Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου η Ευρώπη

Οικογενειακή φωτογραφία από τις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χτες στο Σιμπίου της Ρουμανίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου η Ευρώπη

  • A-
  • A+
Μετά από παρεμβάσεις Τσίπρα και Αναστασιάδη, η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. έστειλε σαφή μηνύματα προς την Αγκυρα για τήρηση του διεθνούς δικαίου στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασαν χθες, στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που διεξήχθη στο Σιμπίου της Ρουμανίας, οι ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσερχόμενος στη σύνοδο, σε μια κίνηση αλληλεγγύης και υψηλού συμβολισμού, απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι σε αυτό το ζήτημα «εγώ είμαι Κύπριος».

Αν και η άτυπη σύνοδος είχε βασικό θέμα συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης, το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναδείχθηκε ως κεντρικό ύστερα από συντονισμένες παρεμβάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και τη διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Ομως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της».

Ο πρωθυπουργός στήριξε απόλυτα τις θέσεις του προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ευρωπαϊκό και ανέδειξε τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και της Κύπρου, αλλά και το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησαν να εξετάσουν οι ηγέτες στην επόμενη σύνοδο (καθώς η σύνοδος στο Σιμπίου ήταν άτυπη και δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις) «εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστούν».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε με γραπτή δήλωσή του πως «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».

Συναντήσεις εργασίας

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συναντήσεις και με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Φεντερίκα Μογκερίνι, Εμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ, Τζουζέπε Κόντε, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα, στους οποίος επισήμανε «την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η Ε.Ε. σε μεθοδευμένα μέτρα».

Το ίδιο θέμα έθεσε ο κ. Αναστασιάδης και στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης χθες στο Σιμπίου, με τον πρόεδρό του, Ζοζέφ Νταλ, να δηλώνει ότι «αυτή είναι μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου και λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της Ε.Ε. Εχουμε πλήρη αλληλεγγύη με τους φίλους μας στην Κύπρο και καλούμε την Αγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή και, όταν χρειαστεί, θα πιέσουμε για τα κατάλληλα μέτρα».

Από την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα πως «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε και τη βούληση και τη δύναμη να υπερασπιστούμε και να επιβάλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους» και τόνισε ότι «έχουμε αποδείξει πως επιζητούμε τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν και σαφείς προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρούνται».

Την πρόθεση της Τουρκίας να εργαστεί επίμονα για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε., «παρά εκείνους που επιχειρούν να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια», εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται η Τουρκία την Ε.Ε. και δήλωσε ότι «η ένταξη στην Ε.Ε. είναι σημαντική βάσει της εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια εξίσωση που θα είναι επιβλαβής».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρά μηνύματα προς Ερντογάν
Συνεχίζονται οι δηλώσεις αποδοκιμασίας από ΗΠΑ και Ε.Ε. προς την Aγκυρα για τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σκληρά μηνύματα προς Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα
Η Αγκυρα συνεχίζει να συντηρεί την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την παράνομη και μονομερή απόφασή της να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής...
Αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ελλάδα και Κύπρος μαζί, με νηφαλιότητα»
«Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου» συνιστά η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, υπενθύμισε ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό...
«Ελλάδα και Κύπρος μαζί, με νηφαλιότητα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Kύπρος και ΑΟΖ: η νέα πραγματικότητα
Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και πώς αλλάζουν οι ισορροπίες μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Στη Λευκωσία, αλλά και σε άλλες...
Kύπρος και ΑΟΖ: η νέα πραγματικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΟΖ στο επίκεντρο των συνομιλιών του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η κοινή αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων από Αθήνα και Λευκωσία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης...
Η ΑΟΖ στο επίκεντρο των συνομιλιών του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνα «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ
Σε νέους ναυτικούς τραμπουκισμούς προχώρησαν τουρκικά πλοία ανακόπτοντας την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ «Saipem 12.000» προς την περιοχή «Σουπιά». Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης τουρκική...
Επικίνδυνα «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας