Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παίζει με τη φωτιά στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίζει με τη φωτιά στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν

  • A-
  • A+
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και χαρακτήρισε τις σχετικές δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή ως «πολύ προκλητικό» βήμα που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή»

Την εκτίμηση ότι «η προβολή ισχύος της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά επιτείνει και την απομόνωσή της, καθώς οι ενέργειες αυτές καταλήγουν ως μπούμερανγκ και καταγγέλλονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» διατύπωσε χθες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7 ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Τουρκία, με την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσπαθεί να αντιδράσει στη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο ως προς την προώθηση, μέσω του δικαίου της θάλασσας, οριοθέτησης ΑΟΖ, συνεργασιών μεταξύ των κρατών, με κατεξοχήν παράδειγμα τον αγωγό EASTMED, και προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να δημιουργήσει αντιπερισπασμό αλλά αποτυγχάνει και επιτείνει με αυτές τις ενέργειες ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της».

Κίνδυνος έντασης

Από την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Ρωσία και από τη Γαλλία και την Ιταλία έως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι αντιδράσεις ήρθαν άμεσα και ήταν σαφείς. Μάλιστα χθες, συνεχίστηκε το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων για την Αγκυρα, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, να καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να χαρακτηρίζει τις σχετικές δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή ως «πολύ προκλητικό» βήμα που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε με ανακοίνωσή του την αμερικανική παρέμβαση ως «μη ρεαλιστική»: «Στην περιοχή οι συμφωνίες καθορισμού μεταξύ των παράκτιων χωρών της περιοχής, με βάση τη Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες των τρίτων πλευρών σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων περιοχών με το να τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση του διεθνούς δικαστηρίου. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσκληση των ΗΠΑ προς την Τουρκία σαν να υπάρχει μία έγκυρη συμφωνία καθορισμού για μία περιοχή, “όπως υποστηρίζουν οι 'Ε/Κ' ότι έχουν δικαίωμα”, δεν είναι ούτε εποικοδομητική προσέγγιση και ούτε προσέγγιση που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Φατίχ» θα συνεχιστούν και κατέληξε: «Επιπλέον όσο η “ε/κ πλευρά” δεν συμπεριλαμβάνει τους “Τ/Κ”, οι οποίοι είναι ίσοι εταίροι της Νήσου, στον μηχανισμό απόφασης για το ζήτημα των πόρων υδρογονανθράκων ή όσο δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητές της για τους υδρογονάνθρακες η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει και τα δικαιώματα των “Τ/Κ” στην υφαλοκρηπίδα».

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ είχε εκφράσει από το Σάββατο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι «κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να παύσουν τις παράνομες πράξεις τους, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με ανακοίνωσή της η Ευρω-ομάδα της Αριστεράς αναφέρει ότι «η θέση της Αγκυρας παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και υπονομεύει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Δήλωση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε χθες και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανιτς, η οποία κάλεσε την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Ανησυχεί το Ισραήλ

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σάμι Ρέβελ, ανέφερε ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου στις δυτικές ακτές της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στο Παρίσι, αναφέρεται ότι «η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου» και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ε.Ε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει δικαιώματα έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ στον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total, ενώ η Λευκωσία συζητάει με το Παρίσι σημαντικές συνεργασίες σε θέματα άμυνας.

Παρέμβαση στήριξης της Κύπρου έκανε χθες και ο Ιταλός πρέσβης στη Λευκωσία, Αντρέα Καβαλάρι. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί γεώτρηση.

Με διεθνή εντάλματα σύλληψης απαντά η Λευκωσία

Νίκος Χριστοδουλίδης 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ότι στις 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει και σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη και ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα συγκληθεί από τον πρόεδρο το Εθνικό Συμβούλιο.

Επίσης ανέφερε ότι ετοιμάζεται η σχετικά λίστα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο. Τα διεθνή εντάλματα αναμένεται να εκδοθούν ίσως και σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

N.Z.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση στον Ερντογάν από Πάιατ
«Δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας ότι είναι αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία ● Νέα πρόκληση από την Αγκυρα με την έκδοση NAVTEX για περιοχή ήδη...
Απάντηση στον Ερντογάν από Πάιατ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον, όπου συζητήθηκε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών...
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσκληση Δένδια σε Πομπέο να επισκεφθεί την Αθήνα
Την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις είχε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εμβάθυνση της...
Πρόσκληση Δένδια σε Πομπέο να επισκεφθεί την Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
Απτόητη, αδιάλλακτη, απορριπτική και με διάθεση κλιμάκωσης, η Αγκυρα απαντάει στην απόφαση των 28 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, για επιβολή μέτρων εναντίον της λόγω της παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή...
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «στοχευμένα μέτρα» και τι σημαίνουν στην πράξη
«Σημαντικό εργαλείο» χαρακτήρισε τα «στοχευμένα μέτρα» κατά Τουρκίας» ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα «στοχευμένα μέτρα» και τι σημαίνουν στην πράξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας