Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα φουρνιά διπλωματών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, πρέσβης Ιωάννης Παπαμελετίου, με τους νέους ακολούθους του υπουργείου Εξωτερικών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα φουρνιά διπλωματών

  • A-
  • A+
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην τελετή αποφοίτησής τους τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, μέλος της Ε.Ε., είναι και πρέπει να είναι εγγυητής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας» ● Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τον εξαιρετικά αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας σε «μια στιγμή κατά την οποία η γεωστρατηγική θέση της βρίσκεται στο απόγειό της» ως έμπιστου, πιστού εταίρου της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή αποφοίτησης της ΚΔ' Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτός ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι και ένα χρέος της χώρας μας γιατί υπό τις συνθήκες αυτές λόγω της αστάθειας που υπάρχει στην περιοχή μας λόγω της ρευστότητας στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, μέλος της Ε.Ε. είναι και πρέπει να είναι εγγυητής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας».

Το μήνυμα Παυλόπουλου

Απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «χώρες που δεν έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε ένα είδος διεθνούς απομόνωσης», ενώ έκανε μνεία και στην κυπριακή ΑΟΖ καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία της Τουρκίας, επισημαίνοντας τι κακό προηγούμενο θα δημιουργούσε αυτό «αν δεχόμασταν τις αυθαιρεσίες, πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα είτε στη Βόρεια Θάλασσα είτε στη Βαλτική είτε στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης, αλλά είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Οσο υπερασπιζόμαστε την ειρήνη άλλο τόσο υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία, άλλο τόσο υπερασπιζόμαστε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο: την εμπέδωση, την εφαρμογή του. Γι' αυτό διαμηνύουμε σε όλους τους γείτονές μας προς τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία: φιλία, καλή γειτονιά ευρωπαϊκή προοπτική, ναι για όσες χώρες δεν είναι μέλη της Ε.Ε., αλλά αυτό προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους. Από αυτό εξαρτάται η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σε αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις».

Γενοκτονία

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χθες στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε ποτέ Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ έκανε και λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» «ανεύθυνων πολιτικών». Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας και ιδίως της γείτονος Τουρκίας», τονίζει η ανακοίνωση, «να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με δήλωσή του χαρακτήρισε αδιέξοδη επιλογή «την πρακτική της γείτονος να καταγγέλλει αντί να απολογείται, γιατί αγνοεί την Ιστορία που έχει ήδη αποφανθεί». Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται» και υπογράμμισε ότι «ενωμένοι οι Ελληνες προβάλλουμε και υπερασπιζόμαστε αυτή την αλήθεια, που και άλλοι έχουν ήδη αναγνωρίσει».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βηρυτός καλεί Αθήνα
Την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Λίβανο και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον...
Βηρυτός καλεί Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικό «μενού» στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η εισβολή στη Συρία συζητιούνται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο. Μηνύματα από Πρ. Παυλόπουλο και Ν. Δένδια προς την Αγκυρα.
Τουρκικό «μενού» στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρά Παυλόπουλου κατά Τουρκίας, επιδεικτικά ουδέτερος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
Επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με τον Γενς Στόλντενμπεργκ. Αντίθετα, ο τελευταίος επέλεξε την ουδετερότητα, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην τουρκική...
Πυρά Παυλόπουλου κατά Τουρκίας, επιδεικτικά ουδέτερος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
Ο κ. Πομπέο θα προετοιμάσει μεταξύ άλλων το έδαφος για τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο, Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μία μέρα μετά την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την...
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι απειλές του «σουλτάνου» δεν περνούν
Δύο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, πως «μόλις η Τουρκία βρει φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αυτοί που αντιτίθενται στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας»,...
Οι απειλές του «σουλτάνου» δεν περνούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας