαίσθητο τομέα της Αμυνας στον οποίο επιθυμητό θα ήταν να υπάρχει σύμπνοια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφυλακή λόγω «Θαλασσόλυκου»
Σε κατάσταση επαυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις από χθες, οπότε άρχισε ουσιαστικά να εξελίσσεται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας η μεγάλης κλίμακας άσκηση των τουρκικών δυνάμεων με τον...
Επιφυλακή λόγω «Θαλασσόλυκου»
Ευάγγελος Αποστολάκης, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πάροχοι σταθερότητας Ελλάδα και Γερμανία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»
Στον «δύσκολο γείτονα» Τουρκία και τη συμβολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην υλοποίηση «πλέγματος στρατιωτικών συνεργασιών» στα Βαλκάνια επικεντρώθηκε ο ΥΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, κατά τη συνάντησή του με τη...
«Πάροχοι σταθερότητας Ελλάδα και Γερμανία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»
Ευάγγελος Αποστολάκης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συνεχής η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με Τουρκία»
Ειδική αναφορά στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την ομιλία του από τη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής...
«Συνεχής η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με Τουρκία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμες συναντήσεις Αποστολάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο έθεσαν τις βάσεις για συζήτηση γύρω από τα ΜΟΕ - Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης...
Κρίσιμες συναντήσεις Αποστολάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπ. Εθν. Αμυνας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν διαδικασίες αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής...
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας