Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατασκοπικό θρίλερ με διεθνείς γεωπολιτικές προεκτάσεις ή ευφάνταστο παραμύθι;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατασκοπικό θρίλερ με διεθνείς γεωπολιτικές προεκτάσεις ή ευφάνταστο παραμύθι;

  • A-
  • A+

Ξεκινά αύριο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την περιβόητη πλέον υπόθεση «Πυθία» περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την οποία έχουν ήδη γραφτεί πολλά και αναμένεται να γραφτούν περισσότερα...

Μια υπόθεση που μοιάζει να ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Νόρμαν Μέιλερ «Το φάντασμα της πόρνης», το οποίο αναφέρεται στα «παιχνίδια» κατασκόπων και αξιωματούχων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της γνωστής CIA, και η διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψεύδος είναι το ίδιο δυσδιάκριτη όσο η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

Η δίκη πρόκειται να κρίνει αν η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, αφού ο βασικός κατηγορούμενος είναι ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William Basil, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να παρουσιαστεί καθώς η υπηρεσία του με την επίκληση του απορρήτου δεν του το επιτρέπει. Ο 70χρονος πλέον πράκτορας αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ’ εξακολούθηση, η οποία αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005 και τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ένα, δηλαδή, από τα δύο κύρια σκέλη της υπόθεσης.

Το δεύτερο μεγάλο σκέλος της αφορά την «απόπειρα δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία εντάσσεται -σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μετά την υιοθέτηση της πολύχρονης έρευνας του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Φούκα- σε ένα «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας». Σχέδιο που φέρεται να υλοποιήθηκε κατά την περίοδο των ετών 2007 έως και 2009 και είχε ως «σκοπό να καταστεί ευχερέστερη η εκ μέρους ξένων δυνάμεων άσκηση πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση επί ζητημάτων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Υποκεφάλαιο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων είναι και ο «περίεργος» θάνατος του 39χρονου πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, υπόθεση για την οποία πέρσι στα μέσα Ιουνίου (βλ. «Εφ.Συν.» 22/06/2018 «Δολοφονία ο θάνατος Τσαλικίδη») ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε δίωξη κατ’ αγνώστων δραστών για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Το τεχνικό στέλεχος της εταιρείας είχε βρεθεί απαγχονισμένο στις 9 Μαρτίου 2005 στο μπάνιο του σπιτιού του στον Κολωνό, λίγο πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση των υποκλοπών με τη βοήθεια παράνομου λογισμικού που εγκαταστάθηκε στα κομπιούτερ της γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

«Απόπειρα δολοφονίας»

Μέρος της υπόθεσης εξάλλου είναι και η «παραβίαση μυστικών της πολιτείας» και η ηθική αυτουργία σε αυτήν, για την οποία για ένα σκέλος της εξεδόθη απαλλακτικό βούλευμα («Εφ.Συν.» 02/10/2018 «Απαλλάχτηκε με βούλευμα ο Μιχάλης Καρχιμάκης») για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και τους δυο υπαλλήλους της ΕΥΠ που κατηγορούνταν μαζί του. Ωστόσο ο πρώην υπουργός παραμένει κατηγορούμενος μόνο για ηθική αυτουργία για την περίοδο από 1/1/2006 μέχρι και 31/12/2006, αφού παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας και σχετίζεται με μια ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή.

Το δικαστήριο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν γεννήσει όλες οι ανωτέρω υποθέσεις, η δυσκολότερη όμως στην οποία θα κληθεί να ρίξει άπλετο φως είναι εκείνη της «απόπειρας δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την οποία επικρατεί ακόμη πυκνό μυστήριο.

Σύμφωνα με το βούλευμα και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, οι πληροφορίες για την «απόπειρα» στηρίζονταν σε δύο ενημερωτικά σημειώματα προς τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας από τον τότε διοικητή της Μονάδας στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτά αναφερόταν ότι ρωσική πηγή είχε δώσει την πληροφορία ότι μια ομάδα 20 ατόμων παρακολουθούσε τη διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού από το Μαξίμου ως το σπίτι του και τσεκάριζε σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει τρομοκρατική ενέργεια.

Η ομάδα αυτή -πάντα κατά τα σημειώματα- είχε κάποια στιγμή συμπλοκή με πράκτορες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει και τον χώρο της συμπλοκής αλλά και τα σχέδια που είχε κατά του Κώστα Καραμανλή. Στο σημείο της συμπλοκής εγκατέλειψε ένα βαν μέσα στο οποίο άφησε όπλα, εκρηκτικά, χάρτες κ.λπ., τα οποία, όλως περιέργως, ουδέποτε παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές, ενώ το όχημα αναφερόταν ότι μεταφέρθηκε στη Μόσχα για εξέταση!

Βάσει αυτών των σημειωμάτων αλλά και μαρτυριών που ελήφθησαν -ανάμεσα στους μάρτυρες ήταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, οι δυο τότε υποδιοικητές της ΕΥΠ, αλλά και ο τότε αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκδόθηκε το βούλευμα, το οποίο όμως κλονίστηκε από όσα είπε σε δημοσιογράφους ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη ενός ακόμη εγγράφου το οποίο «ακύρωνε» τα δυο προηγούμενα σημειώματα και έδειχνε ότι η πηγή από την οποία ήρθαν οι πληροφορίες ήταν αναξιόπιστη («Εφ.Συν.» 04/05/2018)

William Basil​​​​

Ο συνταξιούχος πράκτορας της CIA​​​​​​

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση «Πυθία», βάσει της ογκωδέστατης δικογραφίας είναι ο... εξαφανισμένος Ελληνοαμερικανός συνταξιούχος πράκτορας της CIA William G. Basil, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε αρχικά το δίκτυο των υποκλοπών σε βάρος τού τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του μισού υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του, άλλων πολιτικών, πολλών υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του τότε Γ’ Τακτικού Ανακριτή και σήμερα επίκουρου Ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρη Φούκα, στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005 ο Αμερικανός πράκτορας William Basil «επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών», ενώ η σύζυγός του, όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε αγοράσει τα καρτοκινητά «σκιές» από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβερνήσεως και άλλων κρατικών αξιωματούχων. Από την άρση απορρήτου μίας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy» (Αμερικανική Πρεσβεία).

Σε βάρος του Αμερικανού πράκτορα (όπως και κατά αγνώστων) ασκήθηκαν βαριές κατηγορίες για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.​​​​​​

 

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μύθος η «Επιχείρηση “Πυθία”»
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει ότι η «Επιχείρηση “Πυθία”» είναι μύθος. Μια κατασκευασμένη ιστορία που εμπλέκει τρομοκράτες και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Αμερικής και Ισραήλ, σε μια υπόθεση...
Μύθος η «Επιχείρηση “Πυθία”»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε και μια μοίρα F-35!
Οι επιτελείς θέλουν μέσα στον επόμενο χρόνο να έχουν παραληφθεί έξι ελαφρώς μεταχειρισμένα αεροσκάφη και τα επόμενα δεκαοκτώ να είναι καινούργια και να παραδοθούν σταδιακά.
Ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε και μια μοίρα F-35!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «εθνική γραμμή» και οι διαφορετικές απόψεις
Οι συνεχιζόμενες και χθες υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από Οινούσσες και Παναγιά σε χαμηλό ύψος και πάνω από τη Λήμνο διαψεύδουν την εικόνα της νηφάλιας αντιμετώπισης την οποία επιχειρεί να παρουσιάσει η...
Η «εθνική γραμμή» και οι διαφορετικές απόψεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλήσεις με αεροπλάνα και βαπόρια
Συνέχεια στις προκλήσεις έδωσε και χθες η Τουρκία, αφού τα ξημερώματα με την επίκληση ότι θα πραγματοποιούσε ασκήσεις εξέδωσε τρεις Navtex για αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια...
Προκλήσεις με αεροπλάνα και βαπόρια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
«Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Καστανιές όπου βρέθηκε χθες, συνοδευόμενος από τον Ελληνα...
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνη απέναντι σε τρεις τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης
Οι Ευρωπαίοι εταίροι άφησαν ακάλυπτη τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που διατάχθηκε να κάνει νηοψία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» σε εμπορικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων.
Μόνη απέναντι σε τρεις τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας