Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη

Στέβο Πεντάροφσκι

ΕΦ.ΣΥΝ./ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη

  • A-
  • A+
Οι περγαμηνές των δύο βασικών υποψηφίων Στέβο Πεντάροφσκι και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα και το διακύβευμα.

Οι αυριανές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσουν ένα κρας τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δυο στρατοπέδων, σε μια περίοδο που η χώρα θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που ίσως της δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι πολίτες βρίσκονται σε μια φάση μετάβασης, καθώς είναι πολύ πρόσφατες οι συνταγματικές αλλαγές και η εφαρμογή του νέου συνταγματικού ονόματος της χώρας, ενώ εκκρεμούν και σειρά δικαστικών διώξεων που σχετίζονται με τη διαφθορά και την καταστροφική διακυβέρνηση του φυγόδικου εθνικιστή, πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες) αναμένεται να προηγηθεί ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι με μικρή διαφορά από την υποψήφια των εθνικιστών.

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC) 1.808.131 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των ψηφοφόρων, ενώ 80 δημοτικές εκλογικές επιτροπές είναι επιφορτισμένες με τη διοργάνωση της εκλογικής διαδικασίας σε 3.480 εκλογικά τμήματα. Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που ζουν στο εξωτερικό, αλλά αν και υπολογίζονται σε περισσότερους από 400.000, έχουν δηλώσει στα προξενεία τους ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόλις 1.781 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Οι αυριανές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είναι οι έκτες στην ιστορία της χώρας από την ανεξαρτησία της, το 1991.

Πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ήταν ο παλαίμαχος Σλαβομακεδόνας κομμουνιστής Κίρο Γκλιγκόροφ με δυο θητείες (1991-1999), για να ακολουθήσουν ο Μπόρις Τράικοφσκι (1999-2004) υποστηριζόμενος από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ο Μπράνκο Τσρβένκοφσκι (2004-2009) υποστηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες SDSM και ο εθνικιστής Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη πενταετή θητεία του τον ερχόμενο μήνα.

Οι δυο επικρατέστεροι διεκδικητές για να διαδεχτούν τον Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα SDSM, το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI και 29 άλλα πολιτικά κόμματα και κινήσεις και η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα.

Στέβο Πεντάροφσκι

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι είναι καθηγητής πανεπιστημίου στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Αμερικανικού Κολλεγίου των Σκοπίων και ήταν αντίπαλος του Γκιόργκι Ιβάνοφ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ηττήθηκε με μικρή διαφορά. Τότε, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταγγείλει ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας.

Ο Πεντάροφσκι είχε διατελέσει (2001-2004) σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Γραφείο του προέδρου Μπόρις Τράϊκοφσκι ενώ μεταξύ 2005-2009 διετέλεσε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο Γραφείο του προέδρου Μπράνκο Τσρβένκοφσκι. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (2004 – 2005) και υφυπουργός Εσωτερικών (1998 – 2001). Το 2016 εξελέγη βουλευτής με το SDSM και από τον Νοέμβριο του 2019 έχει οριστεί εθνικός συντονιστής της προετοιμασίας της Βόρειας Μακεδονίας για την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα -Ντάφκοβα 

EPA/GEORGI LICOVSKI

Η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα γεννήθηκε στην Αχρίδα και είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων. Εχει διατελέσει μέλος σε πολλές διεθνείς επιτροπές ως εμπειρογνώμων, όπως για θέματα ισότητας των φύλων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) το 1994, σε θέματα εκλογών στον ΟΗΕ το 1998, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα της στην Επιτροπή της Βενετίας (2008 - 2016).

Εχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων για τη συμβολή της στο κράτος δικαίου που της απένειμε η Αποστολή του ΟΑΣΕ στην Βόρεια Μακεδονία και είναι γνωστή ακαδημαϊκός με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σχετικές με νομικά θέματα, το πολιτικό σύστημα και το συνταγματικό δίκαιο. Την περίοδο 1992 - 1994, η Σιλιάνοφσκα -Ντάφκοβα διετέλεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου επί Κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο τρίτος υποψήφιος, χωρίς ελπίδα να περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι ο ανεξάρτητος Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα BESA και «Συμμαχία για τους Αλβανούς». Ο 59χρονος Ρέκα γεννήθηκε στα Σκόπια και είναι τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEU) στο Τέτοβο.

Διατέλεσε πρέσβης στην έδρα της Ε.Ε. (2006-2010), σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κοσόβου και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Κοσόβου (2011-2013), μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (2003-2006) καθώς και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Εθνική Στρατηγική με σκοπό την ένταξη στην Ε.Ε.

Υπέρ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Ο Στέβο Πεντάροφσκι καθώς και ο Μπλέριμ Ρέκα τάσσονται υπέρ της ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, εκφράζουν παρόμοιες θέσεις ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία βλέπουν ως έναν επώδυνο μεν αλλά αναπόφευκτο και βέλτιστο δυνατό συμβιβασμό μεταξύ των δυο χωρών, με τον οποίο διαφυλάσσεται η «μακεδονική ταυτότητα», ανοίγουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για τη χώρα και προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας.

Αντίθετα η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάφκοβα, η οποία εμμένει στη διαφύλαξη της «μακεδονικής» ταυτότητας και γενικότερα του «μακεδονισμού» βλέπει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια συμφωνία που αντιβαίνει πλήρως στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας αλλά και στο διεθνές δίκαιο.

Εφ’ όσον δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στις αυριανές κάλπες, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 5 Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να είναι έγκυρη η εκλογή προέδρου απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 40%.

Παράλληλα με τις προεδρικές θα διεξαχθούν και πρόωρες αυτοδιοικητικές εκλογές σε τρεις δήμους της χώρας: Ντέμπαρ, Αχρίδας και Νόβο Τσέλο λόγω θανάτου των εκλεγέντων δημάρχων στους δύο πρώτους και λόγω παραίτησης του δημάρχου στον τρίτο μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση λόγω απόπειρας λαθρεμπορίας τσιγάρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού
Με μια σπάνια για τα πολιτικά ήθη της Βόρειας Μακεδονίας συναίνεση, οι αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας συμφώνησαν να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου, πρόωρες...
Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε χθες με συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια δέσμευση για πλήρη εφαρμογή και από την ελληνική...
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας