Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψέματα και λαϊκισμοί

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, στο πρόσφατο φόρουμ επιχειρηματιών των δύο χωρών.

EYROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψέματα και λαϊκισμοί

  • A-
  • A+
Οπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο με «προίκα» τα 198 εκατομμύρια ευρώ για την υποβοήθηση των επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ανεξαιρέτως και βεβαίως όχι αποκλειστικά για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η αναφορά του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνου Καμμένου σχετικά με «απευθείας χρηματοδότηση» ύψους «198 εκατ. ευρώ στα Σκόπια» από τον ελληνικό προϋπολογισμό («Χρήματα από το υστέρημα του λαού που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε τις φρεγάτες στο Αιγαίο, να πετάμε τα αεροπλάνα μας») ήταν ακόμη ένα fake news σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, πόσο μάλλον που ο κ. Καμμένος ενέταξε αυτή τη χρηματοδότηση σε ένα δήθεν μυστικό -ωστόσο ανύπαρκτο- πρωτόκολλο που υπεγράφη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η «αποκάλυψη» του κ. Καμμένου δεν στρέφεται ωστόσο μόνο εναντίον του κ. Κοτζιά, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, καθώς την ανακοίνωση για το χρηματοδοτικό εργαλείο με «προίκα» τα 198 εκατομμύρια ευρώ για την υποβοήθηση των επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ανεξαιρέτως, όχι δηλαδή αποκλειστικά για τη Βόρεια Μακεδονία, την έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσημης επίσκεψής του στα Σκόπια.

Πως διαψεύδεται η «αποκάλυψη» του Πάνου Καμμένου για «απευθείας χρηματοδότηση» ύψους «198 εκατ. ευρώ στα Σκόπια»

Αυτό το νέο εργαλείο είναι ο διάδοχος του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), ένα ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που καταρτίστηκε το 2002 στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Τον Μάιο του 2015 αποφασίστηκε η σταδιακή de facto αδρανοποίηση του ΕΣΟΑΒ, δεδομένης και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, και το 2018 ξεκίνησαν οι διαδικασίες απένταξης ανενεργών έργων από το πρόγραμμα κατόπιν σχετικού ερωτήματος από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ποσό που ανέκτησε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω αυτής της διαδικασίας ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τον Μάρτιο του 2019 αποφασίστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον υπουργό Εξωτερικών η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση της δραστηριότητας ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με προίκα τα 198 εκατ.

Τόνωση της εξωστρέφειας

Τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις γείτονες χώρες και τη διαμόρφωση επιχειρηματικών δεσμών και διασυνοριακών συνδέσεων στην κατεύθυνση περαιτέρω τόνωσης της ελληνικής εξωστρέφειας και αναφέρονται ενδεικτικά υποτροφίες, επιμόρφωση, ενίσχυση νεοφυούς και γυναικείας επιχειρηματικότητας, υποδομές, συμμετοχή σε διεθνή fora, προγράμματα διασυνοριακής σύνδεσης, δράσεις για ευπαθείς κατηγορίες, δράσεις τεχνολογικής υποδομής και αναβάθμισης ψηφιακών υποδομών.

Με τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει θεσμό αναφοράς για την παρέμβαση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της σε περιφερειακά σχήματα συνεργασίας και πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, στο πρόσφατο φόρουμ επιχειρηματιών των δύο χωρών

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε χθες με συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια δέσμευση για πλήρη εφαρμογή και από την ελληνική...
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραντεβού με την Ιστορία για τη Βόρεια Μακεδονία
Το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. περιμένουν τα Σκόπια από τη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου ● Βαρυσήμαντη ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ που περιμένει...
Ραντεβού με την Ιστορία για τη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
Με τη δεύτερη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν πρώτο απολογισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν...
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας